Maksuton saavutettavuus-webinaari 10.2.2025 klo 14:00 Ilmoittaudu tästä !
Tärkeä aihe: Saavutettavuus ja esteettömyysdirektiivin vaatimukset

 

Creative Cloud päivittyi – 5 poimintaa uutuuksista

Viikko sitten Yhdysvalloissa pidetyssä vuotuisessa Adobe MAX–seminaarissa julkistettiin myös uusimmat versiot keskeisimmistä Creative Cloud sovelluksista. Onkin siis  hyvä aika kirjata tähän blogiin useimmille käyttäjille näkyvät uudet ominaisuudet suunnitteluohjelmissa.

1. Photoshop CC 2017 October edition A.K.A Photoshop CC 2018

Tämä lokakuun päivityspaketti on jälleen siten merkittävä, että oletuksena aiemmat versiot poistetaan ja korvataan kokonaan uudella ohjelmistoversiolla. Päivitys ei siis tule vanhan ”päälle”. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun päivitystä lähtee suorittamaan. Jotain lievää hämmennystä Adobella on nimeämisen suhteen, koska toisaalla version nimi on ”CC2017 October edition” ja itse sovelluksessa CC2018.  No, kerrankos sitä isossa firmassa :-).

PS CC2017 October edition

 

PS CC2018

Itse sovellukseen on tullut pari kivaa uutta juttua, tällä kertaa painopisteen ollessa enemmän kuvitus- ja piirtotyökalujen puolella. Seuraavaksi muutama poiminta:

Curvature Pen Tool

Photoshopiin on nyt tullut Illustratorista tuttu Curvature–työkalu jolla kaarevien muotojen piirtäminen on intuitiivisempaa, jos ei ole vielä paatunut Pen-työkalun käyttäjä. Curvature-työkalulla on helppo tehdä tukipisteitä, joista lähtevät linjat kaareutuvat ja samalla työkalulla on helppo muokata polun muotoa.

Curvature Tool

Brush Presets => Brush Panel

Siveltimien hallintaa on tehty intuitiivisemmaksi. Nyt siveltimiä hallitaan omassa Brushes-paneelissaan, jonne on helppo tehdä omia kansioita jne. Aikaisempia työkaluasetuksia voi myös muuttaa siveltimiksi komennolla Convert legacy Tool presets to Brushes.

Uusi Brushes-paneeli

Technology Preview – symmetrinen piirto

Kiinnostava uutuus on mahdollisuus symmetriseen piirtämiseen Brush, Pencil ja Eraser-työkaluilla. Nämä teknologioiden esiversiot on mahdollistaa laittaa päälle kohdassa Preferences-Technology Previews. Valinta tuo asetuspalettiin uuden perhoskuvakkeen, jonka alasvetovalikosta voi valita halutun symmetrian tyypin.

Symmetriatyypit
Symmetriapiirtoa käytännössä

 

Microsoft Dial

Uudessa Photoshopissa on parempi tuki Microsoftin Surface Dial ohjauslaitteelle. Dial on kiekko, jolla on helppo säätää arvoja intuitiivisesti nuppia kääntämällä. Tämä toki vaatii tuen sovellukselta, aikaisemmin Dial on toiminut hyvin esim. zoomaamisessa, mutta nyt se on koodattu kiinni Photoshopin sivellintyyppisiin työkaluihin. Tämä mahdollistaa mm. siveltimen koon ja peittävyyden nopean säätämisen nupista. Tästä lisää, kunhan saamme ko. vimpaimen testiin.

2. Illustrator

Properties-paneeli

No nyt! Lukemattomia kertoja on tullut ihmeteltyä miksi objektin ominaisuuksien muotoiluvälineet ovat niin hajanaisesti Illustratorin käyttöliittymässä. Toisaalta se on luonut kysyntää koulutuksiin :-). Nyt on kuitenkin lanseerattu uusi Properties-paneeli, jossa keskeisimmät ominaisuudet ovat suoraan näkyvissä ja muokattavissa.  Toteutus on vielä hieman kömpelö, erillisten painikkeiden takaa, (3 pistettä), avautuvat edelleen vanhat Transform- ja Appearance paletit, mutta kokonaisuus on jo oikean suuntainen.

