Tekoäly on tullut jo osaksi työmenetelmiä moniin tehtäviin ja arkipäiväistyy edelleen. Suurelle yleisölle tutuimmaksi on tullut tekoälyn avulla generoidut kuvat ja tekstit sekä tekoälyn toiminta hakukoneiden korvaajina, tekstisisällön analysoijana. Erityisesti kirjoitettu tekoälyn vaikutuksista ohjelmoijiin ammattiryhmänä, joka on jo kokenut koodin generoinnin vaikutukset konkreettisesti.
Tekoäly on jo muuttanut ja tulee muuttamaan monia työnkuvia kokonaisuutena, ei pelkästään apuvälineenä yksittäisten työvaiheiden suorittamisessa tai tietyn sisällön tuottamisessa. Tässä artikkelissa kuvailen tekoälyn automaatiomahdollisuuksia mm. verkkosivustojen suunnittelussa ja sisällöntuotannossa. Onnistuuko kokonaisen WordPress-sivuston teettäminen tekoälyllä yhdellä komennolla ja jos, niin millaisen sillä saa aikaan?
WordPress teemat ja AI tarjonta
WordPressiin on saatavilla jo useita tekoälyyn perustuvia sivustogeneraattoreita (AI Site Builder). Käytän tässä esimerkkiä Kadence teeman omaa sivustogeneraattoria. Kadence on kaikenkaikkiaan erinomainen WordPress teema, jota täydentää hyvin saman valmistajan omat lisäosat ja sisältölohkot. Tarkentavia tietoja teemasta löydät osoitteesta https://www.kadencewp.com/ . Katsotaan miten Kadencen AI työkalu toimii, millaista jälkeä se saa aikaiseksi ja miten jatkaa sivuston tuotantoa tekoälyn tuottamasta aloitusversiosta. Spoiler alert – Tekoäly ei (vielä) tee kaikkea valmiiksi.
Kadence teeman AI Builder
Sivuston rakentaminen alkoi asentamalla uusi tyhjä sivusto ja laittamalla alkuasetukset kuntoon. Sen jälkeen asensin Kadence teeman ja lisäosat sekä aktivoin ne. Tässä kohden syytä huomauttaa, että kaikkien ominaisuuksien käyttöön tarvitaan teeman maksullinen versio, joten aivan ilmaisella ei pääse näitä ominaisuuksia käyttämään. Tosin tässäkin kannattaa muistaa, että maksua vastaan saa vastinetta joka kannattaa arvottaa omaan työhönsä.
Toiminnon aktivoinnin jälkeen seuraa sarja kysymyksiä, joihin vastaamalla luodaan promptia sivuston tuottamiseksi. Ensi vaiheessa kysytään sivuston perustiedot, kuten sijainti, osoite ja toimiala. Tehdään tästä kahvila, kuten Corellian kursseilla usein.

Perustietojen jälkeen pitäisi kertoa jotain yrityksestä. Tässä kohden käännyn toisen tekoälyn puoleen ja pyydän ChatGPT:tä kirjoittamaan minulle kuvauksen kahvilasta promptin luomista varten. Vaikka Kadencen käyttöliittymä on englanniksi, tulee kuvaus kirjoittaa suomeksi. ChatGPT ehdotti seuraavaa:
“Cafe Kupponen on lämminhenkinen ja viihtyisä kahvila keskellä kaupunkia – täydellinen paikka hengähtää arjen keskellä. Tarjoamme laadukasta, tuoreista raaka-aineista valmistettua kahvia, teetä, herkullisia leivonnaisia ja kevyitä lounasvaihtoehtoja. Tunnelmallinen sisustus, ystävällinen palvelu ja paikallisten suosima ilmapiiri tekevät Kupposesta ainutlaatuisen. Meille tullaan viihtymään, työskentelemään, tapaamaan ystäviä – tai ihan vain nauttimaan hyvästä kahvista. Cafe Kupponen ei ole pelkkä kahvila – se on kaupungin paras kohtaamispaikka.”

Jatketaan lisäämään yksityiskohtia antamalla avainsanoja sivustoa varten ja määrittelemällä sisällön tyyli.

Sitten määritellään sivuston tavoitteita.

Lopuksi Kadencen työkalu hakee Pexels kuvakirjastosta kuvia sivuston käyttöön. Kuvakokoelmia voi itse muokata mutta annetaan tällä kertaa kuvien mennä oletusvalinnoilla. Kuvien valinta, tuottaminen ja lisääminen voi olla parempi tehdä kun meillä on jo sivusto, jossa niitä käytetään ja jokainen kuva voidaan valita tarkoitukseensa.

Valitaan vain lopuksi “Generate Base Content” ja odotellaan jännityksellä mitä sieltä tulee. Odotusta kesti noin minuutin ja teema tarjoaa nyt valittavaksi useita eri ulkoasultaan erilaisia versioita, joista valita. Seuraavaksi voidaan valitun mallin jalostamista jatkaa tyylien muokkauiksella.

Ja luonnollisesti myös sisällön muokkauksella. Valitaan ruudun ylälaidasta Content ja katsotaan millaiset sivut teema on generoinut. Tässä vaiheessa voidaan vielä valita mitä sivuja uuteen sivustoon otetaan mukaan. En poista mitään vaan annetaan AI:n tehdä tekosensa ja tarkastellaan lopputulosta sitten. Varsinainen sisällön tuotanto saa tapahtua vasta sivuja muokatessa.

Lopuksi Kadence ehdottaa vielä lisäosia asennettavaksi sivustolle. Tällä kertaa annan asentaa ainoastaan Kadence omat lohkot sillä en aio asentaa ja ottaa käyttöön esimerkiksi Woocommerce verkkokauppaa tai sen toimintoja. Siihenkin olisi tarjolla hyviä lisäosia, myös kahvila ja ravintola-käyttöön.
Valitaan “Finish and Lauch” ja tutustutaan sivustoon.
Mitä saatiin?

Vaikka lopputulos näyttää alkuun hyvältä, huomaa sen paremmint tarkasteltuna varsin yksinkertaiseksi ja puutteelliseksi. Mutta on sivustossa paljon hyvää kun ymmärtää mikä toiminnon tarkoitus on. Idea ei olekaan, että tekoäly olisi tehnyt kaiken valmiiksi vaikka niin tietenkin voisi toivoa.
Oikeammin vaikuttaa siltä, että tekoäly on vain auttanut valitsemaan valmiin teeman avulla tuotetun sivurakenteen ja ulkoasuasetukset sekä sivuille mahdollisesti käyttökelpoisia sisältöelementtejä. Tälläisenaan sivusto ei kuitenkaan ole käyttöönotettavissa.
Mitä huonoa ja mitä puutteita sivustossa on?
- Sisällössä on elementtejä, joiden olettaisi olevan toiminnallisia mutta näin ei ole. Ainakin jokin “dummy” oletustoiminto olisi voitu niihin kytkeä
- Osa sisältöehdotuksista ovat selkeästi pyydetyn toimialan sivustoon liittymättömiä
- Sivuston rakenne on pyydettyyn tarkoitukseen ehkä liiankin laaja (tosin ylimääräiset sivut on helppo poistaa)
- Sivut voivat olla layoutiltaan sekavia
- Kaikki luodut sivut eivät ole valikossa ja on osattava itse tutustua kokonaisuuteen
Mitä hyvää sivustossa on?
- Sivut tarjoavat kohtuullisen hyvän pohjan muokkaukselle ja oman sisällön lisäämiselle
- Sivujen valmiit lohkorakenteet opettavat omien sivujen toteuttamiseen tarvittavia keinoja
- Puutteellisetkin sisällöt ja toiminnallisuudet suhteellisen helposti täydennettävissä
- Valmiita sivuja runsaasti (yhteensä 9 sivua ja 6 artikkelia)
- Sivusto vaikuttaa teknisesti varsin toimivalta ja nopeasti latautuvalta
- Sivut ja artikkelit ovat pikaisella tarkistuksella varsin hyvin saavutettavia mutta puutteita on kuten monissa ihan ihmisvoimin tehdyissäkin sivuissa – ja kaikki on helposti korjattavissa
Miten jatkaa tästä?
Ensimmäiseksi kannattaa tutkia kaikki generoidut sivut ja valita mitä niistä käytetään ja muodostaa sivustolle toimiva navigaatio. Teeman asetuksissa todennäköisesti joutuu parantelemaan luotua sivuston väripalettia. Typografia on valmiiksi muodostettu ulkoasun asetuksiin mutta sekin on helposti muokattavissa. Seuraavaksi siirrytään sisällöntuotantoon. Tarkistetaan kuvat ja ladataan omat aiheisiin sopivat. Muokataan tekstit ja sisältöelementit sivuston tarkoitukseen; poistetaan mallisivuista tarpeettomat osiot ja täydennetään tarpeelliset. Lopuksi muut tarvittavat optimointi ja viimeistelytoimet, SEO asetukset, evästekyselyt, analytiikka ym.
Työtä siis riittää mutta ei edes olisi pitänyt odottaa saavansa mitään täysin valmista. Olisi harhaista kuvitella, että kaikki olisi tullut valmiiksi tekoälyn toimesta. Tässäkin toteutuu se, että tekoäly osaa suorittaa teknisiä ja rutiinitoimia mutta jonkun on ohjattava sitä oikean sisällön tuottamiseksi. Saimme kuitenkin hyvän pohjan, josta jatkaa.
Voin vilpittömästi todeta, että tämä tekoälyyn perustuva sivuston generointi säästi runsaasti aikaa sivuston luonnin alkuvaiheesta mutta ei korvaa vielä ihmistä.
Jos tyydyt siihen mitä sattuu tulemaan, on toiminto riittävä.
Mutta… Kuka websuunnittelija ei haluaisi itse suunnitella tarpeisiin optimoitua sivustoa?
Sivuston kokoajasta Tekoälypaimeneksi
Tarvitseeko siis WordPressiä osata enää käyttää ja toteuttaa sivustoja vai ottaako tekoäly tässäkin vallan? Näillä tuloksilla voin todeta, että WordPressin ja websuunnittelun osaaminen on edelleen tärkeää ellei tärkeämpää kuin aiemmin.
Aiemmin ihmiset tekivät mitä osasivat, mutta nyt on osattava tulkita kriittisesti automaattisesti tuotettuja rakenteita ja osattava korjata ne tarkoituksenmukaisella tavalla.
Yhdistelemällä eri tekoälymalleja sivuston generointiin, sisällöntuotantoon kuten kuvat, videot ja tekstit, ulkoasun CSS koodien tuottamiseen ja sivuston optimointiin saavutetaan paras lopputulos. Tekoäly kyllä tarjoaa mahdollisuuksia ja välineitä mutta niitä on osattava käyttää ja ymmärettävä miten ja milloin. Tähän tarvitaan edelleen sekä web-tekniikoiden ja -suunnittelun, saavutettavuuden ja WordPressin osaamista.
Corellialla on tarjonnassa aiheeseen tarvittavia koulutuksia kuten
- HTML ja CSS perusteet
- CSS ja verkkosivujen ulkoasu
- Muokkaa WordPress sivuston ulkoasua omilla CSS muotoiluilla
- WordPress lohkoteema työkaluna
- WordPress-sivusto Elementorilla
- WordPress sisällöntuottajalle
Osaamisen tarve ei ole tekoälyn tulon myötä vähentynyt mutta tekoälyä on osattava soveltaa tilanteen mukaan. Perusteiden osaaminen on edelleen edellytys hyvälle ja toimivalle lopputulemalle.