Corellialla on uusi osoite! Löydät meidät syyskuun alusta lähtien osoitteesta Kalevankatu 9, 00100 Helsinki, Hotelli Tornin kanssa samassa korttelissa. 

Tiedustelut myynti@corellia.fi tai 040 7070 202

 

Adobe MAX 2014 yhteenvetoa

Viikko kotiinpaluusta alkaa olla täynnä. Matkalta on kotiuduttu ja jet lagista toivuttu takaisin normaaliin syysrytmiin. On aika kerrata viime viikon tapahtumien sisältöä ja vetää yhteen Adobe MAXin antia. Mitä jäi käteen ja mitä jäi päähän. Käteen jäi nippu kuitteja ja Microsoft Surface Pro 3 tablettietokone, päähän jäi varmaan enemmän.

Nyt tulee vähän pidempää artikkelia mutta niin kai sitä viikon reissusta pitääkin.

Yleistä tilaisuudesta

Tilaisuutena Adobe MAX on aivan loistavasti järjestetty ja toimiva konsepti. Tilat ovat tarkoitukseen erittäin hyvin sopivat, luentosalit riittävän suuria ja yleisten tilojen järjestelyt hyvät. Paikalla on näin suomalaisen silmin runsain mitoin henkilökuntaa. Jonottaminen oli olematonta sillä henkilökuntaa oli joka paikassa riittävästi hoitamassa tapahtumaa. Tämä on asia, josta suomalaiset tapahtumanjärjestäjät voisivat kyllä ottaa oppia. Täällä pyritään asiat yleensä hoitamaan minimimiehityksellä. Ehkä USA:ssa henkilöiden työllistäminen on vain niin paljon halvempaa kuin meillä mutta niinpä on myös tapahtumista mieleen jäävä kokemuskin parempi.

Mitä odottaa Adobe MAX:lta?

MAX tarjoaa eri osallistujaryhmille aivan erilaista antia ja näkökulmia. Kaikille yhteisenä on varmaankin luovan alan yhteisöön kuulumisen tunne, inspiraatio ja innostus oman työnsä tekemiseen, verkostoituminen, keskustelut muiden kanssa ja tietenkin Adoben tuoteuutuuksien ja niiden kehityslinjojen näkeminen.

Muu anti ja hyöty voi olla erilaista henkilön aiemman osaamistason ja odotusten mukaisesti. Mielestäni tilaisuuteen ei kannata mennä samoin odotuksin kuin kurssille. MAX:n esitysten tarkoitus ei ole olla oppitunteja joten uuden oppimisen aika on muulloin. Varsinainen opiskelu tapahtuu seminaarin jälkeen omassa ympäristössä. MAX:n tarkoitus on antaa suuntamerkkejä siitä mihin omat resurssit kannattaa suunnata.

Adobe MAX playground

Siitä huolimatta, että seminaariluennot eivät ole varsinaisia oppitunteja, voi niistä poimia hyviä detaljeja ja oppia oman työnkannalta hyvinkin merkittäviä ja aikaa säästäviä yksityiskohtia.  Tätä kirjoittaessani on tietenkin muistettava, että myös osallistujan oma aiempi osaamistaso vaikuttaa merkittävästi. Omalta osaltani on tunnustettava, että en juurikaan oppinut uutta teknisesti mutta sain merkittävästi vahvistusta sille mitä olen tehnyt jo aiemmin. Tapasin silti tilaisuudessa monia, joille monet asiat tuntuivat olevan aivan uusia vaikka mielestäni ne ovat jo vuoden parin takaisia. Mistä tällainen voi sitten johtua – siitä, että työn ohessa opiskelu ja omien työtapojen muuttaminen on erittäin vaikeaa. Siksi olisikin syytä ottaa aina välillä irtiotto omasta työstä ja lähteä johonkin tilaisuuteen tutustumaan alan uutuuksiin ja näkemään miten muut tekevät samaa työtä.  Investointi voi vaikuttaa suurelta mutta on varmasti kannattava.

Tilaisuuden tärkein viesti alalle

Nostamme esiin kolme tilaisuuden merkittävintä julkistusta tai linjausta tulevaisuuden työkaluista ja työmenetelmistä. Vaikka MAX:ssa oli paljon uutta ja merkittävää, niin nostamme muiden yli esiin seuraavat:

  1. Web –julkaisuun, työkaluihin ja työmenetelmiin painottuminen
  2. Mobiililaitteet sisällön kuluttamisesta sisällön tuotantovälineiksi
  3. AdobeID:stä luova profiili

Webin merkitys korostuu edelleen

Adobe on jo edellisessä Adobe MAX seminaarissaan 2013 jo maininnut kehittävänsä sovelluksiaan tukemaan työnkulkuja ja korostanut sähköisen julkaisemisen merkitystä. Suuri painoarvo annettiin web-julkaisemiselle ja sama linja jatkui edelleen tänä vuonna.

Tämä näkyy mm. siinä kuinka sovellusten tuki web-suunnitteluun paranee. Photoshopista on tulossa aito designtyökalu  ja sen ominaisuudet auttavat jo nyt websuunnittelijan ja kehittäjän yhteistyötä.

