Corellialla on uusi osoite! Löydät meidät syyskuun alusta lähtien osoitteesta Kalevankatu 9, 00100 Helsinki, Hotelli Tornin kanssa samassa korttelissa. 

Tiedustelut myynti@corellia.fi tai 040 7070 202

 

WordPress 4, mitä uutta

WordPress 4 on julkistettu viime viikolla. Uudistukset eivät ole ehkä yhtä merkityksellisiä kuin aiempi evoluutiohyppy versioon 3. Mukana on kuitenkin monia WordPressin käytettävyyteen ja sisällöntuotantoon liittyviä ominaisuuksia mutta yksi merkittävä edistys asennusvaiheeseen

Maininnan arvoisia uusia ominaisuuksia ovat:

  • Järjestelmän kielen valinta asennusvaiheessa
  • Järjestelmän kielen vaihto jo asennuksen jälkeen
  • Sisältöeditorin muutokset
  • Media kirjaston ja Plugin asennussivun muutokset

Asennus ja kielen valinta

Nyt eri eri kieliversioiden asentamista varten ei tarvitse ensin ladata asennustiedoston haluttua kieliversiota vaan kieliversion voi valita suoraan asennusvaiheessa. Oletuskieli, englanti, asentuu järjestelmän mukana aina vaikka asennusvaiheessa valitsisikin jotain muuta. Tästä on se etu, että kielen voi myöhemmin vaihtaa helposti Asetukset – Yleinen valinnassa, jonka sivun pohjalle tulee kielenvalintaan pudotusvalinta. Kielen valinta / vaihto saa myös lokalisoitua kieliversiota tukevat lisäosat ja widgetit toimimaan valitulla kielellä.

WordPress 4 kielen valinta

Jälkeenpäin voi paikallisia kieliversioita lisätä lataamalla WordPressin wp-content -hakemistoon languages hakemistoon kieliversion .mo ja .po tiedostot. Kun WordPress löytää ne, on jälleen uusi kieli valittavissa asetuksissa.

Sisältöeditorin muutoksia

WordPressin sisältöeditori ei ole ollut käytettävyyden kannalta aivan huippua. Hankalaa on ollut pitkien sisältöjen vierittäminen sisältöä tuotettaessa. Aiemmin editorin työkalupalkki vierittyi sivun mukana piiloon ja se piti erikseen hakea esiin kun sivua muokkasi. Enää ei tarvitse. Sivun näyttöasetuksista (Screen Options) voi valita editorin laajenemaan sisällön kasvaessa. Suosittelen kokeilemaan – käyttö on nyt huomattavasti miellyttävämpää.

Toinen uudistus on oEmbed linkitettyjen sisältöjen esikatselu suoraan editorissa. Esimerkiksi Youtubesta iframe koodilla linkitetty sisältö näkyi sisältöeditorissa vain harmaana laatikkona (itse assiassa näkyy edelleen). Mutta linkittämällä vaikkapa Youtube videon sisältöön käyttäen videon osoitetta (url), latautuu video näkyviin myös editorissa. Kätevää vaikkei ehkä aivan elintärkeää.

Muita käyttöliittymä muutoksia

Mediakirjaston näkymässä on nyt helpompi suodattaa mediatiedostoja niiden tyypin mukaan. Uusi taulukkonäkymä on miellyttävä käyttää ja ainakin näin pikaisella testillä helpottaa mediatiedostojen hakua. Myös lisäosien (plugin) asennussivu on saanut uuden ulkoasun. Sivu on nyt visuaalisesti miellyttävämpi ja lisäosista näytetään taulukkomuotoisella sivulla esikatselu. Tämä ei toiminnallisesti tunnu olevan iso muutos ainakaan tällaiselle vanhalle WordPress -käyttäjälle mutta on selkeästi paremman näköinen kuin entinen. Hyvään suuntaan siis ollaan menossa.

Pitäisikö päivittää?

Pitääkö edes kysyä? Tietenkin pitää päivittää. WordPressin versioista tulee aina käyttää viimeisintä jo pelkästään tietoturvasyistä. Uusimmassa versiossa on aina pyritty korjaamaan aiempien versioiden heikot kohdat ja muutoinkin parantaa järjestelmää. Mikäli sivustosi tukeutuu vahvasti erilaisten lisäosien käytölle kannattaa varmistaa, että ne toimivat edelleen 4 version kanssa. Ja ennen päivitystä otat varmistuksen sivustosta. Mutta sehän nyt on selvää, eikö. Sillä otathan muutenkin säännöllisesti varmistukset sivustostasi ja sen tietokannasta!

Sama juttu mutta enemmin kuvin ja ehkä aavistuksen pidemmällä tekstillä on luettavissa omassa blogissani http://kariselovuo.com/wordpress/wordpress-4-whats-new/ (englanniksi tosin)

WordPress koulutusta

Järjestämme myös koulutusta WordPressin käytöstä. Tutustu kurssin sisältöön – WordPress sisällöntuottajalle