+358 40 7070202
Search

Illustrator CC2019 päivitys: 5 parasta uutta asiaa

Adobe päivitti lokakuussa Creative-ohjelmistoperheensä vuosimallit. Myös Adobe Illustrator sai CC2019 päivityksen. On aika katsastaa päivityksen mukanaan tuomat uudet ominaisuudet. Valitsin mielestäni viisi parasta uutta työkalua tai toimintoa.

Global editing

Mielenkiintoinen ja monikäyttöinen uusi ominaisuus Illustratorissa on Global editing -toiminto. Ohjelma tunnistaa keskenään samanlaiset vektorimuodot ja kykenee muokkaamaan niitä yhtäaikaisesti. Muodot voivat olla erikokoisia ja -värisiä, kunhan niiden vektorimuotojen geometria täsmää. Tämän kanssa saa olla myös tarkkana, jos päättää editoida perusmuotoja, kuten ympyröitä – et välttämättä halua muokata kaikkia ympyröitä, vaan vain tiettyjä, tietyssä käytössä. Onneksi toiminnon asetuksissa voi täsmentää valintaa esim. värin tai koon mukaan. Global editing on oiva toiminto moneen käyttöön. Uskon, että erityisesti visuaalisten ilmeiden ja käyttöliittymien suunnittelijat ottavat tämän riemulla vastaan.

Freeform gradient

Liukuvärien kanssa työskentely edistyy aimo harppauksen uuden Freeform liukuväri-toiminnon avulla. Osittain vastaavia liukuvärejä on toki aiemminkin voinut tehdä Gradient Mesh -työkalun kanssa, mutta sen käyttäminen on vaatinut malttia ja harkintaa. Freeform liukuväri ei ole uusi työkalu, vaan uusi asetus perus-liukuvärityökalulle perinteisten linear ja radial asetusten lisäksi. Freeform-liukuväri toimiaa ainoastaan täyttövärinä. Viivassa se ei ole käytettävissä.

Freeform gradient toiminnossa on kaksi muokkausvaihtoehtoa – piste tai linja. Pistevaihtoehto toimii oletuksena ja voit sijoittaa väripisteitä vapaasti objektin täyttövärinalueelle. Väriliu’ut luodaan vapaasti pisteestä toiseen, jolloin syntyy mielenkiintoisia värisekoituspintoja. Värin vaihtaminen pisteeseen onnistuu helposti kaksoisnapsauttamalla sen päällä. Toinen vaihtoehto on muotoilla liukuväriä piirrettävän linjan mukaan. Näitä kahta tapaa voidaan myös yhdistellä, jolloin liukuväripinta muodostuu pisteiden ja linjojen yhteistyöllä.

Visual font browsing

Uusi visuaalinen kirjasinvalikko nopeuttaa ja tehostaa kirjasinten hakemista ja esikatselua. Tämä ei ole vain yksin Illustratorin uusi ominaisuus, vaan sama muutos on tehty myös InDesigniin ja Photohopiin.

Uusi valikko toimii Character- tai Properties-paneelien kautta. Ohjelman valikkorivillä näkyvät vain asennetut kirjasimet. Uudessa kirjasinvalikossa voit myös suoraan hakea kirjasimia Adobe Fonts -palvelusta ilman, että sinun tarvitsee poistua ohjelmasta ja avata selainta.

Trim view

Trim view katselutila on pieni, mutta usein kaivattu ominaisuus on mahdollisuus näyttää dokumentti ilman leikkausvaroja ja muuta arkin ulkopuolista materiaalia. Löydät Trim view -komennon ohjelman View-valikosta. Komennolla ei ole näppäinkomentoa, mutta voit itse tehdä sellaisen Edit>Keyboard Shortcuts. InDesignissa on vastaava Preview-näyttötila, jota usein käytetään w-näppäinkomennolla.

Presentation mode

Asiakas, Ad tai pomo tulee viereen ”howeroimaan” ja tehtyä työtä pitäisi alkaa esittelemään. Dokumentin työpöydällä on sekalaista sälää ja työn eri versiot arkeilla, jotka on aseteltu miten sattuu. Vaikka itselle kaikki tuntuu selkeältä, niin ulkopuoliselle näky voi olla sekava, eivätkä eri versiot oikein hahmotu.

Presis-mode on aiemmin ollut InDesignissa ja nyt sama on tuotu Illustratoriin. Voit käynnistää tilan Vaihto+F (Shift+F) näppäinkomennolla. Nuolinäppäimillä voi selata arkkien läpi ja Esc-näppäin sulkee katselutilan.

Lisäksi vielä paljon muuta

CC2019 päivityksessä tuli monia muitakin hyödyllisiä uudistuksia ja parannuksia. Esimerkiksi Puppet Warp -työkalu toimii entistä fiksummin ja Content Aware Crop tuli InDesignin lisäksi myös Illustratoriin. Muita mainittavia on vielä kustomoitavat työkalupaletit, joita voi tehdä eri työtehtäviä varten, sekä skaalattava käyttöliittymä.

Lokakuun jälkeen ohjelmaan on tehty vielä 23.0.1 päivitys, jossa on korjattu muutamia vikoja ja puutteita.

Kaikenkaikkiaan hyvä päivitys Adobelta. Itse henkilökohtaisesti jään vielä odottamaan graaffi-työkalun päivitystä, jota olen hartaasti ja uskollisesti odottanut jo toistakymmentä vuotta – mutta, ei makeaa mahan täydeltä – aina pitää olla parannettavaa.


Sampo Korkeila, ACE Design Master, Adobe Certified Instructor

Sampo on kokenut graafinen suunnittelija ja Adoben design-ohjelmistoihin erikoistunut kouluttaja. Hänen monipuolinen koulutusosaamisensa kattaa niin InDesignin, Illustratorin, Photoshopin, kuin myös useimmat Suomessa käytettävät julkaisujärjestelmätkin. Sampo on myös kirjoittanut Adobe aiheisia kirjoja mm. Docendon Illustrator – vektorigrafiikka kirjan.