+358 40 7070202
Search

Niksi: Arkit (Artboards) Photoshopissa

Jo muutama päivityssykli sitten Photoshopiin tuli merkittävä uusi konsepti, Artboard, eli arkki. Näitä voisi lähinnä verrata Illustratorin arkkeihin, Photoshopissa arkit kuitenkin toimivat luonteeltaan jonkin verran eri lailla. Arkkien myötä Photoshopin käyttö muistuttaa tietyissä tilanteissa enemmän taitto-ohjelmaa.

Arkkien käyttö Photoshopissa

Luotaessa uutta dokumenttipohjaa, on valintaikkunaan ilmestynyt valintaruutu ”Artboards”- joka esim. web-oletusasetuksissa on valmiiksi päällä. Esimerkissä lähdetään leikisti tekemään Sanoma Media Oy:n mainosjärjestelmään paria ns. ”paraatibanneria”.

Artboard-valinta uutta dokumenttia luotaessa

 

Kun dokumentti on luotu, huomataan että Layers-paletissa on yläotsikkona Artboard 1 ja tasot se alapuolella. Lisäksi Move-työkalun yhteyteen on tullut uusi Artboard-työkalu, jolla arkkeja voidaan lisätä ja työkalun asetuksista muuttaa arkin kokoa. Samoin Layers-paneelin valikkoon on tullut Arkkeihin liittyviä komentoja.

Arkkityökalu ja arkkien hallinta Layers-paneelissa

Koko arkkitouhun pointti on siinä, että näin voimme helposti hallinnoida samaan projektiin kuuluvia kuvia yhdessä dokumentissa. Esimerkin bannerit on yksinkertaisesti luotu siten, että Layers-paletissa valittuna olevalle arkille sijoitetaan, kopioidaan tai luodaan haluttu sisältö. Esimerkissämme on 3 samaan kampanjaan liittyvää bannerileiskaa.

3 banneriarkkia työpöydällä ja tasot-paletissa

Arkkien vienti erillisiksi tiedostoiksi

Vanha Save for Web-komento ei ymmärrä erillisiä arkkeja, vaan haluaisi tallentaa kaikki samaan pintaan. Save for Web onkin jo ”Legacy”-toiminto Photoshopissa. Uudella Export As-komennolla arkit saadaan vietyä kukin omiksi tiedostoikseen.

Kuvien vienti Photoshopin Export As-komennolla
Kuvien vienti Photoshopin Export As-komennolla

 

Juha Laamanen, Adobe Certified Instructor

 Juha on menneinä vuosina kirjoitellut Adobe-teemaisia niksejä Julkaisija-lehden Niksit-palstalle. Nyt näitä niksejä voi jatkossa lukea myös täällä Corellian blogissa paperilehden ilmestymisen jälkeen. Niksien idea on olla nimensä mukaisesti lyhyitä vinkkejä, ei niinkään läpiluotaavia asiantuntijanovelleja. Paperilehdessä niksin pitää yleensä mahtua yhdelle sivulle.

Julkaisija on lehti, joka käsittelee graafisen alan asioita kattavasti, kannattaa ilman muuta tutustua! Niksi on ensimmäisen kerran julkaistu Julkaisija-lehden Niksit-palstalla. Tutustu Julkaisija-lehteen alla olevasta linkistä: