Adobe julkisti MAX seminaarissaan toukokuussa 2013 tuolloin uuden ohjelmistojen lisensointimallinsa jossa lisenssi on sidottu käyttäjän Adobe ID -tunnukseen eikä tietokoneeseen kuten aiemmin. Samalla hinnoittelu muuttui kuukausiperusteiseksi. Konseptiin kuuluu myös Adoben pilvipalvelu joka on viimeaikoina kehittynyt melkoisesti ja tarjoaa jo oikeasti käyttökelpoisia lisäarvopalveluita pelkän tallennustilan lisäksi. Nyt kun lanseerauksesta on kulunut reilu puolitoista vuotta onkin hyvä hetki aloittaa blogijuttusarja jossa tutustutaan Adobe Creative Cloudin eri osa –alueisiin pala kerrallaan. Pyrin päivittämään blogia joka maanantai.
Lisenssin hankinta
Lisenssin hankkimiseksi tarvitaan Adobe ID-tunnus jota käytetään lisenssin käyttäjän tunnistamiseen ja palveluihin kirjautumiseen. Adobe ID on sähköpostiosoite ja tilanteen mukaan kannattaa käyttää joko omaa henkilökohtaista (esim. gmail tms.) tai työsähköpostia.
Ensimmäiseksi kannatta navigoida sivulle adobe.fi ja luoda Adobe ID, se on kaiken ydin.
Osoitteessa adobe. Fi (https://creative.adobe.com/fi/plans?store_code=fi) on kuvattu eri lisenssivaihtoehdot yksityishenkilölle, yritykselle ja opiskelijoille, opettajille sekä oppilaitoksille. Maksu tapahtuu luottokortilla. Yritysversion voi hankkia myös jälleenmyyjältä. Yritys/tiimi/oppilaitosversioita käsittelen seuraavissa blogeissa.
Yksittäisille asiakkaalle on tarjolla seuraavat vaihtoehdot:
· Valokuvaajabundle, sisältäen Photoshopin ja Lightroomin
· Yksittäinen ohjelma valinnan mukaan
· Kaikki CC ohjelmat ja palvelut
Vanhoille CS asiakkaille on lisäksi oma tarjoushintansa ensimmäiselle vuodelle.
Ohjelmien asennus ja päivitys
Kun olet kirjautunut tunnuksellasi adobe.fi sivustolle on sinulla mahdollisuus asentaa ohjelmistoja. Valitse kohta Tietokone ja pääset asennussivulle.
Asennussivulla on latauspainikkeet kullekin ohjelmistolle. Tärkeää on huomata että tällä sivustolla on tarpeen käydä oikeastaan vain kerran! Ensimmäisen asennuksen yhteydessä asentuu Creative Cloud työpöytäsovellus jota jatkossa käytetään ohjelmistojen asennusten hallintaan.
Työpöytä applikaatiossa on nähtävissä ohjelmistot jotka ovat asennettavissa sekä asennettuihin sovelluksiin tarjolla olevat päivitykset. (Tarjolla on myös muita CC-konseptiin liittyviä lisäpalveluita joista seuraavissa blogeissa lisää).
Vinkki: Oikean yläkulman rataspainikkeen takaa on löydettävissä CC appsin asetukset. Täällä voit käydä valitsemassa mm. ohjelmien asennuskielen.
Ohjelmien poistaminen
CC-appsin käyttöliittymään on jemmattu painike joka tulee näkyviin kun sen päälle liikkuu hiirellä. Painikkeen takaa löytyy valinta jolla saadaan ohjelman asennus poistettua. Voit myös käyttää käyttöjärjestelmän Ohjelmat kansiosta löytyviä asennuksenpoisto wizardeja (Uninstaller).
Aikaisemmat versiot
CC-lisenssin myötä on mahdollista asentaa myös vanhempia versioita ohjelmistoista. Nykyinen versio on nimeltään CC2014 ja käyttäjä voi asentaa aiemmat versiot CC ja CS6 tarvittaessa. Hyviä syitä moiseen taantumukseen voi olla vaikkapa yhteensopivuus kolmannen osapuolen laajennusten kanssa. Mahdollisuus on melko lailla kätketty CC-applikaation käyttöliittymään. Asennettujen sovellusten listan alla on valinta Etsi uusia sovelluksia ja sen vieressä oikeassa reunassa sovellusten suodatuksen valinta. Valitsemalla suodtauksesta Edellinen versio näkyviin tulee asennettavissa olevat vanhemmat ohjelmaversiot.
Watch this space
- Seuraavissa blogeeissa lisää Creative Cloud asiaa liittyen mm:
- Creative Cloudin Tiimiversioon ja ylläpitäjän työkaluihin
- Pilvitallennustilan hyödyntämiseen
- Typekit fonttien käyttämiseen
- Creative Cloud Markeplaceen
- Kirjastoihin
- Mobiiliapplikaatioihin
- …