+358 40 7070202
Search

Älyä tekoälystä

Kiinnostaako tekoäly? Mihin kaikkeen tekoäly tulee vaikuttamaan ja miten se oikesti toimii? Missä tekoälyä jo käytetään ja miten se vaikuttaa jo nyt arkisiin asioihin? Kysymyksiä, joita olisi hyvä miettiä.

Tekoäly on jo täällä

Tekoälyä käytetään jo nyt monissa kovin arkisilta kuulostavissa asioissa eikä kyse ole vain tieteiskirjallisuudessa luodusta kuvasta ihmiskuntaa ohjaavasta tai uhkaavasta teknologiasta. Tekoälyyn liittyy kuitenkin monia käsitteitä, jotka olisi hyvä ymmärtää vaikka ei itse aiheen parissa työskentelisikään. Tieto auttaa asettamaan uutisoinnissa annetut tiedot oikeaan mittakaavaan ja auttaa ymmärtämään miten teknologia voi vaikuttaa käyttäytymiseemme. Reaktor ja Helsingin yliopisto ovat kehittäneet avoimen verkkokoulutuksen, jonka avulla näihin tekoälyn perusteisiin voi tutustua.

Elements of AI -verkkokurssi

Kaikille avoin ja ilmainen verkkokurssi on suorittavissa osoitteessa https://course.elementsofai.com/ Kurssi on englanninkielinen. Suoritin kurssin heti alkukesästä kun kurssi tuli avoimeksi. Tässä artikkelissa muutamia omia huomioitani kurssista.

Elemets of AI kurssi jakautuu kuuteen osioon;

  • What is AI
  • AI Problem Solving
  • Real World AI
  • Machine Learning
  • Neural Networks
  • Implications

Jokaisessa osiossa on myös tehtäviä, joihin tulee vastata hyväksytysti ja oikein mikäli haluaa saada kurssin suorittamisesta todistuksen. Koko kurssi on kirjallinen ja se perustuu kurssimateriaalin lukemiseen sekä omatoimiseen opiskeluun. Mikäli aihe ei ole entuudestaan tuttu, ei kannata hosua vaan suorittaa jokainen osio ajatuksella miettien miten aihe jo nyt vaikuttaa elämäämme tai miten sitä voisi hyödyntää.

Koin kurssin oikeasti hyödylliseksi, vaikka sen suorittamalla ei tekoälyasiantuntijaksi tulekaan. Mutta käsitteet ja vaikutukset tulevat hyvin ilmi. Samoin, kurssin läpikäynti antaa hyvin perspektiiviä siihen keskusteluun, jota aiheesta käydään ja auttaa myös ymmärtämään monia ongelmia, joita tekoälyllä ratkaistaan.

Kurssin harjoitustehvissä oli mukavasti mietittävää (ainakin jos ottaa aiheen oppiakseen). Muutamin kohdin en oikein ensin tiennyt miten minun odotettiin vastaavan mutta asia selkeni hyvin nopeasti. Kurssin keskusteluruyhmässä usein pahoiteltiin sitä, että virheellisiä vastauksia ei voi korjata, vaan jokainen kysymys on ns. kerrasta poikki.

Lopuksi

Kaiken kaikkiaan pidin kurssia mukavana tapana tutustua aiheeseen. Siihen on koottu tärkeimmät käsitteet ja esitetty miten niitä tulisi tulkita ja miten niitä sovelletaan käytäntöön. Ainakin minulle kurssi jätti kiinnostuksen aiheeseen ja varmaan seuraavaksi tutustun aiheen teknisiin sovellutuksiin. Voin lämpimästi suositella kurssin suorittamista oikeastaan kaikille. Vaikka ei kokisi aiheen koskettavan itseään, niin on muistettava, että olemme jo nyt tietyllä tavoin tekoälyn tekemien ratkaisujen ja suositusten ohjauksessa. Ai mitenkö… Ota selvää osoitteessa https://course.elementsofai.com/ 🙂