Corellialla on uusi osoite! Löydät meidät syyskuun alusta lähtien osoitteesta Kalevankatu 9, 00100 Helsinki, Hotelli Tornin kanssa samassa korttelissa. 

Tiedustelut myynti@corellia.fi tai 040 7070 202

 

JavaScript – Vuoden 2014 ohjelmointikieli

JavaScript on valittu vuoden 2014 ohjelmointikieleksi (TIOBE). Valinta ei tarkoita, että JavaScript olisi paras ohjelmointikieli tai edes eniten käytetty. Ei, mutta se kuvastaa kielen arvostusta ja merkitystä markkinoilla.

Suosituin, eniten käytetty vai paras ohjelmointikieli

Mikä sitten on suosituin, eniten käytetty tai parhain ohjelmointikieli? Vaikea sanoa, sillä kriteerit ja perusteet eivät ole helpot määrittää. Suosituin voisi olla sama kuin eniten käytetty mutta toisaalta se, jota ohjelmoijat käyttäisivät mieluiten. Siihen taas vaikuttaa sekä kieli että työkalut, oma osaaminen ja kaverit… Hmm. Vaikea päättää. Eniten käytetty voisi taasen olla useimmissa projekteissa käytetty, eniten koodirivejä, eniten sovelluksia tms… Ei hyvää vastausta siihenkään. Entäs Paras? No, paras on se, joka soveltuu parhaiten kulloiseenkin tarkoitukseen!

JavaScript on muuttunut viime vuosina yhä merkittävämmäksi ohjelmointikieleksi. Pitääpä kehittäjä siitä tai ei. Kielen syntaksin vapaus on monen mielestä huono asia mutta syy huonoon koodiin löytyy useimmiten näppäimistön ja tuolin selkänojan välistä. JavaScriptistä ollaan montaa mieltä ja syystäkin.

Mitä TIOBE tilastoista voi päätellä?

TIOBE 2015

TIOBE tilasto kertoo lähinnä kielen merkityksestä markkinoilla. Sovelluskehittäjä voi päätellä siitä minkä kielen osaaminen olisi ammatillisesti hyödyllistä ja millä on merkitystä työmarkkinoilla. Tulkinta ei kuitenkaan ole aivan helppoa. Käyttäisinkin tällaisia tilastoja lähinnä muiden lähteiden tukena.

C ja Java kielet ovat olleet suosituimpia kieliä pitkään. Niillä siis riittänee töitä vielä pitkään (jos työpaikat vaan sijaitsevat Suomessa). Objective-C kieltä käytetään mm. iOS ohjelmoinnissa – kun tehdään sovelluksia iPhonelle ja iPadille. Objective-C on kuitenkin jyrkässä laskussa mutta se ei tarkoita sitä, että iOS ohjelmointi olisi laskussa, vaan sitä, että Applen lanseeraama uusi iOS ohjelmointiin luotu kieli, Swift, alkaa valtaamaan alaa.

JavaScriptin monet mahdollisuudet

JavaScriptin hyöty nykyisin on siinä, että sillä voidaan tehdä perinteistä selainohjelmointia mutta myös sovelluksia palvelimilla suoritettavaksi tai työpöydällä käytettäviksi. JavaScript on ns. hybridien mobiilisovellusten ohjelmointikieli. Sovellusten, jotka voidaan kääntää ”natiiveiksi” mobiiliapplikaatioiksi sovelluskauppoihin jaettaviksi. JavaScriptin avulla voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä kun yhdellä sovelluskehityssyklillä voidaan luoda sovelluksia eri käyttöjärjestelmille (Android, iOS, Windows…). Käytettävä tekniikka on kuitenkin valittava aina käsillä olevan projektin tarpeiden mukaan. Ei JavaScriptkään ole vastaus kaikkeen.

JavaScriptin merkitystä nostaa myös kasvava määrä valmiita JavaScrip sovelluskehyksiä ja kirjastoja. Näillä on suuri merkitys kielen yleistymisen kannalta. JavaScript onkin kieli, jolla voi aloittaa helposti ohjelmoinnin opettelun, ei-koodari voi valmiiden kirjastojen avulla tuoda helposti verkkosivuilleen lisätoiminnallisuutta ja kokenut koodari voikin sitten tehdä sillä jo pieniä ihmeitä.

Lienee aihetta muistuttaa, että Corellian tarjonnassa on nyt mukavasti myös sovelluskehittäjille soveltuvia kursseja. JavaScript on sielläkin mukavasti edustettuna haluat sitten tehdä toiminnallisia verkkosivuja, web-sovelluksia tai mobiiliapplikaatioita. Tutustu tarjontaamme!