Photoshop generate ja extract

Uuden version myötä voidaan Photoshopin .psd tiedostosta generoida automaattisesti jpg, png tms. web assetit kunhan layerit nimetään oikein. Samoin sivun CSS tyylien kopiointi onnistuu suoraan .psd tiedostosta.

Tämä ominaisuus on merkittävämpi kuin mitä pinnalta näyttää. Se nimittäin mahdollistaa sen, että tiedoston vastaanottajalla ei tarvitse olla itsellään Photoshop sovellusta käytettävissään. Suunnittelija voi jakaa tiedoston Creative Cloud tiedostojaon kautta kehittäjälle, joka saa palvelusta kopioitua itselleen sivun tuottamiseen tarvittavat kuvat sekä valmiit CSS tyylit.

Edelleen sama ominaisuus mahdollistaa tiedostotasoisen kytkennän eri sovellusten välillä. PSD –tiedoston osalta tämä toteutuukin jo Dreamweaverin kanssa. Uusimmassa päivityksessä on toteutettu ominaisuus, jossa psd-tiedosto voidaan tuoda suoraan Dreamweaveriin jossa sivu voidaan rakentaa ”kopioimalla sisältö ja tyylit” design-ikkunaan. Vastaava ominaisuus on lähiaikoina tulossa myös Brackets koodieditoriin ja sen jälkeen varmaan myös Adobe Edge Code editoriin.

Katso toimintaa kuvaava video ja selostus Adoben sivulta.

Tällainen muuttaa pakostikin työnkulkuja ja kannattaa pysytellä ajan tasalla siitä miten sovellukset pystyvät tehostamaan työntekoa.

Mobiili laitteet Content Creation laitteeksi

Adobe vahvistaa mobiilisovellusten kenttää ja uskoo selkeästi siihen, että mobiililaitteet toimivat entistä enemmän sisällön tuotannon välineinä luovassa työssä. iPhone tai iPad on moderni luonnoslehtiö, teknisesti edistynyt. Luonnostelun voi aloittaa esimerkiksi käyttämällä laitteen kameraa. Tällä hetkellä mobiilisovellusten perheeseen kuuluvat Adobe mobiilisovellukset -sivustolla luetellut sovellukset ja palvelut. Nostetaan tässä kohtaa esiin muutama näistä.

Adobe mobile sovellukset Illustrator

Adobe Shape CC

Adobe Shape on sovellus, joka tallentaa kameran kuvasta vektoripiirroksen. Ohjelma on kätevä ja sillä voi säätää sekä piirron yksityiskohtien määrää että siivota piirroksesta pois tarpeettomat viivat. Ja mikä parasta – Tallennettu kuva synkronoituu automaattisesti Creative Cloud kirjaston (Library) kautta CC paketin desktop sovelluksiin. Näin Shape ohjelmalla aloitettu työ voidaan viedä loppuun Illustratorissa.

Adobe Brush CC

Brush ohjelmalla voi luoda siveltimiä Photoshopin tai Illustratorin käyttöön. Sivellin luodaan ottamalla kuva haluamastaan kohteesta, jota voi jalostaa jo sovelluksessa poistamalla taustan, rajaamalla otosta ja päättämällä siveltimen tavan käyttää kuvaa piirrettäessä. Ja edelleen, lopputuote synkronoituu automaattisesti pilven kautta desktop sovelluksiin ja toki myös muihin yhteensopiviin mobiilisovelluksiin.

Adobe Illustrator Line ja Draw

Illustrator Line ja Draw

Suunnittelua ja kuvitusta varten mobiililaitteille on toteutettu kaksi vektoripiirto-ohjelmaa. Näistä Draw on tarkoitettu enemmän vapaaseen piirtämiseen ja Line taasen tarjoaa paremmat avut geometristen kuvioiden piirtämiseen ja perspektiivin hallintaan.

Molemmissa toimii apuna Adobe Ink kynä ja Slider viivain. Nämä helpottavat piirtämistä merkittävästi. Paineentunnistava kynä ja monitoiminen viivain auttavat piirtäjää piirtotyössä.

Adobe Photoshop Mix ja Sketch

Photoshop Mix ja Sketch

Photoshop mobiililaajennokset mahdollistavat sekä kuvankäsittelyn mobiilissa että piirtämisen. Photoshop Mix tuo Photoshopista tutut toiminnot kämmenelle. Myös suurempaa laskentatehoa vaativat operaatiot onnistuvat sillä kuvan käsittely tapahtuu yhdessä palvelimella tapahtuvan prosessoinnin kanssa pitäen kämmenlaitteessa ainoastaan käyttöliittymää ja esikatselukuvaa.  Adobe Sketch tuo tutut siveltimet ja piirtämisen mobiililaitteelle.

Kannattaa huomata että kaikki mobiilisovellukset integroituvat yhteen toistensa ja desktopsovellusten kanssa. Ei tietenkään kaikki kaikkien mutta jokainen mobiilisovellus kuuluu tiettyyn tuotantoketjuun.

