Maksuton saavutettavuus-webinaari 10.2.2025 klo 14:00 Ilmoittaudu tästä !
Tärkeä aihe: Saavutettavuus ja esteettömyysdirektiivin vaatimukset

 

Niksi: Näin etsit fontin pikselikuvasta Photoshopilla

Löydä kirjasinmuotoilu pikselikuvasta – Photoshop avuksi?

Photoshop- koulutuksessani oli asiakkaallani ongelma; edellinen työntekijä oli tehnyt Photoshopilla tarrapohjan, johon oli tarve tehdä tekstimuutos. Pohjassa oli huomioteksti johon käytettyä fonttia ei ollut enää tiedossa. Tarve oli muuttaa tekstisisältöä, mutta käyttää samaa, tai hyvin saman henkistä kirjasinmuotoilua. Olin ensin ohjaamassa häntä netissä toimivien tai älypuhelimeen asennettavien fontintunnistussivustojen tai –applikaatioiden pariin, kun muistin että jokin aika sitten Photoshopiin tuli vastaavantyyppinen ominaisuus! Tähän sitten ex-tempore tutustumaan ja näinhän se toimi:

Avaa kuva normaalisti Photoshopiin ja tee valintatyökalulla, tässä tapauksessa Suorakaidevalintatyökalulla (Rectangular Marquee Tool) , valinta tunnistettavaksi aiotun tekstialueen ympäri.

Seuraavaksi valitse Type-valikosta toiminto Match Font.

Avautuvassa ikkunassa näytetään toiminnon tunnistamat tyyliltään sopivat kirjainmuotoilut kahdessa osiossa. Ylemmässä osiossa näkyvät koneeseen jo asennetuista löydetyt fontit, niiden alapuolella taas Creative Cloud-tilaukseen kuuluvasta Typekit- kirjasinpalvelusta ladattavissa olevat kirjasimet:

Match Font toiminto käytössä
Tekstialue valittuna kuvassa

Jo asennetuista fonteista voit tähdellä merkitä suosikiksi sopivimman/sopivimmat ja näin ne ovat helposti löydettävissä ohjelmien fonttivalikosta. Typekit-fontit voi toisaalta suoraan synkronoida valintaikkunasta koneelle ja jatkaa niiden kanssa kokeiluja sitten suunnitteluohjelmassa, olipa käytössäsi sitten Photoshop, InDesign tai Illustrator. Typekit palvelu kuuluu osana Creative Cloud asiakkaille tarjottavaan lisäpalvelujen kokonaisuuteen. Kyseessä ei siis ole ”ilmaispalvelu” vaan fonttien käyttöoikeus o erikseen maksuton Creative Cloud asiakkaille.

Suosikkifontit Photoshopin käyttöliittymässä

 

Asiakaan tapauksessa taisimme löytää juuri oikean fontin ja tässä esimerkin vintage- postimerkissä saatiin helposti hyvin saman henkinen fontti käyttöön.

Samanhenkinen fontti käytössä

 

Juha Laamanen, Adobe Certified Instructor

 Juha on menneinä vuosina kirjoitellut Adobe-teemaisia niksejä Julkaisija-lehden Niksit-palstalle. Nyt näitä niksejä voi jatkossa lukea myös täällä Corellian blogissa paperilehden ilmestymisen jälkeen. Niksien idea on olla nimensä mukaisesti lyhyitä vinkkejä, ei niinkään läpiluotaavia asiantuntijanovelleja. Paperilehdessä niksin pitää yleensä mahtua yhdelle sivulle.

Julkaisija on lehti, joka käsittelee graafisen alan asioita kattavasti, kannattaa ilman muuta tutustua! Niksi on ensimmäisen kerran julkaistu Julkaisija-lehden Niksit-palstalla vuonna 2016. Tutustu Julkaisija-lehteen alla olevasta linkistä: