Corellialla on uusi osoite! Löydät meidät syyskuun alusta lähtien osoitteesta Kalevankatu 9, 00100 Helsinki, Hotelli Tornin kanssa samassa korttelissa. 

Tiedustelut myynti@corellia.fi tai 040 7070 202

 

Gutenberg – WordPressin uusi sisältöeditori

WordPress saa uuden sisältöeditorin nimeltään Gutenberg ja se on hieno juttu kuten niin moni muukin tässä maailmassa. Silti tälläkin kolikolla on kaksi puolta, joista toinen ehkä varjoisampi kuin toinen.

WordPress sisältöeditori muuttuu isosti

WordPress on siirtymässä nykyaikaan uuden sisältöeditorin avulla. Nykyisin käytössä olevan TinyMCE -editori on vaihtumassa uuteen Gutenberg -editoriin seuraavassa versiopäivityksessä. Ennakoidusti uuden editorin tulisi olla valmis käyttöön WordPress version 5.0 mukana ja tämä muutos on merkittävä!

Gutenberg -editorin beta version voi jo ladata käyttöönsä virallisesta WordPress lisäosahakemistosta https://wordpress.org/plugins/gutenberg/ Beta versiota ei kannata ottaa käyttöön tuotantosivustoilla mutta siihen kannattaa kyllä tutustua sopivassa testiympäristössä.

Miksi uusi editori on tarpeen

Miksi uutta editoria edes tarvitaan? Ensin tulee ymmärtää miten WordPress toimii ja mitä rajoitteita nykyisessä sisällöntuotannossa on. Suurin rajoite on WordPressin yksi ja ainoa sisältökenttä. Rajoitetta ”kierretään” käyttäen lisäosia kuten ”Advanced Custom Fields” tai jotain monista sivunrakennustyökaluista; ”Visual Composer”, ”Site Builder”, ”Page Builder”, ”MotoPress”… Vain edellä mainitun tyyppisten lisäosien avulla voidaan sisältöä asemoida joustavammin, palstoittaa ja toteuttaa monimuotoisempia sisältörakenteita loppukäyttäjän toimesta.

Nykyinen editori on palvellut hyvin mutta ei enää riitä käyttäjien tarpeisiin. Ja onhan käyttöliittymänkin aika seurata muuta maailmaa tälle vuosikymmenelle 😉

TinyMCE:n toiminnallisuutta on mahdollista muokata mutta se edellyttää sovelluskehittäjän taitoja ja teeman lähdekoodin muokkaamista. Järjestelmä toimii teemantekijöille muttei loppukäyttäjille. Tarvitaan siis jotain uutta – ja nyt sitä tulee.

Tervetuloa Gutenberg

Gutenberg on tulevaisuuden sisältöeditori WordPressissä. Sen visuaalisen editorin avulla voidaan mm.

  • Palstoittaa tekstiä useisiin sarakkeisiin
  • Lisätä valmiita sisältölohkoja (embed)
  • Lisätä taulukoita
  • Muotoilla sisältöä
  • Järjestää sisältöelementtejä uudelleen

Editorissa on paljon ominaisuuksia, jotka  helpottavat monen sisällöntuottajan työtä, tarjoten helpon tavan sisällön lisäämiseen sekä tietyissä rajoissa myös muotoiluun. Pidän muutosta tervetulleena mutta tässä vaiheessa suhtaudun varauksella siihen mitä se tulee vaikuttamaan.

 

Näyttökaappaus WordPressin uudesta Gutenberg editorista

Mihin uusi editori vaikuttaa?

Uskoisin, että uuden editorin myötä WordPressin ilmaisteemat vahvistuvat. Edellyttäen tietenkin, että teema itsessään tarjoaa julkaisuun soveltuvan sivupohjan. Mutta esimerkiksi tekstin palstoittaminen verkkosivuilla edellyttää julkaisijalta ymmärrystä siitä, miten verkkosivuja luetaan ja mitä kannattaa tehdä ja mitä ei.

Maksullisiin valmisteemoihin uudet ominaisuudet vaikuttavat välillisesti. Valmisteemat ja sivujen rakentamiseen käytetyt lisäosat ovat erittäin suuri markkina jota Gutenberg ei tule korvaamaan. Sellaisesta ei ole kysymys. Jos sivunrakennustyökalu sisältää editorin, joka itsessään kykenee mm. palstoittamaan tekstiä saattaa se väärissä käsissä aiheuttaa design näkökulmasta ”ei-niin-onnistuneita” lopputulemia.

Uskon, että WordPress yhteisö tekee kaikkensa taatakseen sivustojen toiminnan myös uuden editorin käyttöönoton myötä. Mahdollisesti tämän mittaluokan muutos kuitenkin aiheuttaa seuraamuksia erityisesti sivustoilla, joiden toteutus perustuu useisiin lisäosiin tai sivunrakennustyökaluun tai kustomoituun teemaan riippuen siitä, miten ne on toteutettu. Miten esimerkiksi nykyisen TinyMCE:n räätälöintiin tukeutuneet lisäosat ja teemat toimivat jatkossa on kysymys johon kaipaan ratkaisua. Voi olla, että tulee vielä paljonkin korjattavaa.

Miten hyvin beta -versio toimii?

Lyhyesti sanottuna –  toimii. Mutta ei täydellisesti. Olen testannut Gutenbergia muutamalla testisivustolla ja eri teemoilla. Pääsääntöisesti kaikki on toiminut kuten pitääkin mutta esimerkiksi teemassa valittavissa ollut sivupohjan (template) valinta  ei ollut enää käytettävissä jos Gutenberg editori oli aktivoituna. Ongelmaa oli myös Advanced Custom Fields -lisäosan kanssa.  ACF ei enää hallinnut oikein sivulla olevaa useaa erillistä tekstisisältöä.

Älä siis ota Gutenberg -lisäosaa käyttöön vielä. Odota kunnes se valmistuu ja silloinkin tutki miten se toimii yhteen sivustosi muiden lisäosien ja teeman kanssa.

Joka tapauksessa elämme mielenkiitoisia aikoja WordPressin suhteen. Ylläpitäjän ja kehittäjän roolissa aina vähän jännittää miten muutos vaikuttaa nykyisiin sivustoihin. Käyttäjien valistuksentarve ei kuitenkaan vähene.