Maksuton saavutettavuus-webinaari 10.2.2025 klo 14:00 Ilmoittaudu tästä !
Tärkeä aihe: Saavutettavuus ja esteettömyysdirektiivin vaatimukset

 

Premiere Rush – näppärä videoeditori Adobelta

Muutama vuosi sitten Adobe julkaisi uuden videoeditointiohjelman, jonka ajatuksena oli joustava toimivuus niin mobiililaitteissa kuin tietokoneellakin. Premiere Rush on asemoitu erittäin selkeästi Premiere Prota yksinkertaisemmaksi ja helppokäyttöisemmäksi. Valmiiden videoiden helppo jakaminen someen vaikkapa suoraan älypuhelimesta on ainakin kauniina ajatuksena ollut suunnittelijoilla myös mielessä. Huomionarvoista heti alkuun on, että mobiiliversiossa on käytännössä kaikki samat ominaisuudet kuin työpöytäversiossakin.

Olen reilun parin vuoden aikana tutustunut ohjelmaan huolella ja pitänyt aiheesta jo kymmenissä laskettavan määrän erityyppisiä koulutuksia monenlaisille ryhmille ja ajattelin nyt koota tähän yhteenvedon siitä, mihin tuosta kamppeesta oikein on.

Laitteistovaatimukset

Rush on saatavilla Macin ja Windows 10 uudehkoihin versioihin, sekä iOs ja Android mobiililaitteille. iOs-laitteistovaatimukset ovat melko selkeät. Vaatimuksena on iOs 12 tai uudempi (nykyinen on 14.5) ja iPhone 7 ja uudemmat puhelimet ja padit. Android puolella tilanne ei ole yhtä helppo, vaan laitekohtainen yhteensopivuus on tarkistettava erikseen. Voit varmistaa tarkat laitteistovaatimukset Adoben sivuilta https://helpx.adobe.com/fi/premiere-rush/user-guide.html/fi/premiere-rush/system-requirements.ug.html

Rush tietokoneella

Rushin tietokoneversio kuuluu CC-pakettiin tai sen voi ostaa erikseen kuukausimaksulla tai paketoituna Premiere Pron kanssa.

Kun ohjelma käynnistetään, avautuu ensi Kotinäkymä jossa on esillä aiemmin työstetyt projekti. Voit avata aiemman tai aloittaa uuden. uusi projekti aloitetaan aina tuomalla siihen jotain sisältöä, ”tyhjää” projektia ei voi luoda. Erillistä projektiedostoa ei ole tarjolla käyttäjälle Pro:n tapaan, vaan projekti asuu Rushin sisällä käyttäjältä piilossa.

Premiere Rushin kotinäkymässä näkyvillä ovat kaikki aiemmin työstetyt projektit

Kun projektin luominen on kuitattu painikkeella, avautuu Rushin editointinäkymä. Editointitilassa on normaaliin tapaan aikajana jonka eri raidat voidaan avata paremmin näkyville sekä esikatseluikkuna jossa videon esikatselu. Vasemmassa reunassa on Project Assets-paneeli jossa on näkyvissä projektiin tuodut aineistot ja oikeassa reunassa erilaiset työkalut joilla videota voidaan muokata ja säätää. Aikajanalla klippien trimmaaminen toimii kuten yleensä editoreissa klipin pituutta hiirellä säätämällä. Leikkaustyökalu löytyy käyttöliittymän vasemmasta reunasta.

Työskentelynäkymä on mielestäni selkeä ja kaikki löytyy vaivatta

 

Työkalut

  • Värinsäätötyökaluilla voidaan videon värejä säätää esiasetuksin (Presets) sekä manuaalisesti. Omia asetuksia voi myös luoda ja tallentaa.
  • Klippeihin on suuri joukko erilaisia siirtymätehosteita (Transitions). Perushäivytysten lisäksi on erikoisempiakin tehosteita. Samasta Effects-paneelista löytyy myös stillikuviin liitettävä Pan&Zoom toiminto.
  • Teksti- ja grafiikkapohjat perustuvat liikegrafiikkamalleihin. (Motion Graphic template/.mogrt) joita voidaan luoda After Effectsissä ja Premiere Prossa. Rushissa on näitä malleja sisäänrakennettuna ja niitä voi myös ladata lisää esim. Adobe Stock-palvelusta.
  • Videota voidaan Speed-paneelista hidastaa/nopeuttaa
  • Sound-paneelissa voidaan tehdä kevyitä säätöjä äänelle. Ääni voidaan merkata yleisääneksi, puheääneksi ja taustamusiikiksi. Näille kaikille on hiukan omat kontrollinsa. Poimintana vaikkapa puheäänen taustakohinan ja kaikujen poistaminen, tai esim. musiikin Auto Duck-toiminto joka vaimentaa taustamusiikkia aina puheäänen kohdalla.
  • Transform -paneelissa klippiä voi mm. rajata, siirtää tai sen peittävyyttä muuttaa.

Exporttaaminen

Ajan hengen mukaisesti valmiin videon vienti aloitetaan ” Share”-komennolla. valittavissa on muutamia selkeitä esiasetuksia nettivideoiden vientiin ja käyttäjää ei turhaan kiusata erilaisten TV-standardien valinnoilla. Valmiin videon voi tulostaa paikalliseksi tiedostoksi tai jopa ajaa suoraan YouTube-kanavalle mikäli Rushilla on sinne kirjauduttu. Tämä on itseltäni vielä kokeilematta.

Valmiin videon vieminen perustuu yleispäteviin esiasetuksiin

Hot or not?

Parissa vuodessa Rushista on kehkeytynyt aivan kelpo työkalu kevyiden some ja yritysvideoiden tekemiseen. Editointi on niin yksinkertaista kuin sen nyt voi kohtuudella olettaa ja tärkeimmät lisätyökalut ovat mukana. Teen vielä erillisen artikkelin mobiilikäytöstä.

Plussat

  • Helppous
  • Tärkeimmät toiminnot löytyvät
  • Mobiiliyhteensopivuus
  • Mahdollisuus siirtää projektit myös Premiere Prohon

Miinukset

  • Varsinainen tekstitystyökalu puuttuu, tekstittäminen kyllä onnistuu Title-pohjien avulla.
  • Äänen muokkaus perustuu pitkälti automatiikkaan, varsinaista mikseriä ei ole
  • Projekteja ei voi jakaa työstettäväksi muille

Asiakkaamme käyttävät Rushia erilaisten lyhyiden videoiden tekemiseen. Esimerkkeinä on ollut haastatteluja, ohjevidoita ja nettilehden artikkelien viereen tehtyjä minivideoita. Mikään ei varsnaisesti estä tekemästä laajempiakin kokonaisuuksia. Kannattaa tutustua ohjelmaan! Olen lisäksi laatinut lyhyen peruskurssin Rushista, sen sisältöön voit tutustua linkistä: https://corellia.fi/kurssit/video-ja-animaatio/adobe-premiere-rush-perusteet/