Vuosittainen Adobe MAX -tilaisuus oli tänä vuonna lokakuun lopussa ja siellä julkistettiin perinteisesti Adobe Creative perheen uusia ominaisuuksia ja päivityksiä. Yksi tapahtuman keskeisistä teemoista oli 3D. Seuraavassa hieman taustatarinaa Adoben 3D aiheesta (kevyesti). Sitten katsotaan asiaa Illustratorin kannalta ja kuinka ne liittyvät toisiinsa.
Adobe ja 3D – hieman taustaa
Adobe hankki vuonna 2019 Allegorithmic nimisen yrityksen, jonka Substance ohjelmistoperhe on edustanut 3D editoinnin huippua. Substance ohjelmat jatkavat ja kehittyvät Adoben siipien suojassa. Ne eivät kuulu osana Creative Cloud tilaukseen, vaan vaativat erillisen tilauksen. Varsinaisten Subtance ohjelmien lisäksi keskeistä on myöskin Substancen materiaalikirjastot, joilla kolmiulotteisten objektien pintoja ja ominaisuuksia muokataan. Aiemmin nämä materiaalit olivat jo osittain käytettävissä Adobe Dimensionissa – oivassa ja matalan kynnyksen 3D visualisointi ohjelmassa. Näin myös laadukkaat materiaalikirjastot ovat olleet Creative Cloud käyttäjien saatavilla. Perustilaukseen sisältynyt materiaalien määrä on ollut rajallinen, mutta lisämaksulla niitä on voinut hankkia lisää. Kannattaa myös huomata, että Adobe Stockin valikoimista löytyy yli tuhannen materiaalin kirjasto, joka kuuluu CC-tilauksen hintaan, eli ei maksa ylimääräistä.
Illustrator 2022
Myös Adobe Illustrator päivitettiin 2022 aikaan (v26) MAXin yhteydessä. Tällä kertaa ohjelmaan ei tullut määrällisesti järisyttävästi uusia ominaisuuksia ja toki ymmärrettävää, ettei niitä aina väen väkisin ole pakko sinne keksiä. Useimmat näistä päivityksistä ovat käytettävyyttä tukevia tai teknisiä parannuksia. Siksipä keskityn tässä kirjoituksessa siihen ainoaa varsinaiseen toiminnolliseen uuteen ominaisuuteen, eli uudistettuun 3D-efektiin.
Illustratorissa on ollut jo aiemminkin 3D-efektejä ja ne vanhat löytyvät edelleen Legacy-termillä varustettuna. Vanhan ominaisuuden säilyttäminen varmistaa aiemmin tehtyjen dokumenttien käytön, koska uusi toiminto ei ole niiden kanssa yhteensopiva. Lisäksi kannattaa myös huomata, että uusi 3D-toiminto on vielä Technology Preview asteella, eli Adobe kielellä Public Beta Plus -asteella. Tämä tarkoittaa, että toiminto saattaa olla vielä kehittyvä ja/tai Adobe on asettanut uuden ominaisuuden esille saadakseen laajaa käyttöpalautetta yms.
Uudet 3D efektit
3D-efektit löytyvät totuttuun tapaan Efektit -valikosta, mutta käytännössä valinta avaa 3D and Materials -paneelin, jonka löydät myös Window-valikosta. Minkä tahansa 3D efekti-tyypin valitseminen siis vie käyttäjän samaan paikkaan, jossa efekti-tyyppiä voi vielä halutessaan muuttaa. Paneelissa on kolme + yksi pääominaisuutta, joita voi muokata.
Ensimmäisenä valitaan objekti-asetukset. Valittavissa on neljä tapaa toteuttaa kolmiuloitteinen muoto; Plane (Taso, jolla ei ole syvyyttä), Extrude (syvyys), Revolve (pyöräytys), Inflate (pullistus). Objekti-asetuksissa hallitaan siis kaikki objektin muotoon ja asentoon liittyvät asetukset.
XYZ-akseleita käännellessä havaitsee melko pian eron vanhaan työkaluun. Objektin päällä esitettävä ”ratti” on hieman kömpelö ja esimerkiksi Dimensionissa vastaava on toteutettu intuitiivisemmin. Tästä uudesta puuttuu myös säädettävä perspektiivi. 3D-objektille ei siis voi asettaa perspektiivistä kulmaa, joten lopputuloksessa esimerkiksi kuution kaikki reunat ovat saman mittaisia etu- ja taka-alalla.
Materiaalien liittäminen objektiin on täysin uusi puoli Illustratorin 3D toiminnossa. Tässä kohdassa on mahdollisuus käyttää Substancen monipuolisesti säädettäviä materiaalikirjastoja. Vanhassa ominaisuudessa objektien pintoihin voi liittää kuvia symboli-muodossa ja se taas ei onnistu uudessa.
Kolmiuloitteisen kuvan visualisoimisessa valaistus on tärkessä roolissa ja sen avulla luodaan valon ja varjon avulla muoto kuviin.
Lisäksi kuvan ray-tracing-renderöinti asetuksiin voidaan vaikuttaa monipuolisemmin ja kuvan voi renderöidä joko livenä tai erillisellä komennolla.
Uusi 3D-efekti on varsin käyttökelpoinen vaikka onkin vielä sisäänajovaiheessa. Efekti antaa 3D:n hyödyntämisen monipuolisesti osana muuta grafiikkaa. Käyttötarve voi olla hyvinkin kevyt esimerkiksi infografiikassa pienenä kuvaa elävöittävänä osana. Täytyy muistaa, että käyttäjällä on ilman eri kustannusta käytettävissään Dimension ohjelma, jos Illustratorin mahdollisuudet loppuvat kesken.