Keinoäly on kuuma peruna tällä hetkellä vähän joka alalla. Chat GPT mullistaa hakukoneiden toimintaa ja tekstin tuottamista, Dalle-E, Midjourney ja kumppanit taas graafista suunnittelua ja kuvankäsittelyä. Kyse on merkittävästä disruptiosta aloilla, joissa perinteisesti kehitys on ollut hyvinkin rauhallista. Nyt mannerlaatat ovat liikahtamassa kovin erilaisen asentoon monella tapaa. Käsityöstä siirrytään antamaan ohjeita keinoälylle. Erilaiset tekstistä kuvaksi työkalut tuottavat siis digitaalisia kuvia tekstimuotoisilla kehotteilla kuten ” Jack+Russell in Japanese comic book style dressed as samurai” tai ”sailing+boat in nordic archipelago before thunderstorm”. Jonkin aikaa pähkäiltyään tämä keinotolkku sitten generoi kuvia tulkintansa mukaan, yleisimmin 4 eri versiota. Nämä voi sitten ladata koneelleen tai jatkaa kehotteen viilaamista jos lopputulos ei miellyttänyt. Melko hämmentävää, kyllä!
Adobe Firefly
Kehitys ja kilpailu on tässä lajissa kovaa ja nopeaa, mitä Adoben Firefly tuo tässä tilanteessa pöytään? Suurin ero on käytettävyys. Kun esimerkiksi Midjourneytä käytetään Discordissa botin avulla ilman varsinaista käyttöliittymää, on Fireflyssä helppokäyttöinen selainkäyttöliittymä. Midjourneyn kokeilu oli tällaiselle ennen kuulentoja syntyneelle boomerille kovin raskas elämys jonka lopputulemana oli fiilis, että on pelmahdettu kutsumatta teinien käty-bileisiin :-D. Kulttuuri ja käyttöliittymä oli itselleni kovin vieras, sen jälkeen Fireflyn käyttökokemus oli kuin jakso Midsomerin murhia lämpimän teekupposen kera! Firely ei ole vielä rajoituksetta käytettävissä, mutta beta-käyttäjäksi voi hakea ja kenties päästäkin täällä: https://www.adobe.com/sensei/generative-ai/firefly.html
Beta käyttäjänä voit kirjautua osoitteessa firefly.adobe.com ja aloittaa testailun. Etusivulla on tällä hetkellä toimintamoodit ”Text to image” ja ”Text Effects”. Text to Imagella luodaan kuvamateriaalia kehotteiden perusteella. Text Effects taas liittää Tekstiin graafisen kuviotehosteen kehotteen mukaisesti. Lisänä on sitten viitteitä tulevista toiminnallisuuksista joita on luvassa myöhemmin.
Text to Image
Kun lähdet generoimaan kuvaa, sinulle näytetään galleriaa muiden tekemistä kuvista. Hauskaa on, että kuvan yhteydessä kerrotaan myös kehote ja tyylit, joilla se on toteutettu. Tästä pääsee nopeasti jyvälle miten homma toimii. Jos haluat esimerkiksi kuvan marsusta aurinkolaseissa ajamassa bmx-fillaria, ja miksipä et haluaisi, niin kirjoitetaan vaan kehotteeksi ”guinea pig with sunglasses riding a bmx bike” ja katsotaan kuinka käy!
Esimerkissä dokumenttityyppinä oli ”art”, katsotaanpa mitä syntyy, kun vaihdetaan tyypiksi ”Photo”.
Tyylilaji muuttui, mutta ei nämä vielä lehtikuvasta menisi. Mutta mainiota lastenkirjamaista kuvamateriaalia kuitenkin!
Muutetaanpa kehotetta hieman ja isätään sana ”city” sekä otetaan käyttöön Efekteistä ”Synthwave”.
Käyttöliittymän oikeassa reunassa on erilaisia valintoja ja tyylejä, joilla myös voidaan vaikuttaa lopputulokseen.
Onni suosii reipasta kokeilijaa, valitun kuvan voi ladata koneelle ja vaikkapa julkaista kaikkien nähtäväksi galleriaan, kaiketi jonkinlaisen valinta-automaatin toimesta.
Kun lataat tiedoston sinulle kerrotaan, että Adobe merkkaa AI:n tuottamat kuvat ja haluaa siten edesauttaa läpinäkyvyyttä uuden tekniikan suhteen.
Text Effects
Tämä tekstitehoste osuus ei minusta ihan yhtä hyvin osu maaliin, vaikka toisaalta kilpailijoilla ei vastaavaa ihan olekaan. Idea on se, että kirjoitetaan teksti, sana tai kirjain ja kuvailupromptilla siihen saadaan liitettyä tehoste. Ihan lopullista käyttökohdetta en tälle keksi, mutta se voi toisaalta olla vain mielikuvituksen puutetta.
Rajoituksia
Firefly on ”opetettu” enimmäkseen Adobe Stock-kuvapalvelun kuvilla. Sen vuoksi kuvien ”lookki” on kovin kuvapankkimaista usein. Firefly ei tunnista brändejä tai julkisuuden henkilöitä, sen vuoksi ”Elvis singing in Las Vegas” tai alla olevan esimerkin ”Fiat+500 in piazza in old italian city_photo” tuottavat kyllä riipaisevan tai hilpeän pettymyksen, näkökulmasta riippuen.
Lisää esimerkkejä prompteineen
Muita palveluja
Mikäli kiinnostuit, kannattaa tutkia myös muita keinoälyhommia:
Dall-E 2: https://openai.com/product/dall-e-2
Midjourney: https://docs.midjourney.com/
Chat GPT: https://openai.com/product/gpt-4