Kesäkampanjamme on jälleen käynnistynyt

Saat hintaetua 4.6.-16.8. runsaasta kurssivalikoimasta – tutustu tarkemmin ehtoihin ja kursseihin täältä!

 

Search

ARM-pohjainen virtualisointi saataville Microsoftin konesaleihin

Microsoftin Azure pilvipalvelussa on syyskuun alusta alkaen virallisesti saatavilla virtuaalikoneisiin ARM-pohjaista prosessointitehoa, joka tuotetaan Ampere Altra ARM-prosessoreilla. Virtuaalikonemalleja on alkuvaiheessa saatavilla kolmessa eri kokoluokassa, joista asiakkaat voivat vielä itsenäisesti valita tarvittavan virtuaalikoneen tehon.

Mikä tästä julkaisusta tekee sitten merkittävän?

ARM-prosessoriarkkitehtuuria on jo pitkään käytetty esim. mobiililaitteissa niiden energiatehokkuuden takia ja nyt teknologia tuntuu olevan kypsä siirrettäväksi myös palvelinkäyttöön. Amazon ja Google ovat jo omat ARM-prosessoreihin perustuvat virtualisointialustat esitelleet omissa pilvipalveluissaan, joten Microsoftin virallinen julkaisu heidän palvelustaan ei tullut yllätyksenä. Palvelutarjoajan roolia ajatellen huomattavasti pienempi sähkönkulutus on sekä ekologisuuden että kaupallisuuden kannalta merkittävä tekijä. Aika näyttää tuleeko tämä ARM-prosessoriarkkitehtuuriin siirtyminen olemaan yhtä merkittävä muutos, kuin siirryttäessä 32-bit arkkitehtuurista 64-bit arkkitehtuuriin.

Haasteena tällä hetkellä on vielä se, että käyttöjärjestelmätuki on rajoittunutta ainakin Microsoftin osalta, koska Windows 11 on ainoa tuettu käyttöjärjestelmä, Linux käyttöjärjestelmissä tarjontaa on jo reilummin. Luultavimmin tulemme aika pian näkemään myös Windows Server käyttöjärjestelmän ARM-prosessoriarkkitehtuurille.
Pari mielenkiintoista käyttökohdetta ARM-prosessoriarkkitehtuuriin perustuville virtuaalikoneille löytyy jo nyt; Azure Kubernetes palvelun avulla voidaan rakentaa lähes rajattomasti skaalautuva sovellusvirtualisointi-klusteri tai Azure Virtual Desktop palvelulla työasemavirtualisointiympäristö erittäin energiatehokkaasti.

Edellä mainitut palvelut ovat jo olleet aiemminkin olemassa, mutta nyt ja tulevaisuudessa niissä voidaan siis hyödyntää uutta prosessoriteknolgiaa.
Suomalaisia organisaatioita ajatellen uudet ARM-pohjaiset virtuaalikoneet ovat alkuvaiheessa saatavilla Alankomaiden ja Irlannin konesaleista, mutta tarjonta ulottunee myös muihin Euroopan konesaleihin viimeistään ensi vuoden alussa.