Corellialla on uusi osoite! Löydät meidät syyskuun alusta lähtien osoitteesta Kalevankatu 9, 00100 Helsinki, Hotelli Tornin kanssa samassa korttelissa. 

Tiedustelut myynti@corellia.fi tai 040 7070 202

 

Adobe ja Creative Cloud ja kuvankäsittelyn 2021?

Artikkeli on ensimmäisen kerran julkaistu Applekäyttäjät Ry:n jäsenlehdessä keväällä 2021. On siis hyvä hetki kierrättää artikkeli myös blogissa ennen kuin seuraavat uutuudet tulevat julkaisuun!

Adobe, tuo julkaisuohjelmien jättiläinen joka nerokkaalla paketoinnillaan on graafisen suunnittelun ammattikäytössä ajanut kilpailijat ahtaalle ja jota paatuneemmatkin käyttäjät ajoittain rakastavat vihata! Mitä uutta on viime aikoina tapahtunut Adobe tuoteperheen kuvankäsittelysovelluksissa ja miltä näyttää tulevaisuuden suhteen?

Photoshop

Photoshop on monelle kuvankäsittelyn synonyymi. Photoshop on jo myös yli 30 vuotta vanha ohjelma ja se jonkin verran näkyy käyttökokemuksessa tiettynä vanhanaikaisuutena, vaikkakin menneinä vuosina Photoshopin työpöytää on aika onnistuneesti saatu siivottua. Viime vuosina Photarin kehityksessä on näkynyt eräs aikamme muotisanoista, keinoäly. Adoben Sensei keinoällimoottori on taustalla monessa uudessa ominaisuudessa, osassa sovellutuksia varsinainen laskenta jopa tapahtuu pilvessä paikallisen käyttäjän työaseman sijaan. Katsotaanpa,

Sky Replacement

Edit- Sky Replacement -komennolla voit helposti valita uuden taivaan kuvaasi. Päivityksen mukana tule valikoima taivaita, mutta niitä voi toki ladata omista kuvistaan lisää. Mielenkiintoista on myös automaatio, joka säätää varsinaisen kuvan sävymaailman uuteen taivaaseen sopivaksi. Sensei-keinoäly huolehtii taivaan valinnasta ja etualan sävyjen sovittamisesta. Onko tämä ominaisuus muuten riemuvoitto Photoshopin historiassa, sen näyttää aika

Sky Replacement -toiminnon käyttöliittymän kuva
Sky Replacementilla taivaan vaihtaminen käy todella näpsäkästi

Neural Filters

Lisää keinoälyä on luvassa kun tutustutaan Photoshopin uusiin suotimiin. Tämän tyyppiset filtterit ovat tuttuja jo älypuhelinsovellusten puolelta, mutta nyt niitä on siis käytettävissä perinteisessä Photoshopissakin. Hiukan näistä ensi tutustumisella välittyy kepeä vaikutelma, mutta ajatus lupaa kyllä kehittyessään melkoisia mahdollisuuksia. Osa filttereistä hyödyntää laskentatehoa pilvessä. Esimerkkinä vaikka Smart Portrait (beta) .. Mielenkiintoisilta filttereitä vaikuttivat mm. Colorize – suodin harmaasävykuvien värittämiseen sekä erillinen syvyyden tunnistava utuisuussuodin (Haze). Suotimet löydät valikosta Filter – Neural Filters. Näissä riittää kyllä kokeiltavaa ja tutkittavaa, vaikka tässä vaiheessa vahva 1.0 vaikutelma välittyykin.

Neural Filter käyttöliittymä
Be Happy-toiminnon generoima hymy ei vielä täysin vakuuta

Lightroom(it)

Lightroomin, tai oikeammin Lightroomien, kohdalla ohjelmistojätin tuotestrategia, nimeämiskäytännöt ja viestinnän epäselkeys ovat olleet kyllä aikamoista seurattavaa!  Tuote nimeltään Lightroom on nykyään pilvitallennukseen ja mobiilikäyttöön optimoitu sovellus. Lightroom Classic on taasen se perinteinen työasemassa toimiva, ja paikallisia kirjastoja käyttävä versio, jonka nimi siis aiemmin oli ”Lightroom”. (Tässä matkan varrella oli myös muita nimiversioista, mutta ei oteta niitä tähän enää sotkemaan soppaa). Lightroomiin on saatavilla sekä työpöytä, että mobiilisovellukset ja kuvia voi hallita myös selaimella osoitteessa lightroom.adobe.com. Tämä ”kevyt” Lightroom sopii erinomaisesti esim. älypuhelimella aktiivisesti kuvaavalle, kuvat synkkautuvat haluttaessa pilven kautta työpöytäversioon ja takaisin. Palvelu on kuukausiveloitteinen mutta kuuluu esim. Photoshopin ”valokuvaajapakettiin”.

Lightroomin käyttöliittymä puhelimessa sekä tietokoneessa

Lightroom Classic on taas se vakavamman harrastajan työasemaversio, sen kehitys on ollut verkkaista mutta vakaata. Viimeaikojen merkittävin uudistus on ollut kokonaan päivittynyt RAW-konversioiden taustamoottori ja siirtyminen muokkausprofiileja hyödyntävään käsittelyyn esiasetusten (Presets) lisäksi/sijaan. Lisäksi Video-ohjelmista tutut Color Grading-työkalut ovat nyt myös Adoben RAW-työkaluissa.

Color Grading kontrollit Lightroom Classicissa

 

Bridge ja Adobe Camera Raw

Bridgen kehitys on hypännyt hiukan eteenpäin, vallan mainio uudistus on taannoin tullut uusi Export- paneeli, joka mahdollistaa kuvien näppärän eräajon ilman varsinaista Photoshopin käyttöä. Kuvat vain raahataan Bridgessä paneeliin ja avautuvassa asetusikkunassa määritellään tallennuspaikka, tiedostomuodot, pakkausasetukset, koon muutokset jne. Erittäin kätevää. ACR-käyttöliittymä on myllätty kokonaan uusiksi, nyt kokonaisuus muistuttaa enemmän Lightroomin asettelua ja on kyllä modernimpi ja alkuhämmennyksen jälkeen selkeämpikin. Kovasti on kyllä poisoppimista vanhasta!

ACR työskentelynäkymä

Adobella hommat etenevät, meininki on toki enemmän evoluutiota kuin vallankumousta. Kilpailuakin on tullut ja esim. Affinity tuoteperhe on vallan lupaava kirittäjä Adoben työkaluille.

Artikkeli on ensimmäisen kerran julkaistu Applekäyttäjät Ry:n jäsenlehdessä keväällä 2021. Jos haluat lukea koko lehden se on ladattavissa  oheisesta linkistä: https://appleusers.fi/jasenlehti/