+358 40 7070202
Search

Älykästä sisällöntuotantoa: Miten tekoäly uudistaa WordPress-sisällöntuotantoa

Kun Gutenberg kehitti kirjapainotekniikan, hän muutti tiedon levittämistä ikuisesti. Tänään, toisessa informaation vallankumouksessa, tekoäly (AI) on ottamassa samanlaisen merkittävän roolin. Ei ole yliampuvaa sanoa, että AI:n trendit ovat syvästi vaikuttamassa siihen, miten luomme, jaamme ja interaktoimme sisällön kanssa verkossa. WordPress, maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä, on myös ollut näiden muutosten eturintamassa, omaksuen AI:n tarjoamat mahdollisuudet.

Tekoäly on merkittävästi tehostanut toistuvia ja aikaa vieviä tehtäviä, mahdollistaen resurssien uudelleenallokointia luovempiin ja arvoa tuottaviin toimiin. (alkuteksti ChatGPT)

Tekoälyn integrointi WordPressiin

Tekoäly on jo osana useita sivustoja vaikka sitä ei käyttäjänä heti tule ajatelleeksi. Esimerkiksi SEO ja sisällön optimoinnissa käytetyt lisäosat kuten Yoast SEO analysoi sisältöä ja antaa ehdotuksia avainsanojen, otsikoiden ja meta-kuvauksien optimointiin hakukonenäkyvyyden parantamiseksi. AI-Chatbotit voivat vähentää manuaalista työtä asiakaspalvelussa.

Entäpä sitten sisällöntuotanto?

Sisällöntuotannossa korostuu tekstintuotanto ja kuvien generointi. Tekstintuotannossa tekoäly voi antaa ideoita tai jopa tuottaa koko tekstin. Joskus ihmistä paremmin ja joskus ei. Kuvien generointi poistaa tarpeen etsiä kuvia kuvapankeista (ja maksaa niistä) tai jopa kuvata itse. Vaikka olenkin innostunut tekoälyn mahdollisuuksista, liittyy siihen mielestäni edelleen nyt ja tulevaisuudessa tiettyjä ongelmia.

Menemättä aiheessa sen syvemmälle ja filosofisiin pohdiskeluihin totean yksinkertaisemman ongelman, joka liittyy AI generoimaan sisältöön. Se on vähän kuin innokkaan amatööri tee-se-itse-miehen tuotos – Sitä saa mitä sattuu tulemaan.

Sitä saa mitä sattuu tulemaan.

Elementor AI

Elementor on WordPress maailmassa yleisesti käytetty sivunrakennuslisäosa, jonka avulla voi muokata koko sivuston haluamansa näköiseksi ymmärtämättä koodauksesta mitään ja kirjoittamatta lainkaan koodia. Kooditaustaisille tekijöille Elementor ja vastaavat työkalut eivät ole ehkä mieleen, mutta osalle WP-sivuston tekijöitä Elementor on erinomainen työkalu. Meitä on moneksi ja työkalu tulee valita tarpeen mukaan.

Nyt Elementor on tuonut sisältöeditoriinsa tekoälyä Elementor AI -nimellä. Siinä missä eri tekoälysovelluksilla voi tuottaa tekstiä tai kuvia, on Elementor integroinut kaiken natiivisti omiin sisällöntuotannon työkaluihinsa. Tässä artikkelissa kerron miten Elementor AI näyttää suoriutuvan tehtävästä.

Mihin Elementor AI:ta voi käyttää?

Elementor AI on integroitu suoraan Elementorin käyttöliittymään, joten sen avulla voi täyttää melkein minkä tahansa kentän, johon ihmis-käyttäjä voisi tuottaa sisällön. Sen lisäksi tekoälyä voi käyttää koodin tuottamiseen vaikkapa räätälöidyn CSS-koodin lisäämiseksi valitulle elementille.

Elementor AI – tekstintuotannossa

Elementor AI:ta voi käyttää tuottamaan tekstisisältöä. Kehotteet voi kirjoittaa myös suomenkielellä ja Elementor ymmärtääkin jo varsin montaa kieltä. Teksti tuotetaan jo tutulla tavalla kirjoittamalla kehote. Hyvän ja toimivan kehotteen kirjoittaminen on tärkeää jos haluaa saada laadukasta sisältöä.

Tekstin tuotannossa voi valita tekstin tyylin tai kääntää tekstin toiselle kielelle. Tekoälyn tuottaman tekstin voi pyytää myös yksinkertaistetummaksi, pidemmäksi tai lyhyemmäksi. Voit myös pyytää tekoälyä korjaamaan kielioppi- ja kirjoitusvirheet.
Alla kuvasarja englanninkielisestä kehotteesta saatuun tekstiin, sen lyhennettyyn versioon ja suomenkieliseen käännökseen.

Miten Elementor AI suoriutui tekstin tuotannosta?

Mielestäni kohtuullisen hyvin. Käyttäisinkö itse sisällöntuotannossa? Kyllä kai, ehkä, joskus… Tekoälyn tuottama teksti on hyvä avaamaan lukkoja kun omat ideat eivät tunnu tulevan ulos päästä. Tekstistä saa ainakin ideoita ja tekstiä on helppo muokata tai poimia siitä osia. Tässä mielessä tekoäly toimii kyllä ja integroituna Elementorin käyttöliittymään se on helposti käytettävissä.

Elementor AI – koodin tuotannossa

Elementor tarjoaa tekoälyä avuksi myös koodin tuottamiseen esimerkiksi kustom CSS koodin lisäämiseen sisältöelementeille. Tämä ei oikein minua sytytä; useammastakin syystä.

Ensinnäkin olen sitä mieltä, että jos aikoo lisätä mitään koodia mihinkään, pitäisi ymmärtää mitä koodi tekee ja mitä on itse tekemässä. Lisäksi yksittäisiin elementteihin lisätyt CSS-muotoilut ovat avain myöhempiin ongelmiin. Toki jos koodia ymmärtää ja tietää mitä tekee, voi tekoälyä tässäkin hyödyntää. Esimerkiksi generoimaan hankalampia sääntöjä kuten tekstin värin muuttamisen liukuväriksi yhdestä väristä toiseen (jos joku nyt sellaista haluaisi tehdä). Toisaalta jos ymmärtää mitä generoitu koodi on, olisi sen todennäköisesti osannut kirjoittaa itsekin.

Parasta näissä elementtikohtaisesti generoiduissa CSS-tyyleissä on CSS selectorin löytyminen helposti. Tosin siitäkin on sitten ymmärrettävä miten se vaikuttaa, jos sen lisää omaan CSS-tiedostoon.

Miten Elementor AI suoritui koodin tuotannosta?

No joo, osasihan tuo tehdä CSS koodia. En tosin testannut kovin laajasti ja koska olen itse tuttu koodin kanssa, en suuremmin tätä ominaisuutta kaipaa. Enkä varsinkaan sivustoon, jossa sisällöntuotantoon osallistuu muita, koodia ymmärtämättömiä henkilöitä. Heiltä ainakin poistaisin oikeuden käyttää tätä toimintoa. Oikeuksien rajoittaminen on mahdollista Elementor Pro version roolien avulla.

Elementor AI – kuvien tuotannossa

Nyt päästään hauskimpaan asiaan eli kuvien tuotantoon. Olen käyttänyt Midjourney tekoälyä kuviden tuottamiseen jo pitkään ja viime aikoina enenevässä määrin Adoben Firefly tekoälyä.

Kuvia voi generoida tuttuun tapaan kirjoittamalla kehotteen ja odottamalla mitä sieltä tulee. Generoidut kuvat ovat ok kun tuotetaan kuvituskuvia, joiden ei tarvitse olla aitoja kuvia oikeista tuotteista, paikoista tai ihmisistä. Elementor AI suoriutui varsin hyvin esimerkiksi kahvikupin kuvan tuottamisesta kahvilan verkkosivulle. Tällaiseen tarkoitukseen voisin hyvinkin käyttää Elementorin tekoälyä. Alla esimerkkikuva kahvikuppien vaihtoehdoista.