Videomuokkaus Adobe Premiere Clip

Nyt myös videon editointia on tuotu mobiililaitteisiin. Ei kannata ymmärtää tätä väärin. Tarkoitus ei ole, että Adobe odottaisi nyt videoeditoinnin tapahtuvan puhelimessa tai tabletissa mutta tällekin on käyttäjäkuntansa sekä käyttötarpeensa. Ja tätä koskee sama toteamus kuin muitakin mobiilisovelluksia – Premiere Clip tallenne on sellaisenaan jatkojalostettavissa työpöytäversiossa.

Microsoft Surface Pro 3

Microsoft Surface ja CC sovellukset

Varsin merkittävä uudistus on Microsoftin mukaantulo CC sovellusten kehittämiseen. Microsoft esitteli tilaisuudessa Illustratorin ja Photoshopin versioita Surface Pro 3 tabletilla. Voin kertoa, että käytettävyys sovellusten perusversioilla ja Surfacen kynällä ei ollut kelvollinen. Sen sijaan uudet ”Touch” työtilat tekevät kosketusnäytöllä työskentelyn paljon helpommaksi ja sujuvammaksi. Surface vaikutta tähänastisten kokemusten perusteella varsin pätevältä laitteelta mutta sitä on vielä vaikea sijoittaa kartalle laitteena. iPadin kilpailija se ei ole sillä laitetyyppinä sen on niin erilainen että vertailussa ei olisi mieltä. Pidänkin sitä lähinnä ”kosketusnäytöllisenä kevytläppärinä

Adobe ID luovaksi profiiliksi

Adobe ID:n muuttuminen käyttäjän luovaksi profiiliksi on ollut ilmassa jo jonkin aikaa. Kesän jälkeen Adobe hiljalleen päivitti Creative Cloudiin kirjautumista yksinkertaisemmaksi ja adobe.com muuttui suoraan kirjautumissivuksi, joka kirjautumisen jälkeen säilyy käyttäjän hallintasivuna, kun seuraavan kerran tulee sivulle. Adoben myyntisivut on nyt painettu taka-alalle, kun CC on jo saatu myytyä asiakkaalle. Nämä muutokset tapahtuivat jo ennen lokakuun päivityksiä ja jälkiviisaasti on nähtävissä selvä kehityspolku aina CS6-ajasta lähtien. Adobe on nostanut tuotteensa yksittäisistä pahvilaatikoista ja asennuslevyistä luovan ammattilaisen digitaaliseksi identiteetiksi, jossa työkalut, resurssit, työnkulku, tiedostot, yhteisö, sekä lopulta hengen ja taidon tuotteet kytkeytyvät yhteen CC-pilvipalvelun kautta.

Creative Profiilin merkitys korostuu siirryttäessä yhdeltä työasemalta käyttää koko joukkoa erilaisia laitteita luovassa prosessia. Luonnosten ja ideoiden kehittely tapahtuu mobiilisovellusten avulla, joista ne vaivattomasti siirtyvät seuraavaan kehtiysvaiheeseen, joko toiseen mobiilisovellukseen tai työpöytä-koneelle lopulliseen toteutukseen. Tämä on pilven keskeinen ajatus, jossa työ irrotetaan yksittäisestä laitteesta ja sijainnista. Hieman karkeasti lainaten, paras työväline on se, joka on mukana.

Perinteisessä ohjelmistokäytössä näkyvin uudistus on Photoshopissa, Illustratorissa ja InDesignissa oleva kirjasto-paneeli, joka synkronoituu Creative Cloudin kautta. Kirjaston kautta voi jakaa ja säilöä projekteissa tarvittavia aineistoja, kuten kuvia, grafiikkaa, väripaletteja ja tekstityylejä. Ulkoasuhallinnan ja kehittämisenkannalta tämä on aivan mahtava ominaisuus.

Luovan profiilinsa voi liittää myös osaksi Adoben hallinnoimaa Behance-yhteisöä, joka toimii sosiaalisena portfolio-alustana. Behancen kautta ammattilaiset ja yritykset voivat markkinoida osaamistaan ja se on jo muodostunut tärkeäksi työkaluksi palveluja ostaville toimijoille markkinoinnissa ja viestinnässä.

Lopuksi

Lähtisinkö uudestaan ja suosittelisinko kollegoille? Vastaus on kyllä ja kyllä. Minä nyt olen valmis lähtemään aina ja mihin vain kunhan pääsee reissuun mutta Adobe MAX on kyllä ammatillisesti hyödyllinen tilaisuus. Suoranaista teknistä oppimista ei varmaan minun (ja Sampon) osalle tullut paljonkaan mutta sen sijaan sitäkin enemmän kaikkea sitä muuta vahvistusta mitä ammatissamme tarvitsemme. Tapasin tilaisuudessa lisäksemme vain kaksi muuta suomalaista. Olisiko meitä ensi vuonna enemmän reissussa? Mentäisiin porukalla.

Seuraava Adobe MAX pidetään 3-7.10.2015