Maksuton webinaari: Adobe Creative Cloud 2025 – uudet ominaisuudet 16.4. klo 10.00. Ilmoittaudu mukaan!

Midjourney aikuistuu personoinnin kehittyessä

Midjourney on menneen talven aikana kehittynyt selkeästi aikuisempaan suuntaan. Alkusyksystä web-käyttöliittymä avautui kaikille käyttäjille, joten Discord-botin kanssa nyprääminen on jatkossa vapaaehtoista. Myöhemmin talvella mukaan tuli myös mainioita uudistuksia liittyen kuvatyylien ohjaamiseen. Jo aiemmin kuvajälkeä on voinut ohjata eri tavoin, on tyylirereferenssi (–sref) ja hahmoreferenssi (–cref) parametrit ja niiden painotukset, olemme voineet käyttää kuvia referensseinä jne. Mutta nyt Midjourneyn personointiasetuksia on kehitetty edelleen vallan mainioon suuntaan. Personoinnin asetukset koostuvat nyt kolmesta eri tasosta, näitä ovat Global profile, Standard Profile ja Moodboards. Käydäänpä läpi, mistä näissä oikein on kyse.

Personointi on erikseen laitettava päälle personointiosiossa. Samassa paikassa voit aloittaa Globaalin tyylin, Standardityylien ja Moodboardien luomisen

Global Profile – muokattava perustyyli

Global Profile on nimensä mukaisesti profiili, jonka voit opettaa perustyyliksi kaikille Midjourneyllä luoduille kuville. Kytkemällä personoinnin päälle voit kuvapareja kliksuttelemalla valita kahdesta vaihtoehdosta sinua paremmin puhuttelevan. Liikaa ei kannata jäädä pohtimaan vaan valita reippaasti se joka yleisesti vaan “miellyttää” enemmän. Jos et kerta kaikkiaan saa päätettyä, voit skipata ja edetä seuraavaan kuvapariin. Nykyään globaalin profiilin opettamiseen riittää 40 kuvaparin arviointi. Voitaneen kuitenkin olettaa, että useampien kuvaparien joukosta valitseminen tekee profiilista “tarkemman”. Personoinnin saa päälle ja pois kuitenkin aina tapauskohtaisesti kuvia luotaessa.

Standard Profile – Erilaisia perustyylejä

Standard Profile puolestaan tarjoaa mahdollisuuden luoda erilaisia profiileja eri tilanteisiin. Ehkä haluat yhden profiilin somepostauksiin ja toisen blogikuviin tai markkinointimateriaaleihin. Toisinaan tyylilaji on synkkä ja dystooppinen. Toisissa hankkeissa pääosassa on ilo ja positiivisuus. Standard profiilit luodaan periaatteessa samalla tavalla kuin globaali perustyyli, mutta erona on tosiaan se, että kuvapareja arvioitaessa kannattaa tietoisesti ohjata tyyliä tiettyyn suuntaan kuvia valitessa.

Standard-profiilien avulla voit nopeasti vaihtaa kuvatyyliä tarpeen mukaan, eikä sinun tarvitse joka kerta aloittaa asetusten määrittämistä alusta. Standard-profiilit eivät kuitenkaan lopulta määritä kuvien estetiikkaa kovin tarkasti. Tarkempaa tyylin personointia varten Midjourney on esitellyt Moodboardit, niihin saadaan tallennettua jo tarkemmin tyyliä ja tunnelmaa.

Standardityyliä luotaessa kannattaa ohjata kuvavalinnoilla halutun tunnelman ja tyylin suuntaan.
Kun olet näyttänyt profiilille riittävästi valintoja saat ilmoituksen valmiista profiilista ja Midjourney näyttää kyseisen profiilin koodin. Jatkamalla opettamista voinet saada ohjattua profiilia tarkemmaksi.
Profiilia luotaessa tavoiteltiin sellaista synkkää ja dystooppista maailmankuvaa, se toteutuu kohtalaisesti.

