Corellialla on uusi osoite! Löydät meidät syyskuun alusta lähtien osoitteesta Kalevankatu 9, 00100 Helsinki, Hotelli Tornin kanssa samassa korttelissa. 

Tiedustelut myynti@corellia.fi tai 040 7070 202

 

Mitä uutta Adobe InDesign 2023 versiossa

Otetaanpas pieni katsaus uskollisen työjuhdan uuteen vuosiversioon. Adoben InDesign on nyt päivittynyt versioon 18.0 tai 2023, kuten useimmiten tupataan sanomaan. Ohjelma elää varsin aikuista vaihettaan. Uusia toimintoja ei pusketa enää kymmenittäin, vaan lähinnä parannellaan aiempia tai paikkaillaan aukkoja. Näin on jatkunut nyt muutaman Creative Cloud vuosikierron verran, joten ei tälläkään kertaa turhia hötkyilty. Uusia ominaisuuksia on muutama ja itse asiassa kaikki ihan järkeen käypiä.

Auto Style – automaattiset tekstityylit

Paneeli, jossa on ladattavissa pari valmista teksimuotoilu-settiä, jotka voidaan automaagisesti yhdistää tekstiin niin, että siitä tunnistetaan otsikot yms ihan itsekseen. Päällisin puolin koko juttu tuntuu lelulta, mutta pienen pohtimisen jälkeen mahdollisuudet alkavat hahmottumaan. Tämähän on aivan loistava väline esimerkiksi lehtitaitoissa tai missä vaan brändin käytössä. Tämä on vielä Technology Preview statuksella, eli puolivalmis toiminto kansan kokeiltavissa, joten ei vielä tyrmätä.

On tosi, että tekstin rakenteet ovat melko vakiot – on otsikko, väliotsikko, leipis, luottelo jne. Idea on, että ohjelmassa on nämä valmiina setteinä saatavilla, ettei aina tarvitse aloittaa ihan alusta. Ja siis ne pari hassua siellä on oikeasti vain malleina – niitä voi helposti tehdä itse lisää.

Ajatellaan vaikkapa sanomalehteä, jossa on iso pääjuttu ja sitten useita pienempiä juttuja aukeamalla. Taittaja (tai järjestelmä) voi vaihtaa lennosta sisällön eri juttupaikoille, joissa käytetään eri muotoiluasetuksia. Tai kevyemmin vaikkapa ilmoitus- tai tiedotepohja, johon copy-pastetaan teksti jostain ilman valmiita asetuksia. Tarvitsee vain klikata tyylisettiä ja ohjelman äly löytää otsikot ja muut paikoilleen.

Eli ihan hyvä juttu… katsotaan miten kehittyy.

Toimiva Copy-Paste InDesignin ja Illustratorin välillä

Okei – tässä oli varmasti jotain tosi vaikeaa, kun piti näin kauan odottaa. Kopiointi toimii nyt molempiin suuntiin InDesignin ja Illustratorin välillä, eli voit kopioida sisältöjä ohjelmien välillä niin, että niiden muotoilut säilyvät ja ovat vielä muokattavissa.

Huom! Kannattaa tarkistaa molempien ohjelmien oletusarvoista Clipboard Handling asetus, ettei siellä ole päällä ”Text Only” tai ”Paste text without formatting”.

Tuki uusille kuvatiedostomuodoille

Oletko ajatellut miten vanhoja keksintöjä ovat jpeg, tiff tai eps – no, ne on vanhoja. Sinänsä ovat hoitaneet hommansa hyvin, mutta puutteitakin on ollut, esimerkiksi nyt vaikka se hävikkeellisyys jpeg-tiedostoissa.

Digitaalisen kuvaamisen kehittyminen etenkin mobiililaitteissa ja sähköisen median tarpeet ovat vaatineet uusien kuvaformaattien kehittämistä. Tähän on vastattu tuomalla markkinoille parikin uutta formaattia.

Saatoit olla siinä käsityksessä, että olet kuvannut uudella iPhonellasi jpeg-tiedostoja, mutta Apple on luopunut niistä jo iOS 11 versiosta alkaen (uusin on iOS 16). Kuvaat nykyään HEIC-kuvia ja HEVC-videoita. HEIC on erityisesti Applen käyttämä muunnos HEIF-tiedostosta, jota taas käyttävät esim Canon ja Microsoft. HEIC = High Efficiency Image Container.

WebP on Googlen kehittämä kuvaformaatti, joka on tarkoitettu korvaamaan jpeg-kuvat. Siitä on olemassa, sekä hävikkeellinen, että hävikkeetön muoto. WebP:n hävikkeetön muoto on Googlella työskentelevän suomalaisen Jyrki Alakuijalan ansiota, joten lippu korkealle ja TORILLE!

JPEG 2000 on näistä uusista muodoista vanhin. Sitä kehitettiin 90-luvun lopulla ja suuri mullistus jäi kokematta, mikä kuvaa hyvin haasteita ja realiteetteja jpegin valta-aseman kumoamisessa.

Adoben ohjelmissa on nyt laajasti mahdollista käyttää suoraan kuvia esimerkiksi iPhone-laitteesta, ilman että tiedostoja tarvitsee erikseen konvertoida. Kannattaa ottaa kuitenkin huomioon, että HEIF, HEIC, WebP ja JPEG 2000 tiedostoja tuetaan vielä aika rajallisesti eri ympäristöissä.

Aukeamien ja sivujen monistaminen

Sivujen monistaminen, eli suomeksi dublikointi on toki vanha toiminto, mutta nyt sitä on virtaviivaistettu. Voit valita, jos haluat monistaa valitut sivut suoraan dokumentin loppuun. Tämä helpottaa, jos erilaisia sivurakenteita halutaan toistaa julkaisussa, kun sisältöä jatketaan.

Esikatselu InDesign tiedostoihin

Tiedostoihin voidaan tallentaa esikatselusivut, joita voi selailla esimerkiksi Adoben Creative Cloudin tiedostonäkymissä tai käyttöjärjestelmien esikatselukomennoilla.

Voit säätää InDesign oletusarvoissa (Preferences > File Handling), että kuinka monta sivua esikatselua tallennetaan. Myös kuvien kokoa/laatua voi säätää.

UXP-scriptit

Sriptien käyttäjille hyviä uutisia. InDesignin käyttämä JavaScript versio siirtyy versiosta ES3 versioon ES6. Tämä tarkoittaa muutoksia/parannuksia ohjelmointikielen kieliopissa.