Uusi Properties-paneeli Illustratorissa

 

Transform-paneeli (ja Appearance-paneeli) Properties-paneelin yhteydessä

Puppet Warp

Puppet Warp (suom. nukketeatterin käyristysmuunnos) on jo Photoshopista tuttu työkalu,  jolla objektiin voidaan tehdä tukipisteitä ja joita liikuttamalla saadaan helposti muokattua objektin eri osien asentoa ”animaatiomaisesti”.

Puppet Warp-työkalu

3. Bridge ja PDF-output

Bridge vaikuttaa olevan Adoben tuoteperheen sisällä omanalaisensa salaisuus; hyödyllinen ohjelmisto jota monikaan ei käytä. Bridgeä on viilailtu pikkuhiljaa paremmaksi ja tässä päivityksessä on ”uutuutena” oma Output-työtila josta voi exportata PDF-pinnakkaisen valituista kuvista! Tämähän on sikäli lievästi koomista, koska aiemmin vastaava toiminnallisuus oli, mutta se poistettiin. Moni on tätä toivonut takaisin ja ensivaikutelman perusteella parannetussa muodossa!

Output to PDF mahdollistaa pinnakkaisarkkien tuottamisen, aivan kuten vanhaan hyvään aikaan!

4. Lightroomista 2 eri versiota!

Lightroomin kohdalla Adobe näyttäisi hakevan uutta, tiukasti pilven reunaan takertuvaa strategiaa. Lightroomista on tällä hetkellä 2 eri versiota; Lightroom CC Classic joka on se ”vanha” –työasemassa pyörivä versio ja uusi Lightroom CC, joka on kokonaan pilvipohjainen ratkaisu. Näitä ei ole tarkoitus käyttää lainkaan yhdessä, eikä se teknisesti onnistuisikaan. Sekavaako? No onhan se hieman, ohessa linkki Adoben evankelista Matt Koslowskin blogiin, jossa asiaa selvennetään https://mattk.com/lightroom-cc-is-now-lightroom/

Jotain huolestuttavaa on tuossa Lightroom Classic CC nimessä, olisipa ollut ”Pro”, niin olisi syntynyt luottamus ohjelman kehittymisestä ammattikäyttäjien tarpeita yhä paremmin vastaavaksi.

5. Tekstielementtien jakaminen Creative Cloud kirjastoissa

InDesignista ja Illustratorista voi nyt jakaa tekstielementtejä kirjastoihin. Tekstin tyylit ja muotoilut säilyvät. Tekstielementtejä voi myös käyttää ohjelmistojen välillä, esimerkiksi Illstratorissa luotu tekstielementti käytetäänkin myöhemmin InDesignissa. Tämä koskee normaalia kappale- ja rivitekstiä. Illustratorin muilla tekstityökaluilla (esim. Vertical Type Tool) luotu teksti ei kuitenkaan toimi Indesignissa samoin kuin Illustratorissa. Ehkä sitten tulevissa päivityksissä.

Entäs InDesign?

InDesigniin on tullut vain muutamia uudistuksia, mutta yksi niistä on sitäkin tärkeämpi; nyt on mahdollista luoda ja tuoda oikeita loppuviitteitä (Endnotes!). Tämä on monille sen verran tärkeä uutuus, että Sampo Korkeila tekee tästä ihan oman artikkelin pikimmiten.

Kokonaisuutena tämä päivitys vie asioita monessa kohden oikeaan suuntaan, mutta tiettyä sekavuuttakin on, erityisesti Lightroomin kohdalla.

Juha Laamanen, Adobe Certified Instructor
Corellia Helsinki Oy