Moodboards – tarkempaan tyylin hallintaan

Moodboards on vähän erilainen ja luovempi työkalu. Sen avulla voit luoda tunnelmatauluja, joihin keräät sinua inspiroivia kuvia, värejä ja tunnelmia. Kuvia voi ladata Midjourneyn kuvakirjastoa, ladata tiedostoista tai linkata jopa netistä. Tämä on suurin ero edellä kuvattuihin vaihtoehtoihin, joissa Midjourney tarjosi kuvia itsenäisesti omasta mahtikirjastostaan A/B-testauksen hengessä.

Midjourney voi hyödyntää näitä tunnelmatauluja luodessasi uusia kuvia, jolloin lopputulos vastaa paremmin juuri sinun visuaalisia tavoitteitasi. Tämä on erityisen hyödyllistä silloin, kun haluat säilyttää brändisi tai projektisi visuaalisen yhtenäisyyden ilman jatkuvaa säätämistä.

Moodboardin luominen Midjourneyn kuvakirjastosta. Anna Moodboardille nimi ja valitse kuvat joita sinulla on hyvä olla jonkinmoinen nippu valmiiksi luotuna. Tässä esimerkissä on hyvin ”tiukka” tyyli valittuna.
Asetusten muokkauskäyttöliittymässä valitse haluttu Moodboard. Huomaa että esim. ”Weirdness” -parametri ei ole käytettävissä Moodboardien kanssa. Samasta paikasta valitaan myös Globaaliprofiili päälle/pois sekä Standardiprofiilit. Näitä kaikkia voi olla päällä samaan aikaan joka mahdollistaa kokeilut, mutta mikäli haluat tietyn tyylin valitse vain yksi.
Moodboard on tuonut tyylin ja tunnelman, kun on haettu karua uudisraivaajahenkeä menneiltä ajoilta.

Vaikka Moodboardeilla tavoitellaan samoja hyötyjä kuin jo aiemmin tutuksi tulleilla tyylireferenssiparametreilla, ovat Moodboardit paljon helpommin hallinnoitavissa käyttöliittymässä. Stylize valinnassa voidaan itseasiasssa laittaa päällee useampia Moodboardeja samaan aikaan, sama koskee myös Standardiprofiileja. Mahdollisuuksia on runsaasti joten edelleenkin halutun lopputuloksen löytäminen vaati iterointikierroksia, joskus aika moniakin. Edelleenkään Midjourneyssä ei ole valmiina helppoa tapa ”lukita” tyylejä ja hahmoja täydellisesti joka kerta, mutta Moodboardit ovat askel oikeaan suuntaan. Moodboardeja voi jakaa muiden käyttöön jakamalla p-parametrikoodin joka ilmestyy moodboardia käytettäessä promptikenttään.

Yhteenveto

Midjourneyn uudet personointiominaisuudet ovat tervetullut uudistus kuvantamisen tyylien hallintaan ja ne tekevät tekoälysisällöntuotannosta käytännöllisempää ja henkilökohtaisempaa. Olipa kyse sitten yhdestä tyylistä, useista eri käyttötarkoituksiin sopivista profiileista tai moodboardeista, näillä työkaluilla voit helpottaa omaa työtäsi ja saada tekokuvantamisesta entistä enemmän irti. Lisäksi vanhat tutut parametrit ovat edelleen käytössä ja niitä voi myös yhdistää näihin uusiin tapoihin kuvia luotaessa.

Mikäli sinulla on vielä ottamatta käyttöön Midjourney, olen laatinut puolen päivän mittaisen Midjourney-workshopin, jossa saat tiiviissä paketissa tarvittavat perustiedot Midjourneyn tavoitteelliseen käyttöön: https://corellia.fi/kurssit/ai/midjourney-tekoalykuvantamisen-perusteet-workshop/