Corellialla on uusi osoite! Löydät meidät syyskuun alusta lähtien osoitteesta Kalevankatu 9, 00100 Helsinki, Hotelli Tornin kanssa samassa korttelissa. 

Tiedustelut myynti@corellia.fi tai 040 7070 202

 

Parempaa äänentallennusta älypuhelimella

Yhä useampi joutuu/pääsee mukaan tekemään videoita työelämässä. Samalla myös älypuhelimilla kuvattujen videoiden määrä lisääntyy samalla kun laitteiden tuottama kuvanlaatu paranee. Modernien älypuhelinten kuten iPhone 13 Pro tai Samsung s22 mallien kuvanlaatu on jo moneen tarkoitukseen vallan erinomaista tasoa. Kaikilta valmistajilta on kuitenkin vielä lopullisesti ratkomatta äänen tallennuksen ongelmat. Ääni on toisaalta erittäin keskeinen elementti onnistuneessa videossa, pienet virheet kuvassa on paljon helpompi ”antaa anteeksi” kuin huono ja epäselvä ääni. Tässä artikkelissa käsitellään lähinnä nimenomaan puheäänen tallennusta esim. haastattelu ja keksustelutilanteissa. . Musiikkiesitysten jne. äänittäminen on sitten omanlaisensa juttu, joskus jopa helpompi. Mikä siis avuksi?

Välineurheilua

Laadukkaan äänentallennuksen ensimmäinen tavoite on saada minimoitua tarpeettomat ja häiritsevät hälyäänet (liikennemelu, ilmastoinnin ja tuulen humina jne). Ensimmäinen askel on luonnollisesti pyrkimys hakeutua kuvamaan paikkaan jossa näitä ääniä on mahdollisimman vähän. Älypuhelimen mikrofoni on useimmiten lähinnä suuntakuvioltaan varsinaisten mikrofonien pallotyyppiä (omni-directional). Se käytännössä tarkoittaa että kaikki puhelimen ympärillä olevat äänet  tallentuvat, eli myös juuri ne hälyäänet joita olisi tarkoitus välttää. Toinen tavoite olisi saada varsinainen tärkein äänilähde, esimerkiksi puhe,  parhaalla mahdollisella tavalla talteen. Tähän ei ole oikeasti olemassa muuta toimivaa ratkaisua kuin erillisten ulkoisten mikrofonien käyttäminen. Yleisesti ottaen mikrofoni olisi hyvä saada mahdollisimman lähelle äänilähdettä. Mikrofoneja taas on eri tyyppisiä eri tilanteisiin.  Eli pienimuotoista välineurheilua on siis luvassa. Onneksi nämä kamppeet ovat enimmäkseen kohtuuhintaisia ja niistä on olemassa mobiililaitteille kehitettyjä pienikokoisia versioita.

Kuvassa erilaisia älypuhlimiin kytkettävissä olevia mikrofoneja
Erilaisten mikrofonien ja tarvikkeiden valikoimaa

Suuntaava mikrofoni

Suuntaava mikrofoni on hiukan kuin teleobjektiivi kamerassa. Tarkoitus on rajata sivuilta tulevaa ääntä ja keskittää tallennus suoraan edestä tulevaan ääneen. Älypuhelimiin sopivat suuntaavat ns. ”Haulikkomikrofonit” ovat pieniä ja näppäriä ja ehkä monelle se ensimmäinen ulkoinen mikrofonityyppi. Sopiva käyttöetäisyys esim. haastattelutilanteessa on kuitenkin vain muutama metri, mutta sekin jo riittää tuomaan huomattavaa parannusta verrattuna vain sisäiseen mikrofoniin. Mikäli kuvaustilanne on ulkotiloissa, kannattaa ilman muuta käyttää tuulisuojaa. Tuulisuojan tuoma apu ei välttämättä ratkaise koko pulmaa, mutta pienikin tuulenvire kuuluu häiritsevästi tallenteessa ilman sitä.

Suuntaava halikkomikrofoni iPhonessa
Sama mikrofoni tuulisuojalla

Kaulusmikrofoni

”Nappimikki”, tai oikealta nimeltään lavalier-mikrofoni,  on varmaankin paras väline haastattelutyypiseen tilanteeseen tai pidempien puheenvuorojen tms. tallentamiseen . Kaulusmikrofoni asetetaan haastateltavan vaatteisiin leuan alle. Mikrofoni voi olla myös piilotettuna vaikka neulepaidan sisäpuolelle. Sopiva etäisyys leuasta alaspäin on noin kahden nyrkin korkeus. Lisäksi tällaisen mikrofonin voi sijoittaa hyvin lähelle muitakin äänilähteitä vaikkapa erillisten ns. lähiäänien tallennukseen.

Kaulusmikrofoni

Haastattelumikrofoni

Niinsanottu ”kapulamikrofoni on näppärä haastattelutilanteessa. Haastattelijan on helppo osoittaa mikki sille joka kulloinkin puhuu. Sopii erityisen hyvin nopeisiin ”katuhaastattelu”-tyyppisiin tilanteisiin. Rodella on näppärä kapulalisäosa joka tekee heidän alempana kuvatusta langattomasta ratkaisustaan haastattelumikrofonin näppärästi.

Kapulalisäosa on edullinen hankinta joka lisää langattoman mikrofonijärjestelmän käytettävyyttä erilaisissa haastattelutilanteissa

Langattomuus?

Varsinkin lavalier-tyyppisten kaulusmikrofonien johtojen kanssa on helposti aikamoinen sotku. Markkinoilla on muutama näppärä langaton ratkaisu  joista meilläpäin yleisin on varmaankin Rode Wireless Go tai sen  kahdella lanagattoalla mikrofonilla varustettu versio G0 2. Systeemi koostuu vastaanottimesta tai 1-2 mikrofonista jotka toimivat langattomasti ja ovat jo ”out of the box” paritettuja vastaanottimeen. Nämä suorkaiteenmuotoiset mikrofonit voi klipsillä laittaa suoraan vaatteseen, mutta mikäli se ei ole tarkoituksenmukaista voi niihin liittää myös kaulusmikin ja kuljettaa sen  vaikkapa vaatteiden sisäpuolella vastaanottimeen joka taas voi olla vaikkapa vyöhön tai taskunreunaan klipsillä kiinnittettynä. Akuissa riittää voimaa tunneiksi ja lataus tapahtuu USB-johdoilla. Yhteys vastaanottimesta puhelimeen/kameraan ei ole langaton vaan hoituu johdolla. Vallan toimiva homma kaikkinensa.

Rode Wireless Go II, 2 kaksi mikrofonia ja vastaanotin. Kuva: RODE
Vastaanotin on niin kevyt että sen voi klipsillä kiinnittää omaan johtoonsa.

Disclaimer

Vaikka tässä artikkelissa on nostettu esiin vain yhden tuotemerkin laitteita, ei kirjoittajalla tai Corellialla ole mitään liittymää valmistajaan tai sen jälleenmyyjiin. Laitteet on hankittu yrityksemme käyttöön eri jälleenmyyjiltä normaalein ehdoin.