Kesäkampanjamme on jälleen käynnistynyt

Saat hintaetua 4.6.-16.8. runsaasta kurssivalikoimasta – tutustu tarkemmin ehtoihin ja kursseihin täältä!

 

Search

Web Site Story

Kun itse hosumalla tekee niin saa juuri sellaista kun sattuu tulemaan

Tämä tarina kertoo Corellian websivuston toteutuksesta. Siitä miten se tehtiin, mitä tehtiin pieleen ja mitä siitä opittiin.

Näin tekijän silmin sivusto kärsii paljon suuremmista ongelmista kuin käyttäjän silmin tarkasteltuna. Jo sivustoa tehdessäni tiesin mihin mennään mutta päätös oli harkittu.

Katastrofin ainesosa #1 – liian tiukka aikataulu

Kaikki alkoi siitä, että yrityksen sivut oli saatava pystyyn 2.9.2013 alkavia GrafTec messuja varten. Olimme siellä esillä ja silloin oli jo oltava näytillä mahdollisimman paljon sisältöä; jotain myytävää. Aikaa toteutukseen oli vähän. Jos olet lukenut tätä blogia tiedät, että minä ja Juha olimme edellisen työnantajan palveluksessa vielä elokuun loppuun. Työsuhteen aikana emme voineet toimia uuden yrityksen lukuun, joten kaikki jäi viime tinkaan.

28.8.2013 torstai-iltana tilasin Corellialle hosting-palvelun Sigmatic Oy:ltä, jota suosittelen kaikille hosting-palvelua tarvitseville. Perjantaina oli entisessä työpaikassa enää läksiäiskahvit ja sitten viikonlopun viettoon. Viikonloppu tarkoitti minulle tämän sivuston tekemistä.

Katastrofin ainesosa #2 – huono WordPress teema

 

Wordpress themebuilder

Koska aikaa oli äärimmäisen vähän, vain muutama päivä ja tehtävää paljon, valitsimme lyhimmän reitin; valmis WordPress teema Themeforestista ja eikun töihin.

Oikean teeman valitseminen on vaativa operaatio. Ei riitä, että teema näyttää hyvältä ja lopputulos sovellettavissa omaan visuaaliseen suunnitelmaan. On myös tutkittava noin miljoona muutakin asiaa teeman yhteensopivuudesta, käytöstä, tuesta ym. Ennen kuin tekee valintansa. Teeman valinnassa on jutunaihetta ihan itsessäänkin.

Myytävien teemojen ongelmalapsina voidaan pitää teemoja, joissa teema, sen käyttö ja toiminta on yhdistelmä erilaisten pluginien ja widgettien, kilkkeiden ja kalkkeiden virityksiä. Teeman käyttö edellyttää näiden pluginien käyttöä ja jokainen asettaa omat vaatimuksensa ladattaville resursseille. Näin myös tässä valitsemassammekin teemassa.

Katastrofin ainesosa #3 – yksi tekijä

Minkä tahansa webprojektin tekemisessä tarvittaisiin useita henkilöitä. Tällä kertaa kaikki jäi yhden tekijän varaan – minun. Tämä oli tietenkin ymmärrettävää Corellialla kun on kaksi työntekijää – minä ja Juha. Juha valmisteli muuta aineistoa ja minä verkkosivuja. Kun tekninen toteutus ja sisällöntuotanto yhdistyy kovassa kiireessä voi julkaisuun eksyä kirjoitusvirheitä tai muita hassuuksia. Inhimillistä sanon minä.

Katastrofi vältetty

Kun projekti etenee edellä kuvatuilla resursseilla ja tavalla on siihen oltava varautunut. Tiesin tarkalleen mihin olimme ryhtymässä mutta silti en osannu ennakoida kaikkea sitä mitä teeman mukana ja sen toiminnasta ilmenee. Kaikista uhkista huolimatta lopputulos saatiin ajoissa ulos eikä sitä ole tarvinnut hävetä. Jos jotain ilmenee, puolustaudun syyttäen valittua teemaa 🙂

Missä sivustossa sitten mättää

Valitsemamme valmiin teeman ongelmat ovat lähinnä suorituskyvyssä. Tälläiset theme+plugin yhdistelmät ovat tyypillisesti resurssisyöppöjä. Sivuston toteuttamiseen käytetyt pluginit lataavat sivun yhteydessä mm. 23 skriptitiedostoa, 12 tyylitiedostoa. Sanoisin, että pieleen menee. Itse en olisi toteuttanut tällaista ikimaailmassa.

Browser timeline

 

Mitä hyvää ja mitä huonoa

Miinusta

 • heikkko suorituskyky
 • hankalasti muokattavissa; koske johonkin ja riko viisi muuta toimintoa
 • äärimmäisen vaikea vaihtaa teemaa säilyttäen sisältö
 • riippuvuus lisäosista
 • tyylitiedostojen viidakko lähes mahdoton muokata omaa tyyliä
 • lapsiteeman käyttö ei toimivaa
 • optimoimattomuus
 • mahdolliset ongelmat WordPress päivitysten myötä

Mutta ei niin paljon pahaa ettei jotain hyvääkin.

Plussaa

 • nopea käyttöönotto
 • halpa
 • sivujen muokkaus erittäin joustavaa mahdollistaen erilaiset sivutyypit
 • muokkaus ja toteutus mahdollista ilman koodaustaitoja
 • kohtalaisen hyvän näköinen
 • monipuoliset toiminnot valmiiksi toteutettuna
 • valmis paketti käyttöönotettavaksi
 • responsiivinen
 • sain tällä sivuston toteutettua yhdessä viikonlopussa

Tärkeää on kuitenkin muistaa, että “Nothing is perfect, nothing lasts forever, and nothing is ever finished.” by Nicolas Gallagher, @necolas

Nyt kun sivusto on toiminnassa ja kävijöitäkin ollut ihan kiitettävästi, voin todeta ettei se niin pieleen mennytkään. Jossain mielessä sivusto ei vastaa minun omia standardejani mutta kuten @necolas edellä totesi – Nothing is perfect.

Voimia selaamiseeen. Tilanne korjaantuu heti kun saadaan edes yhtään liikevaihtoa ja voidaan ostaa seuraava 40€ teema Themeforestista!

Kari

EDIT: Mobiilinäkymien näyttökaappauksia

Juki kommentoi, ettei sivusto skaalaudu lainkaan mobiilinäkymiin. Sivuston testaamiseen kuuluu aina olosuhteiden mukaan mahdollisimman kattava testaus oikeissa laitteissa, ei pelkästään pienentämällä desktopselaimen kokoa. Liitän tähän alle muutaman ottamani näyttökuvan siitä miten sivusto on omissa laitteissani näkynyt. Otan ihan mielelläni vastaan palautetta muiltakin. Palautetta voi lähettää myös suoraan sähköpostilla minulle kari@corellia.fi

iPad Mini

 

ipadmini-225x300

iPhone 4S

 

iphone4s-200x300

Lumia 520

lumia-180x300