Maksuton saavutettavuus-webinaari 10.2.2025 klo 14:00 Ilmoittaudu tästä !
Tärkeä aihe: Saavutettavuus ja esteettömyysdirektiivin vaatimukset

 

Adobe Stock – integroitu kuvakirjasto

Yksi näkyvimmistä Creative Cloud -uudistuksista on ehdottomasti Adoben paluu kuvakirjastokauppaan. Adobe ei ole ensimmäistä kertaa tällä asialla. Vuonna 2008 lakkautettu Adobe Stock Photos oli kuvien välityspalvelu ja portaali useampien kuvakauppiaiden tarjontaan. CC 2015 yhteydessä julkaistu Adobe Stock, eroaa kuitenkin aiemmasta siten, että Adobe omistaa ja myy itse kaikki 40 miljoonaa kuvapankin kuvaansa.

Adobe Stock ei sisälly käyttäjän omaan Creative Cloud -tilaukseen, vaan on erikseen tilattava lisäpalvelu. CC asiakkaat saavat kuitenkin 40% alennuksen 10 kuvan kuukausittaiseen käyttöoikeuteen, jolloin yhdelle kuvalle tulee hinnaksi noin kolme euroa. Se on ihan kohtuullinen hinta kuvapankkikuvasta, kunhan muistaa käyttää niitä kuvia. Satunnaisen käyttäjän kannattaa harkita, onko kuitenkin edullisempaa maksaa 9,99€ per yksittäinen kuva. Eli jos tarvitset enemmän kuin kolme kuvaa kuukaudessa, sinun kannattaa hypätä Stockin kuukausitilaajaksi.

AdobeStock-hinnoittelu

Adobe Stockin integrointi varsinaisiin työpöytä- ja mobiilisovelluksiin on oleellinen tekijä uuden palvelun menestymisen kannalta. Itse näen palvelun käyttökelpoisena ja ohjelmiin integroinnin johdosta helppona käyttää.

Kuvien hankkiminen Adobe Stockista

  1. Avaa CC Libraries -kirjastopaneeli ominaisuutta tukevassa ohjelmassa, kuten InDesignissa. Valitse paneelin kulmavalikosta Search Adobe Stock.
  2. AdobeStock-Search1

  3. Selaimeesi avautuu verkkosivu, jossa voit hakea kuvia. Näin perisuomalaisena, minua kiinnostaa heti onko mitään aihetta siirtyä torille juhlimaan. Ja kyllä, löytyihän niitä komeita kuvia Suomestakin.
  4. AdobeStock-Search2

  5. Yksittäisestä kuvasta saa lisätietoa, kun sen päällä napsauttaa hiirellä. Minua kiinnostaa tietää ennen tilaamista kuvien pikselimitat, jolloin voin arvioida sopiiko kuva teknisesti aiottuun käyttötarkoitukseensa.
  6. AdobeStock-info

  7. Virheostosten varalta kannaattaa opetella lataamaan aina ensin esikatselu, eli Preview-kuva, jonka voi sijoittaa omaan taittoonsa tai muuhun työhän ilman, että se kuluttaa kuvien ostomäärää. Voit tallentaa kuvan omalle koneellesi tai CC:n kirjastoihisi. Tuo ”to Desktop” vaihtoehto tallentaa kuvan koneesi lataus-kansioon, vaikka komennosta voisi päätellä muuta. Tämä ihan näin ennakolta tiedoksi, ettei tarvitse takoa päätään seinään, kun kuvaa ei tunnu löytyvän koneen työpöydältä. Mikäli mahdollista, niin itse suosittelen käyttäämään CC-kirjastoja, koska silloin kuvan päivittäminen korkearesoluutio-versioon käy yksinkertaisemmin.
  8. AdobeStock-preview

  9. CC-kirjastoon tallennettu esikatselukuva tai lopullinen kuva ilmestyy hetken miettimisen jälkeen ohjelmasi kirjasto-paneeliin. Kuva sijoitetaan yksinkertaisesti raahaamalla se sivulle.
  10. AdobeStock-CC-library

  11. Sijoitetun kuvatiedoston vasemmassa yläkulmassa on pilven kuva, joka osoittaa, että kuva on linkitetty CC-kirjastossa olevan tiedoston kanssa.
  12. AdobeStock-cloud

  13. Lopullisen kuvan vaihtaminen käy helposti CC-kirjastossa, kun kuvan päällä napsauttaa hiiren oikealla painikkeella ja valitsee License Image. Kuva korvaantuu automaattisesti korkearesoluutio versiolla. Vasta tämä lopullinen lisensointi kuluttaa ostoja Stock-tililtä.
  14. AdobeStock-license