+358 40 7070202
Search

Niksi: Nopea digijulkaisu suoraan InDesignista

Painetun julkaisun digiversion tuottamisen pullonkaulana on usein lisääntynyt työ printtitaiton jälkeen. Tämän pulman selättämiseen on matkan varrella ollut useitakin ratkaisuja monilta eri toimijoilta, joiden tavoitteena on ollut viedä InDesign taitto digitaaliseen jakeluun.  Vaivihkaa Adobe on ujuttanut oman ratkaisunsa osaksi Indesignia. Publish Online-toiminto oli pitkään “preview technology”-vaiheessa mutta taannoisen päivityksen myötä tuo etuliite poistui ja nyt kyseessä on ihan virallinen InDesignin toiminnallisuus ja Adoben tarjoama palvelu.

Publish Online

Avoinna olevan taiton digijulkaisun voi aloittaa napsauttamalla käyttöliittymän yläreunassa olevaan Publish Online –painiketta jolloin avautuu julkaistavan dokumentin yksinkertaiset julkaisuasetukset muokattavaksi.

Kuva 1_Publish Online
Publish Online

General-välilehdellä julkaisulle voidaan antaa nimi ja kuvaus sekä päättää onko julkaisu luettavissa aukeamittain vai sivu kerrallaan. Lisäksi voidaan vaikuttaa siihen, onko lukijan mahdollista ladata julkaisu PDF-muodossa tai jakaa eteenpäin.

Kuva2_ lisäasetukset
Lisäasetukset

 

Advanced-välilehdellä voidaan valita julkaisun kansi (joko joku julkaisun sivuista tai erillinen kuvatiedosto) ja määrittää kuvien tarkkuus ja pakkausasetukset. Seuraavaksi hommaksi jää enää Publish-painikkeen painaminen jolloin tiedosto ladataan pilveen ja kun lataus on suoritettu ikkunassa näkyy julkaisun osoite,  joka voidaan vaikkapa kopioida leikepöydälle.

Kuva3_dokumentin lataaminen
Dokumentin lataaminen palvelimelle

 

Jokainen julkaisu saa oman linkin osoitteeseen indd.adobe.com joka on Adoben tarjoama pilvitallennustila näille julkaisuille. Julkaisulla on oma käyttöliittymänsä selaimessa,  jossa sivuja selataan ja julkaisun voi jakaa eteenpäin. Käyttökokemus on hyvin samantyyppinen kuin aikaisemmin Flash-pohjaisissa näköislehdissä mutta nyt formaattina on HTML jonka vuoksi mitään lisäosia selaimeen ei tarvita.

Kuva 4 valmis julkaisu
Valmis julkaisu selaimessa

Julkaisun voi poistaa tai asetuksia muuttaa InDesignista käsin siirtymällä julkaisujen hallintapaneeliin komennolla: File-Publish Online Dashboard. Tässä paneelissa on myös analytikkkapaneeliis jossa voidaan seurata julkaisun lukijamääriä yms.

Kuva 5_Publish OnLlne dashborad
Publish Online Dashboard

 

Juha Laamanen, Adobe Certified Instructor

 Juha on menneinä vuosina kirjoitellut Adobe-teemaisia niksejä Julkaisija-lehden Niksit-palstalle. Nyt näitä niksejä voi jatkossa lukea myös täällä Corellian blogissa paperilehden ilmestymisen jälkeen. Niksien idea on olla nimensä mukaisesti lyhyitä vinkkejä, ei niinkään läpiluotaavia asiantuntijanovelleja. Paperilehdessä niksin pitää yleensä mahtua yhdelle sivulle.

Julkaisija on lehti, joka käsittelee graafisen alan asioita kattavasti, kannattaa ilman muuta tutustua! Niksi on ensimmäisen kerran julkaistu Julkaisija-lehden Niksit-palstalla syksyllä/2016. Tutustu Julkaisija-lehteen alla olevasta linkistä: