Black Week -kampanja käynnissä!

-50% valikoiduista kursseista 25.11.-6.12. 👉tästä kampanjasivulle!

Creative Cloud 2019 – Merkittäviä uudistuksia käyttäjille

Creative Cloud ohjelmistopaketin versio 2019 julkistettiin noin kuukausi sitten. Nyt, kokemuksen kartuttua, on hyvä hetki kirjata mitä uudistus toi mukanaan! Mukana on uusia ominaisuuksia kaikkiin keskeisiin sovelluksiin sekä videopuolelle kokonaan uusi työkalu!

Photoshop CC 2019

WHOA ja vallankumous! Adobe muutti Peru/Undo-komennon toimimaan samalla tavalla kuin muissakin ohjelmissa!  Nyt siis Ctrl/Cmd-Z peruu useampia vaiheita taaksepäin. Vastaavasti Ctrl/Cmd –Alt –Z nyt sitten mahdollistaa kahden edellisen vaiheen välillä liikkumisen. Useimmille tämä on varmaan hyvä juttu, mutta mikäli olet ehdottomasti sitä mieltä että ennen oli paremmin myös tämä, näppäinoikoteiden asetuksissa voi onneksi palata vanhaan tyyliin.

Peru-komennon näppäin oikoteiden vaihto vanhaan tapaan
Peru-komennon näppäin oikoteiden vaihto vanhaan tapaan

Vallankumous osa 2!  Move Tool -työkalulla skaalaaminen säilyttää oletuksena skaalattavan elementin mittasuhteet! Tämä on Adobe -universumissa jo skandaalin mitat saava uudistus :-D. Kategorisestihan Adobe ohjelmissa skaalauksen yhteydessä on pitänyt pitää Shift- näppäintä pohjassa jotta suhteet eivät vääristyisi, mutta nyt siis tämäkin on vastoinpäin. Onkohan niin että muissakin ohjelmissa ollaan menossa kohti samaa?

Parannettu Content Aware Fill – toiminto

Sisällön tunnistava täyttö oli massiivisesti hypetetty uudistus aikanaan kun CS 5 versio tuli markkinoille. Nyt, aika monen vuoden jälkeen, Adobe on palannut aiheeseen. 2019 versiossa toiminto avautuu omaan käyttöliittymäänsä, joka muistuttaa idealtaan Select and Mask -työtilaa. Esikatselunäkymässä voidaan nyt poistaa ”samplausalueelta” elementtejä, jotka ohjaisivat täyttöä harhaan. Ihan hyvä juttu, joka vaatii vaan jonkin verran testailua että saa tuntuman oikeaksi.

Uudistettu Content Aware Fill
Content Aware Fill antaa nyt enemmän kontrollia käyttäjälle

Paikanvaraajat kuvaelementeille

Photari on monelta osin viime vuosina saanut vaikutteita Illustratorista ja jopa InDesignista. Tässä on sikäli tolkkua, että kun tehdään esim. bannerimainoksia niin prosessihan on hyvin samanlainen kuin taittamisessa, lopputulema on vain pikselimuotoista. Nyt mukaan on tullut, hiukan InDesignin tyyliin, paikanvaraajakehykset. Työkalupaletissa on nyt uusi Frame- tool jolla voit tehdä laatikon toista kuvaa varten. Tälle laatikolle voidaan määrittää myös kehyksen väri. Kuvan saat kehykseen vaikkapa Place-komennoilla ja kuva skaalautuu automaattisesti kehystä vastaavaan kokoon.

Uusi Frame Tool Photoshopissa
Uusi Frame Tool Photoshopissa

Siinäpä ehkä tärkeimmät Photoshopista. Kattavan listauksen uusista ominaisuuksista löydät täältä:

https://helpx.adobe.com/photoshop/using/whats-new.html

InDesign CC 2019

InDesignissa on hyviä uudistuksia myös, mutta niistä näkyvin voi jakaa mielipiteitäkin. Jo aiemmin Illustratorin käyttöliittymään tuli eri toimintoja dynaamisesti kokoava Properties- paneeli ja vastaava on nyt InDesignissakin. Samalla oletuksena oleva Essentials-työpöytä on muuttunut kokonaan. Uudessa oletustyöpöydässä on näkyvillä vain tuo mainittu Properties- paneeli ja työpöydän yläreunan asetuspaneeli on piilotettuna. Tämä tekee käyttöliittymästä kyllä selkeän, mutta yhtään tavoitteellisemmassa käytössä liian moni toiminto on kuitenkin piilossa. Properties paneelin hyvä puoli on se, että se tarjoaa kulloiseenkin toimeen yleisimmin tarvittavat toiminnot siististi yhteen käyttöliittymän. Itse olen päätymässä siihen, että jatkan suosimani Advanced-työpöydän käyttöä, mutta lisään siihen myös tuon Properties -paletin jolloin voin syödä kakkua ja pitää sen samaan aikaan ;). Makuasioitahan pitkälti nämä.

Properties -paneelin sisältö kun objekti on valittuna
Properties -paneelin sisältö kun objekti on valittuna

Content Aware Fit

Photoshopin puolella yleistymässä oleva Adoben Sensei keinoälymoottori ottaa ensimmäisiä askeleitaan nyt InDesignissa. Sisällön tunnistava sovittaminen on tästä ensimmäinen esimerkki. Kun sijoitetaan valmiiseen kehykseen kuva, niin sisällön tunnistava  sovitus tulkitsee kuvan sisältöä ja skaalaa sekä rajaa  sisällön sen mukaan. Tämä yleensä toimii hyvin, mutta mikään ei estä tuunaamasta lopputulosta haluamaansa suuntaan itsekin. Hauskaa on että tämän saa myös oletukseksi asetuksissa kohdassa Preferences- General.

Content Aware Fit -painike Properties -paneelissa
Content Aware Fit -painike Properties -paneelissa

Adjust Layout

Adjust Layout  -komento on tehty auttamaan siinä tilanteessa, kun sivun kokoa pitää muuttaa suunnittelun jälkeen tai aikana. Normaalisti sivukoon muuttaminen ei vaikuta jo sijoitettuun sisältöön, mutta Adjust Layout komennolla voidaan ohjata myös sisältöä skaalautumaan samaan tahtiin. Erikseen voidaan sallia esim. marginaalien tai tekstikoon muuttuminen. Ei tällainen automatiikka kokonaan poista käyttäjän osuutta, mutta voi osaltaan auttaa esim. erikokoisten lehti-ilmoitusten versioinnissa. Löydät toiminnon File -valikosta tai Properties -paneelista.

Adjust Layout-paneeli
Adjust Layout -paneeli InDesignissa

Uutta on muutakin, kattavan listauksen löydät esim. täältä: https://helpx.adobe.com/indesign/using/whats-new.html

Illustrator CC 2019

Korkeilan Sampo on Corellian erikoismies mitä Illustratoriin tulee. Illussa on erinomaisina uudistuksina esim. elementtien massaeditointi (Global Edit) ja huikeasti monipuolisempi Gradient -työkalu.

Sampo on kirjoittanut Illustratorin uusista ominaisuuksista erittäin hyvän blogin joka kandee ehdottomasti lukea: https://corellia.fi/illustrator-cc2019-paivitys-5-parasta-uutta-asiaa/

Premiere Rush – kiinnostava uutuus helppoon videoeditointiin

Premiere Rushin käyttöliittymä on erittäin selkeä
Premiere Rushin käyttöliittymä on erittäin selkeä

Kokonaan uusi tuote paketissa on Premiere Rush. Rush on suunnattu erityisesti someaktiiveille ja ”vloggareille” helppoon ja nopeaan videoiden koostamiseen ja editointiin. Rushista on myös näppärät mobiiliversiot iOs käyttöjärjestelmään iPhonelle ja padille (Android on tulossa myöhemmin). Projektin voi esim. aloittaa kuvaamalla videon iPhonella, editoimalla suoraan puhelinapplikaatiossa ja saman projektin työstöä voi sitten jatkaa Rushin työpöytäversiolla joka on saatavilla sekä Macille että PC:lle. Ajatus on vallan järkevä ja looginen.

Itse sovellus pitää sisällään videon editoinnin perusasiat, leikkaamisen, trimmaamisen, transitiot, tekstitys jne. Värien säätöominaisuudet ovat melko hyvät ja hauska juttu on mukaan leivotut ”lookit” eli Instragram henkiset väripresetit. Ensimmäisinä puutteina huomasin nopeuden säädön puuttumisen eli slow/mo ei onnistu ja äänen säätömahdollisuudet ovat niukimmat mahdolliset. Lisäksi omassa, ihan tehokkaassa, 5 vuotiaassa MacBook Pro läppärissäni puhallin alkoi lämmittämään huoneilmaa melkoisesti. Mutta homma sinänsä toimi ihan smootisti. Valmiin työn vienti onnistuu suoraan somekanaviin tai YouTubeen.

Huomionarvoista on, että Rushissa aloitetun projektin voi viedä myös Premiere Pro:hon ominaisuuksien Rushissa loppuessa. Rush on vasta julkaistu, joten on lupa odottaa nopeaan tahtiin kehitystyötä Adoben puolelta. Rush kuuluu Adobe CC pakettiin tai on ostettavissa kuukausimaksulla erillisenä ohjelmana.

Lisätietoja: https://www.adobe.com/fi/products/premiere-rush.html

Keskustelua Adoben Rush feedbackfoorumilla: https://adobe-video.uservoice.com/forums/916423-premiere-rush

Loppukaneetti

Yhdessä kirjoituksessa sain raapaistua vähän pintaa niistä asioista jotka omalla kohdalla ovat tärkeimpiä. Kokonaisuutena 2019-päivitys on merkittävimpiä muutaman hiukan passiivisen vuoden jälkeen. Sekä Photariin, että varsinkin InDesigniin on tullut jo ensimmäiset korjauspäivitykset, joten pahimmat kulmat on jo hiottu. Jos et ole vielä päivittänyt, niin nyt voi olla hyvä aika jo kokeilla!

Juha Laamanen, Adobe Certified Instructor ja Corellian toimitusjohtaja