+358 40 7070202
Search

Digijulkaisujen tuuletus

Eilen 24.11.2014 Adobe ilmoitti poistavansa DPS Single Issue -appsit erikseen myytävänä tuotteena valikoimastaan. Adobe Digital Publishing Suiten, eli DPS julkaisupalvelun valikoimaan jää vastaisuudessa Professional ja Enterprise lisenssimallit.

DPS lisenssit

Single Issue on appsi, joka sisältää yhden ainoan julkaisun – vertaa kirjaan.

Multi-issue lisenssit Pro ja Enterprise luovat appseja, jotka sisältävät kirjaston tai kioskin, jonka sisälle voidaan julkaista/ladata useita julkaisuja Adoben julkaisupalvelimen kautta.

Sisältö DPS:ään luodaan tyypillisesti Adobe InDesignin avulla, mutta myös Microsoft PowerPoint, HTML-tiedostot, WordPress, Drupal ja Adobe Experience Manager pystyvät tuottamaan sisältöä DPS-julkaisuihin.

Mitä tämä tarkoittaa laajemmin sähköisen julkaisemisen kannalta? Adoben DPS on maailmalla erittäin suosittu julkaisualusta ja sitä käyttävät monet merkittävät lehtitalot (esim. National Geographic, Wired), mutta myös erilaisten yritysten viestintä- ja markkinaosastot. Single Issuen poistuminen ei juurikaan kosketa näitä merkittävimpiä julkaisijoita ja heitähän Adobe ensisijaisesti kuuntelee. Single Issue -julkaisut ovat olleet Adoben näkövinkkelistä sisäänheitto- ja kokeilutuote. Se on sanottu ihan suoraankin yhtiön edustajien suulla. Nyt kansa on saanut testata ja kokeilla, joten se vedetään yksittäin myytynä tuotteena pois. Pro ja Enterprise lisensseillä voi edelleen julkaista myös Single Issue -appseja. Suomessakin DPS Single Issue julkaisuja on toteutettu kokeilumielisesti, mutta myös ihan tosissaankin. Erilaiset voimakkaasti vuorovaikutteiset ja paljon animaatioita, sekä videoita sisältävät yksittäisjulkaisut on ollut helppo tehdä DPS:n avulla. Nyt tämä mahdollisuus poistuu ainakin appsi-julkaisemisen merkeissä.

Viisasten kivi

Sähköisessä julkaisemisessa on tyypillisesti etsitty yhtä viisasten kiveä, joka ratkaisisi kaikki julkaisemisen tarpeet ja tilanteet. Sellaista ei ole vielä ainakaan minun eteeni tupsahtanut, vaikka olenkin useita eri ratkaisuja käyttänytkin. Mutta eihän sellaista ole printti-puolellakaan. Ei kaikkia julkaisuja paineta offsetillä. Erilaisia painomenetelmiä on useita, eri käyttötarkoituksia varten. Vuoden luontokuva-kirjaa ei ehkä kannata alkaa painamaan flexo-painossa, joten samalla tavalla myös sähköisessä julkaisemisessa on tarjolla erilaisia ratkaisuja.

No, mitäs nyt sitten?

Adoben DPS-lisenssien tuuletus on aivan ymmärrettävää ja odotettuakin. Päällekkäisiä ratkaisuja ei yleensä kannata pitää. Lokakuussa 2014 Adobe InDesign rullasi esiin tuen interaktiivisille ja kiinteä-taittoisille ePub 3.0 -tiedostoille (Fixed-layout ePuB). Nyt ePubin kanssa päästään hyvin lähelle samaa interaktiivista kokemuspohjaa, joka on mahdollista DPS:n kanssa. Adobe viestittää hyvin selkeästi, että tehkää yksittäisjulkaisut, eli kirjat ePubilla ja lehdet yms. DPS:n avulla.

Mitä muuta on tarjolla?

Tarvitseeko kaikessa nojata Adoben palveluihin? No, ei tarvitse. Tarjolla on runsaasti valinnan varaa DPS Single Issuen korvaajiksi ja mikä parasta joukosta löytyy useitakin suomalaisia ratkaisuja.

Lähimmäksi DPS:n toiminnallisuutta pääsee eDocker, jonka moni muistaa jo vuosien takaa digijulkaisemisen uranuurtajana. eDocker sai pari viikkoa takaperin ulos merkittävän päivityksen ja samalla hintojakin tarkistettiin.

Muita suomalaisia ratkaisuja DPS:n korvaajiksi on tietyissä tapauksissa Richien Maggio, sekä Mobie Zine. Maailmalta löytyy vielä lisää vaihtoehtoja. Itselläni on jonkin verran kokemusta ranskalaisesta Aquafadasta ja amerikkalaisesta Mag+ -järjestelmistä.