+358 40 7070202
Search

Vanhojen Microsoftin palvelinkäyttöjärjestelmien tuki loppuu

Nyt on vielä aikaa tehdä jatkosuunnitelmia

Windows Server 2012/2012 R2 käyttöjärjestelmäversioiden tuki päättyy 10. lokakuuta 2023. Tämän päivämäärän jälkeen näille tuotteille ei enää julkaista tietoturvapäivityksiä, muita päivityksiä, virheenkorjauksia, eikä saatavilla ole teknistä tukea.

Mitä vaihtoehtoja organisaatioilla sitten on?

Organisaatiot, jotka haluavat jatkaa paikallisen konesaliratkaisun käyttöä, voivat siirtyä käyttämään Windows Server 2022 versiota, jonka tukipalvelu jatkuu aina 14. lokakuuta 2031 asti. Toisena vaihtoehtona paikallisen konesaliratkaisun osalta on ostaa Jatkettu Tietoturvapäivitys (ESU) for Windows Server 2012/2012 R2 palvelu, mikäli organisaatiolla on Software Assurance Enterprise Agreement -sopimus.

Jos taas julkisen pilven käyttö nähdään organisaatiossa mahdolliseksi, niin silloin Windows Server 2012/2012 R2 työkuormat voidaan siirtää Azure-virtuaalikoneille, mukaan lukien Azure Dedicated Host, Azure VMware Solution, Azure Nutanix Solution ja Azure Stack (Hub, HCI, Edge) jolloin nämä virtuaalikoneet saavat ilmaiseksi kolmen vuoden ajan tuen päättymisen jälkeen tietoturvapäivityksiä. Azure-virtuaalikoneiden kanssa voidaan myös hyödyntää Azure Hybrid Benefit ‑ohjelmaa, jolla saadaan aikaiseksi huomattavia kustannussäästöjä.

Jatketun Tietoturvapäivityksen kustannus

Paikallisen konesaliratkaisun käyttöön voidaan ostaa käyttöoikeuksia 16 ytimen paketeissa Windows Server 2012/R2 palvelinversioille, joiden hinnat määräytyvät seuraavasti:

  • Vuosi 1: 75 % täydestä käyttöoikeuden hinnasta
  • Vuosi 2: 100 % täydestä käyttöoikeuden hinnasta
  • Vuosi 3: 125 % täydestä käyttöoikeuden hinnasta

Jos taas organisaatiot näkevät tarpeelliseksi ostaa käyttöoikeudet vasta toisena tai kolmantena vuotena tuen päättymisen jälkeen, sekin on mahdollista, mutta silloin pitää ostaa joko 1. ja 2. vuoden käyttöoikeudet tai 1., 2. ja 3. vuoden käyttöoikeudet yhdessä.

Azuressa organisaatiot saavat siis jatketut tietoturvapäivitykset ilmaiseksi kolmeksi vuodeksi tuen päättymisen jälkeen, eivätkä täten tarvitse Software Assurance -sopimusta, mutta Software Assurance- tai Server-tilaus vaaditaan Azure Hybrid Benefitin hyödyntämiseen.

Lisätietoja löytyy https://www.microsoft.com/fi-fi/windows-server/extended-security-updates sivulta.

Azure pilvisiirtymiin ohjaavaa koulutusta on tarjolla Corellian kurssitarjonnassa, esimerkiksi Configuring Windows server hybrid advanced services, tai Azure ylläpitokurssi Microsoft Azure Administrator