Mutta entäs sitten ihmiset? Tässä oli tehtävä, joka aiheutti huvia ja sai aikaiseksi muutamat naurut.

Elementorin generoimat ihmiset ryhmäkuvissa olivat lähinnä kopioita yhdestä tai kahdesta henkilöstä ja välillä hauskasti niiden yhdistelmiä. Hauskaksi kuvat teki se, että Elementorin tekoäly tuotti henkilön yhdistelemällä kahden eri henkilön ominaisuuksia, onnistuen heikonlaisesti. Tuotetussa henkilössä nimittäin yhdistyi esimerkiksi mies ja nainen tai heidän vaatetuksensa siten, että henkilön oikea puoli oli puettu farkkupaitaan ja vasen puoli eri vaatekappaleeseen. Kasvojen toinen puoli oli kovin miehinen ja toinen puoli suoraan naishahmosta.

Alla muutama esimerkki kuva.

Elementor tuotti myös joitain piirroskuvia. Niitä olisin voinut käyttääkin.

Verrataan sitten millaisia kuvia sai samalla promptilla Midjourneystä ja Adoben Firefly:stä.

Alla yksi Midjourneyn kuva

Adoben Firefly tuotti seuraavan kuvan

Miten Elementor AI suoriutui kuvien tuotannosta?

Sanottaisiinko, että tekoälyn tässä vaiheessa kohtalaisesti kunhan valitsee tarkkaan mihin käyttöön ja minkä sisältöisiä kuvia generoi. Mutta kun vertaa kuvien laatua muihin kuvien tuotantoon erikoistuneiden tekoälypalveluiden tuotoksiin on ero niin merkittävä, että en vaivautuisi käyttämään Elementorin tekoälyä lainkaan.

Mitä Elementor AI maksaa?

Elementor tarjoaa kokeilumahdollisuuden ilmaiseksi mutta se ilo loppuu varsin lyhyeen. Hinnoittelu ja tekoälykehotteiden käyttäminen perustuu krediitteihin. 1 teksti tai koodi prompti maksavat 1 krediitin ja yksi kuva prompti maksaa 33 krediittiä.

Tilausmalleja on kaksi, jossa edullisemmassa ostetaan vuodeksi 18 000 krediittiä ja kalliimmassa 50 000 krediittiä.

Kannattaako? Tämän testikokemuksen perusteella en päätynyt (ainakaan vielä) tilaamaan maksullista versiota. Syy on se, että minulla on jo käytössä ChatGPT, Midjourney maksettuina ja Adoben Firefly. Minulla on siis samat ominaisuudet jo käytössä, ne vain eivät ole sisäänrakennettuina Elementorin käyttöliittymässä. Toisaalta näiden erillisten erikoistuneiden tekoälypalveluiden tuotokset tuntuvat laadukkaammilta.

Lopuksi

Tekoäly tekee tuloaan moniin työkaluihin ja sovelluksiin ingtegroituna. Näin myös WordPress ympäristöön. Elementor AI on vielä nuori ja oppii varmasti lisää ja tulee entistä käyttökelpoisemmaksi. Jos ja kun testaan samoja toimintoja ensi keväänä, voivat tulokset olla jo aivan erilaisia.

Näin sanoo aiheesta ChatGPT

Kuten Gutenbergin painokone aikoinaan, tekoäly muokkaa tietomaisemaa tavalla, jota emme vielä täysin ymmärrä. WordPressin avulla, joka on jo pitkään ollut avoimen lähdekoodin yhteisöllisyyden ja innovaation etulinjassa, voimme ottaa kaiken hyödyn irti AI:n mahdollisuuksista, varmistamaan että sisältömme on yhtä dynaamista ja älykästä kuin yleisömme. Eletään mielenkiintoisia aikoja – ei vain seurata trendejä, vaan muovata niitä WordPressin ja tekoälyn voimin.

Vaikka Elementor AI ei tulisikaan käyttöön, voi Elementor itsessään olla juuri sinulle sopiva työkalu. Olen valmistellut siitä myös päivän mittaisen kurssin WordPress sivusto Elementorilla