+358 40 7070202
Search

Microsoft Surface – pinnalla

Kuka muistaa sen fiiliksen kun on hankkinut ensimmäisen tietokoneensa, käynnistänyt sen ja mustalla ruudulla vilkkuu ainoastaan ”C:\>” ? Eikä tiedä yhtään mitä nyt pitäisi tehdä. Minä muistan nyt. Edessäni on uusi Microsoft Surface ja olen onnistunut sen käynnistämään, jopa tekemään alkuasetukset mitä laite haluaa ekan käynnistyskerran aikaan. Siinä se nyt tuijottaa minua ja minä tuijotan takaisin. Mitään en oikein osaa tehdä. Aivan sama tilanne kuin silloin kun kymmeniä vuosia sitten tuijotin ruudulla ”C:\>” komentokehotetta ja kirjoittelin siihen komentoja. Silloin oli Petteri Järvisen PC Käyttäjän käsikirja tarpeen. Jotain samaa tarvitsisin nytkin.

Ensifiiliksiä

Laite itsessään tuntuu hyvältä. Näyttö on laadukas, laite tuntuu hyvin käytettävältä. Koko on paljon suurempi kuin iPadini mutta niin on painokin. Ensivaikutelmanani onkin, että tämä ei ole kuitenkaan iPadin korvike vaan ennemminkin täysin uusi laite omassa kategoriassaan läppärin ja padin välillä. Ja niin taitaa lopulta ollakin. Se, että kyseessä on Windows -laite asettaa minulle haasteita sillä Windows 8 käyttöliittymä ja logiikka on minulle uutta. Se, että en osaa ei ole laitteen vika vaan minun mutta tilanne kyllä korjaantuu pian. Nämä pikakommentit ovatkin yhden tunnin käyttöön perustuvia fiiliksiä. Kerron lisää kun käyttökokemusta on tullut oikeista töistä.

Surface ja Adobe CC softat

Ehdin kokeilemaan Adobe Illustratorin CC versiota Surfacessa. Valitettavasti näillä verkkoyhteyksillä en ole voinut päivittää uusimpaan touch versioon joten käytössäni oli sama desktop versio kuin muutenkin. Siinä Surface ei kyllä oikein toimi omalla kynäohjauksellaan. Syynä on kynän epäintuitiivinen käytös ja näytön valikoiden sekä työkalupainikkeiden pienuus. Niihin on oikeasti vaikea osua vaikka olisi millainen ampujan käsi. Uudessa softaversiossa on paremmin toimiva erillinen touch työtila. Näytölle piirtäminen on myös hankalaa sillä samalla tulee helposti kosketettua näyttöä kämmenellä ja näyttö hypähtelee miten sattuu.

Illustratorin ja Photoshopin käytöstä tulee varmaan piakkon lisää kommentteja Sampolta. Jäädään odottelemaan niitä.

Mitä mieltä nyt

Laita vaikuttaa varsin asialliselta ja ainakin siinämäärin hyvältä, että otan sen oikein vakavasti työkäyttöön. Vielä uskon, että kykenen tekemään sillä suuren osan töistäni ja se toimii kevyenä läppärin korvikkeena milloin haluan työskennellä kahviloissa tai muuten vain kantaa laitetta mukanani.