Viime vuoden lopulla Adobe julkaisi hiukan ehkä vaivihkaa uuden työkalun nimeltään Creative Cloud Express. Tarkkaan ottaen kysessä ei ole kokonaan uusi kampe vaan uudelleen brändätty ja kehitetty versio Adobe Sparkista. Spark-tuoteperhe olikin aina hiukan beta-tuotteen oloinen, mutta käytössä esim. koulumaailmassa. Oma amispoikanikin teki sillä projekteja opinnoissaan. Creative Cloud Expressiä pääsee käyttämään Adobe tunnuksella maksutta, maksullisessa versiossa on sitten enemmän ominaisuuksia ja työpohjia. Expressin laajempi versio on myös Creative Cloud ohjelmapaketin haltijoiden käytössä. Express on suunnattu melkolailla suoraksi kilpailijaksi Canvalle, joka on vakiinnuttanut asemansa vahvaksi erilaisten sisällöntuottajien parissa. Creative Cloud Expressiä käytetään selaimella tai mobiiliapplikaatioilla joka on olemassa sekä iOs että Android alustalle.
Uusia projekteja voi tehdä valmiiden pohjien päälle tai aloittaa kokonaan puhtaalta arkilta. Valmiita pohjia voi muokata mieleisekseen vaihtamalla niihin kuvia, tekstielementtejä, graafisia elementtejä, värejä jne. Kaikki tämä on kovin tuttua jos on jo käyttänyt Canvaa. Express käyttää Adobe Stock-kuvapankkia, maksuttoman version tarjoama on pienehkö, mutta maksullisessa Premium-versiossa tarjonta on jo runsas. Kirjasimia voi ladata lisää Adobe Fonts-palvelusta (Premium).
Varsinaisten työpohjien lisäksi tarjolla on näppäriä pikatoimintoja. Expressillä voi esimerkiksi:
- Muuttaa kuvakokoja ja poistaa taustan
- Leikata ja yhdistellä videoita
- Tehdä gif-tiedostoja
- Luoda ja muokata PDF-tiedostoja
- Tehdä QR-koodeja
Nämä nyt esimerkkeinä. Maksulliseen versioon sisältyy myös Premiere Rush-editointisovelluksen käyttöoikeus joka laajentaa videoviestinnän mahdollisuuksia merkittävästi!
Esimerkki
Tein kokeeksi maksuttomalla versiolla pienen Instagram-story harjoitelman. Valitsin pohjan johon lähdin tekemään omia muokkauksia kuvaa vaihtamalla ja tekstiä ja fonttia muuttamalla. Homma onnistui kohtalaisen helposti mutta ei kuitenkaan aivan saumatta. Pienen hapuilun jälkeen löytyi komento oman kuvan hakemiseen (”lähetä valokuva”), sen löydyttyä tuotu kuva asettui hiukan hölmösti kaiken päälle. Huomattuani Taso-näkymän kuvan vieressä kuva oli toisaalta helppo raahata oikeaan kohtaan pinojärjestyksessä. Tekstiin liittyvät muotoilumahdollisuudet ovat niukahkot, mutta toisaalta selkeät.
Kun homma oli aseteltu valmiin tiedoston tulostaminen oli mahdollisimman helppoa. Lataa painikeen takaa valitaan haluttu tiedosto ja lataus alkaa välittömästi, mitään tiedostoon liittyviä asetuksia ei kysytä.
Miksi, kenelle ja entäs Canva?
Maksuttomalla versiollakin saa tehtyä monia esim. someen liittyviä kuvankäsittelyasioita näppärästi. Kuvat voi muuttaa oikeaan kokoon ja muotoon tai ottaa käyttöö pohjia muokattavaksi. Joillekin se riittää mainiosti. Pikatoiminnot vaikkapa videolle ovat näppäriä. Aina ei tarvitse käynnistää Creative Cloudin ammattiohjelmia pienempien juttujen tekemiseen ja CC-asiakkaallahan on jo Expressin maksullinen versio käytettävissä jolla onnistuu esim. Somepostausten ajastaminen.
Canvaan verrattuna on vielä takamatkaa, mutta oletamme että Express päivittyy säännöllisesti ja tilanne muuttuu. Erityisesti mukana tulevien pohjien graafinen suunnittelu miellyttää ainakin itseäni Canvassa enemmän, Expressin pohjien tyylilaji on hiukan lapsekas näin ennen kuulentoja syntyneen boomerin silmin katsottuna. Mikäli olet jo Canvan käyttäjä kannattaa kokeilla myös Expressiä. Jos taas olet jo CC-asiakas ja olet pähkäillyt pitäisikö Canvaankin ryhtyä tutustumaan niin nyt ei ehkä tarvitse, Expressiin sinulla on jo premium lisenssi.
Creative Cloud Expressiin pääset tutustumaan osoitteessa https://express.adobe.com/
Kokeilkaapa!