Kesäkampanjamme on jälleen käynnistynyt

Saat hintaetua 4.6.-16.8. runsaasta kurssivalikoimasta – tutustu tarkemmin ehtoihin ja kursseihin täältä!

Järjestämme 26.9. suositun Saminarium -tietoturvaseminaarin, ilmoittaudu kesäkuussa ja saat seminaarista early bird -ilmoittautujan edun!

Search

Premiere Rush – mobiilia videonmuokkausta

Creative Clopud paketissa on mukana mainiot videoeditointi- ja animointiyökalut. Premiere Pro ja After Effcts ovat ammattitason kamppeita joita käytetään tuotannoissa laajalti. Pakettiin kuuluu myös helppokäyttöisempi vaihtoehto, Premiere Rush josta kirjailin blogiin taannoin: https://corellia.fi/premiere-rush-nappara-videoeditori-adobelta/. Tuolloin (liian kauan sitten, pahoittelut) lupasin toisen kirjoituksen Premieren Rushin mobiilikäytön mahdollisuuksista, tässäpä se olkaa hyvät!

Kaiken takana on pilvi

Premiere Rushin editointiprojektit oletuksena synkronoidaan Adoben pilvipalvelun käyttäjän kaikille laitteille johon hän on kirjautunut. Rushista on ladattavissa mobiiliversiot mobilikäyttöön monille eri tabletti- ja puhelinmalleille. iOs-käyttäjälle tämä on selkeää, vaatimuksena on vähintään iOs 13 käyttöjärjestelmä ja esim. puhelimissa iPhone 7 tai uudempi. Android käyttäjän kannatta tarkistaa laiteyhteensopivuus huolellisesti Rushin laitteistovaatimukset sivulta: https://helpx.adobe.com/fi/premiere-rush/system-requirements.html?promoid=VKW3KGBV&mv=other

Kun sovellus on laitteelle ladattu ja siihen on kirjauduttu voi työskentely alkaa. Lähes kaikki toiminnot ja mahdollisuudet ovat identtisiä niin puhelin-, tabletti-, kuin työpöytäversiossakin. Luonnolisesti kovin eri kokoiset ja muotoiset näytöt sekä kosketuskäyttöliittymät vaikuttavat editointiin paljonkin. Kovin laajoja ja monimutkaisia hankkeita voi olla piinaava koettaa työstää pienellä mobiililaitteen näytöllä, tablettityöskentelyssä on jo enemmän tolkkua. Apple Pencil ja iPad on itseasiassa vallan miellyttävä yhdistelmä editointiin! Mihin sitten mobiilia videoeditointia voisi käyttää? Alla pari asiakkaidemme esimerkkiä:

  • Toimittaja tekee kentällä verkkolehtiartikkelia kuvineen ja samalla kuvaa älypuhelimella lyhyen videon kainalojuttuun. Videon raakamateriaali tuodaan Rush- projektiin puhelimessa ja editointia jatketaan myöhemmin tietokoneella.
  • Älypuhelimella kuvataan lyhyt tervehdys tapahtumassa, messuilla tms. Klippi tuodaan aiemmin laadittuun projektipohjaan, jossa on alku- ja loppuplanssit valmiina (tekstit voidaan toki muokata puhelimessa) ja tuupataan someen suoraan puhelimesta.

Näissä molemmissa esimerkeissä hyödynnetään nimenomaan Rushiin sisään leivottua mahdollisuutta muokata projektia eri laitteilla lähes saumattomasti.

Miten se toimii?

Esimerkissä käytämme Applen laitteita, Android-versiosta olikin jo ylempänä mainintaa. Rushin kotinäkymässä voit lähteä luomaan uutta projektia alareunan ”+”-painikkeella (1). Voit joko ryhtyä kuvaamaan uutta materiaalia tai tuoda aineistoa laitteeltasi (2). Selausnäkymässä valitut klipit/kuvat tulevat aikajanalle numeroidussa järjestyksessään (3) painamalla Luo/Create.

Kolem eri editointinäkymää
Projektin luominen Rushin iPhone-versiossa

Puhelinversiossa erilaiset säätimet, jotka työpöytäversiossa ovat jommassa kummassa työtilan reunassa on pudotettu näytön alareunaan. iPad- versio muistuttaa enemmän tietokoneen vastaavaa. Aikajanalla on helppo siirtyä sormella/kynällä (iPad) raahamalla ja aikajanan zoomaaminen onnistuu etusormen ja peukalon ”pinch and zoom ” otteella. Muokkaus- ja säätömahdollisuudet ovat identtiset työpöytäversion kanssa, eroja tulee lähinnä Jaa-komennon takaa löytyvissä vientiasetuksissa.

Työskentelynäkymä puhelimsessa ja tabletissa rinnakkain
Tyoskentelynäkymä puhelimessa ja tabletilla

Projektin työstämistä voi jatkaa siis myös Rushin tietokoneversiolla ja jopa Premiere Prossa!

Projekti avattuna Rushin työasemaversioon
Projektin avaaminen Premiere Prohon

Mikäli et vielä ole hyödyntänyt Premiere Rushin mobiileja mahdollisuuksia niin kannattaa kokeilla!

Mikäli haluat tutustua Rushiin ohjatusti, olen laatinut siitä tehokkaan kolmen tunnin pikakoulutuksen Corellian tarjontaan: https://corellia.fi/kurssit/video-ja-animaatio/adobe-premiere-rush-perusteet/