Corellialla on uusi osoite! Löydät meidät syyskuun alusta lähtien osoitteesta Kalevankatu 9, 00100 Helsinki, Hotelli Tornin kanssa samassa korttelissa. 

Tiedustelut myynti@corellia.fi tai 040 7070 202

Search

Windows Server 2022 – to infinity and beyond

Microsoft julkaisi kaikessa hiljaisuudessa uuden käyttöjärjestelmäversion Windows Server:stä syyskuun alussa. Miksei asiasta ole pidetty enemmän haloota? Syy on varmaakin se, että palvelinkäyttöjärjestelmä ei ole Microsoftin fokuksessa samalla tavalla kuin joskus kymmenen vuotta sitten; ”nythän meillä on pilvi”. Tähän toteamukseen törmää lähes päivittäin ja tottahan se on, ainakin osittain. Kyllä siellä pilvenkin taustalla on edelleen ne palvelinkäyttöjärjestelmät, mitkä tuottavat meille käytettävät pilvipalvelut, onpa niiden terminä PAASSAASIAAS tai Serverless. 

Mutta mitä uutta Microsoft on tuonut uuteen palvelinkäyttöjärjestelmään? Konesalipalveluihin ja tietoturvaan liittyviä asioita on jonkin verran, mutta mitään kaiken mullistavaa toiminnallisuutta ei ole luvassa. Käyttökohteen mukaan valittavat laitokset ja niihin liittyvät lisensointimallit ovat säilyneet ennallaan (Essentials, Standard ja Datacenter), mutta uutena laitoksena mukaan on tullut Datacenter Azure edition. Nimensä mukaisesti laitos on tarkoitettu Microsoftin Azure pilviympäristöön, jossa käyttöjärjestelmä voi hyödyntää uutta Automanage -palvelua ja joka mahdollistaa päivitysten asentamisen ilman käyttöjärjestelmän uudelleenkäynnistystä. 

Jo aiemmin tänä vuonna Microsoft ilmoitti lopettavansa Semi-Annual Channel julkaisusyklin Windows Serverin osalta, jonka johdosta palataan vanhaan kahden-kolmen vuoden välein julkaistavaan uuteen käyttöjärjestelmäversioon. 

Muutamia nostoja uusista ominaisuuksista esimerkiksi tietoturva-puolella TLS 1.3 – Transport Layer Security protokolla on oletuksena käytössä, DoH – DNS-over-HTTPS – nimenselvityskyselyt HTTPS-protokollan avulla suojattuna, kapasiteettipalveluissa SMS – Storage Migration Service palveluun on lisätty uusia toiminnallisuuksia, mm. Linux-palvelinten Samba-palvelun migraatiot ja Windows Serverin oletusselaimena on Microsoft Edge. Lista uusista ominaisuuksista löytyy Microsoftin dokumentaatiosta. 

Käyttöjärjestelmän hallintatyökalut Windows Serverissä ovat vanhat tutut, mutta Microsoft otti uuden suunnan jo muutama vuosi sitten kun lanseerattiin ilmainen Windows Admin Center. Kyseessä on erikseen asennettava selainpohjainen keskitettyyn hallintaan Microsoftin työasema- ja palvelinkäyttöjärjestelmä ympäristöissä tarkoitettu tuote, johon on saatavilla useita laajennuksia. Windows Admin Center voidaan siis asentaa vaikkapa omalle työkoneelle ja tehdä ympäristön ylläpitoa sen avulla. 

Kuten aiemmissakin palvelinkäyttöjärjestelmäverisioissa myös Windows Server 2022:ssa on joitakin toiminnallisuuksia poistettu, joten ei kannata hätkähtää jos jokin omassa käytössä ollut toiminnallisuus puuttuu ominaisuuslistalta. Ainakin itselle oli yllätys, ettei ilmaista Hyper-V Server käyttöjärjestelmäversiota olla enää tarjoamassa 2022 versiona, vaan 2019 jää viimeiseksi versioksi. Syy tähän on se, että virtualisointialustassa Microsoft fokusoituu Azure Stack HCI -alustaan. 

Päivitykset vanhemmista käyttöjärjestelmistä ovat tuettuja vanhan kaavan mukaan kaksi sukupolvea vanhemmista käyttöjärjestelmäversioista alkaen eli Windows Server 2016 version päälle voi tehdä ns. ’In-place upgrade’ päivityksen uudella versiolla. Mikään kiirehän päivityksillä ei vielä ole, koska Windows Server 2016 tukipalvelu lakkaa vasta tammikuussa 2027, mutta Windows Server 2012/R2 käyttöjärjestelmäversiot kannattaa jo tunnistaa omista ympäristöistä, koska niiden tukipalvelu loppuu jo 10.10.2023. 

Microsoft järjestää 16.9.2021 ilmaisen Windows Server Summit webinaarin, jossa kerrotaan viimeisimmät uutiset Windows Serveriin liittyen.  Tapahtumaan voi rekisteröityä tämän linkin kautta. 

Järjestämme syksyn aikana webinaarin aiheesta Windows Server 2022, jossa kerrotaan uusista ominaisuuksista tarkemmin, joten seuraa tiedotteitamme.