Kesäkampanjamme on jälleen käynnistynyt

Saat hintaetua 4.6.-16.8. runsaasta kurssivalikoimasta – tutustu tarkemmin ehtoihin ja kursseihin täältä!

Järjestämme 26.9. suositun Saminarium -tietoturvaseminaarin, ilmoittaudu kesäkuussa ja saat seminaarista early bird -ilmoittautujan edun!

Search

Infograafien pallot Excelistä Illustratoriin

EDIT:  tuon Illustrator osuuden voi samantien sivuuttaa. Bloggaaja oli unohtanut  kuinka tuo tehdään suoraan Illustratorin piirakkagraafityökalulla! Juha vetäytyy varjoihin häpeämään… 😉

Infografiikka on kuumimpia aiheita graafisessa suunnittelussa tällä hetkellä. Erilainen tiedon kuvantaminen on keskeistä sekä sisäisessä että ulkoisessa viestinnässä. Datajournalismin käsite on samoin nousussa mm. avoimen datan mahdollisuuksien jatkuvasti lisääntyessä.

Rakas Excel, olen miettinyt tätä meidän suhdettamme….

Kaikkihan me rakastamme Exceliä eikös vaan? Totuuden nimessä Excel on itselleni (ja monelle muullekin) aivan liian vieras väline. Kohtalaisesta Excelin hallinnasta olisi kyllä hyötyä graafikollekin. Onsight Helsinki Oy:n konsultti Heidi Enho (kirjoittajan puoliso muuten) kirjoittaa vallan ansiokasta Excel aiheista blogia. Menneellä viikolla erityisen kiinnostava oli artikkeli jossa käsiteltiin infografiikkapallojen luomista numerodatasta.

Palloja pinta-alan mukaan Excelistä Illustratoriin

Heidi on tehnyt näppärän työkalun Exceliin joka laatii numeroista pinta-alan mukaan suhteutettuja palloja. Työkalu perustuu Excelin makroihin ja toimii testastusti ainakin Excelin PC versioissa 2010 ja 2013 sekä Macin versiossa 2011.

Näin se siis käy:

Lataa itsellesi Heidin tekemä Excel tiedosto ja avaa se Exceliisi. Makrojen tulee olla päällä.

Makrot käyttöön
Makrot käyttöön

Syötä kentiin halutut numeroarvot sekä halutessasi myös RGB arvot. Todennäköisesti haluat kuitenkin muokata värit Illussa. Voit myös valita suurimman pallon leveyden pikseleinä, tähän siis muut suhteutetaan.

Pallotyökalun käyttöliittymä
Pallotyökalun käyttöliittymä

Paina Create Bubbles painiketta ja kas!  Excel pullautti valmiit pallot uuteen välilehteen Excelissä!

Valmiit pallurat Excelissä
Valmiit pallurat Excelissä

Kopioi leikepöydän kautta pallurat Illustatoriin. Excelistä kopioiduissa grafiikoissa on ominaisuuksia jotka Illustrator tulkitsee Clipping Maskiksi joka kannattaa purkaa. Täyttö ja reunaviiva ovat nyt erillisiä objekteja joista toisen voi halutessaan poistaa.

Release Clipping Mask
Release Clipping Mask

Erilliset objektit

Sitten vaan luovuuspäissään muotoilemaan palloista haluamaansa infografiikkaa! Oheisessa pikaesimerkissä kolmen somekanavan Suomen käyttäjämäärät ”planeettoina”. (Facebook n. 2 miljoonaa, LinkedIn 600 000 ja Twitter 200 000).

Somepallot avaruudessa
Somepallot avaruudessa

Heidille aaltoja kun on tehnyt niin simppelin kamppeen että minäkin pystyn sitä käyttämään!