Adobe Reflow Blog featured image

Adobe Edge Reflow websuunnittelussa

Olen viimeaikoina tutkinut web-suunnittelun työnkulkuja sitä tukevia työkaluja. Adoben Reflow on viimeisimmän julkaisunsa jälkeen jo hyvin tuotantotyöhön kelvollinen sovelllus. Mitä siltä sitten voi odottaa?

Adobe Reflow rooli suunnittelussa

Aivan ensimmäiseksi haluaisin todeta, ettei kannata odottaa Adobe Edge Reflow:n olevan taikatyökalu, joka tuottaa graafikon tekemästä Photoshop leiskasta automaattisesti HTML ja CSS koodin, josta koodari taikoo lopulliset webbisivut. Näin ei tule käymään! Ei nyt – eikä kannata pidätellä henkeään odottaessa. Edge Reflow:lla on kuitenkin merkittävä rooli prosessissa.

On virheellista kuvitella, että web-sivuston suunnittelu ja toteutus on yksi yhtenäinen linja, joka etenee alusta loppuun. Oikeampi käsitys on sellainen, jossa tässä linjassa on haaroja, jotka eivät jatku prosessin loppuun. Esimerkiksi asiakkaalle laadittava demo / Mockup on erillinen haara, jonka ei ole tarpeen jatkua lopulliseen tuotantoon. Ns. Throw away proto on tuttu käsite eikä sellaisessa ole mitään pahaa. Proto on tehnyt tehtävänsä kun sen avulla on voitu demota ulkoasu, toiminnallisuus ja saatu hyväksyntä jatkokehitykselle. Lopputuote koodataan kutakin tarkoitusta varten tarkoituksenmukaisimmilla tekniikoilla ja työvälineillä. Proton koodin ei ole tarpeen tulla käytetyksi lopputuotteessa.

Tätä koodin hyväksikäyttöä ei kannata odottaa myöskään Edge Reflow:lta. Osin sitä voidaan hyödyntään mutta ei sellaisenaan mikä ei suinkaan ole työkalun vika.

Adobe Reflow on erinomainen työkalu protoamiseen

Oikein käytettynä Reflow on nopea ja helppokäyttöinen työkalu toimivien responsiivisten sivujen demojen toteuttamiseen. Suunnittelu ja toteutus onnistuu helposti myös ilman HTML tai CSS koodin osaamista. On toki hyvä osata web-tekniikoiden perusteen ihan vaan ymmärtääkseen miten asiat toimivat ja  mitä kannattaa toteuttaa. Suosittelenkin Reflow:ta suunnittelijoiden käyttöön alustavien sivustosuunnitelmien tekemiseen.

Tein Reflow käytöstä kalvosetin koulutuskäyttöön mutta päätinkin julkaista sen Slidesharessa. Laajemmin asiasta: työnkuluista ja työkaluista voi kuulla kurssilla Adobe Creative Cloud websuunnittelijan työkalut ja työnkulku.

Katso kalvot tästä tai Slidesharessa

Kari on Corellian saavutettavuus ja web-tekniikoiden asiantuntija. Karin kiinnostuksen ja koulutusten aiheina on mm. Verkon tekniikat (HTML, CSS ja JavaScript), WordPress julkaisujärjestelmä ja sen käyttö, websuunnittelu, käytettävyys ja saavutettavuus verkossa.

Kari on IAAP (International Association of Accessibility Professionals) jäsen ja sertifioitunut saavutettavuusasiantuntija CPWA (CPACC + WAS)