Corellialla on uusi osoite! Löydät meidät osoitteesta Kalevankatu 9, 00100 Helsinki, Hotelli Tornin kanssa samassa korttelissa. 

Tiedustelut myynti@corellia.fi tai 040 7070 202

Flash ei ole kuollut, se on mennyt uusiin töihin

Alkoi säälittämään vanhan ystäväni Flashin puolesta. Kaikki sitä kiusaavat; ettei siitä enää olisi mihinkään ja jotkut jopa väittävät sitä kuolleeksi. Päätin kirjoittaa tällaisen pienen muistutuksen siitä, että Flashilla on edelleen paikkansa tässä maailmassa. Tässä kun ollaan aina nojallaan tulevaisuuteen, niin välillä unohtuu tämän päivän arkirealismi. 

Homma on nimittän sillälailla, että ei se Flash ole vielä kuollut. Sillä on käyttäjiä ja sitä käytetään edelleen perinteiseen bannerituotantoon. Tähän tarkoitukseen Adobe on kuitenkin tuottanut paremman ja tuoreemman työkalun – Adobe Edge Animate. En  puutu nyt peliohjelmointiin ja Flash sovelluskehitykseen (ActionScript + Adobe AIR) vaan puhun pelkästä selainkäytöstä. Kaiken takana on HTML5 ja tarve julkaista sisältö ilman Flash Player pluginia. Keskustelussa on vain unohtunut, että näin voi tehdä myös Flashista!

Flash + CreateJS

Flash Canvas valinta

Adoben Flash CC versiossa on jo oletuksena mukana CreateJS lisäosa, jolla esitys voidaan julkaista selaimeen ilman Flash Playeria. Vanhempiin Flashin versioihin sen saa asennettua Extension Managerin avulla. Jotain eroa julkaisuissa kuitenkin on. Yksinkertaistaen sanottuna ero Flashin ja Edge Animaten julkaisun välillä on seuraava. Flash = canvas Flash käyttää html julkaisussa canvas tekniikkaa. Canvas on selaimeen määritetty alue, jonka sisältöä tuotetaan ohjelmallisesti. Jokainen pikseli on muokattavissa. Flash voi käyttää hyviä piirto- ja animointiominaisuuksiaan tehokkaasti. Voit tehdä esimerkiksi Shape Tween (muodonmuutos animaation, mitä Animate ei tee). Flashissa piirtäminen on verrannollista piirtämiseen millä tahana vektoripiirto-ohjelmalla vaikka vähän niukemmat välineet ovatkin.  Sillä kuitenkin piirrät muotoja mielesi mukaan. Flashilla on ihan merkittäviä käyttötarkoituksia tulevaisuudessakin; se näyttää olevan paras tietämäni työväline tuottaa HTML5 canvas elementille interaktiivista animoitua sisältöä!

Edge Animate

Edge Animate = html elementtejä Edge Animate käyttää julkaisuun HTML elementtejä, joita liikutellaan ja joiden ominaisuuksia muokataan JavaScriptilla. Edge Animate ei varsinaisesti piirrä mitään. Sinne tuodaan elementit muista ohjelmista ja jokainen piirroselementti on toteutuksessa html-elementti. Jos ”piirrät” pallon on se html <div> elementti, jonka reunaviivan border-radius on 50% eli tuloksena on ympyrä. Tästä syystä Animaten esityksen tuotannossa on oltava eri näkökulma.

Flashin generoima HTML koodi

Omppuja vai Appelsiineja? Ei kannata vertailla

Ohjelmia ei käytetä samalla tavoin, niillä on eri lopputuotos, eikä niitä pitäisi siten edes verrata täysin toistensa vaihtoehtoina.  Molemmilla tuotetaan rikasta sisältöä webiin mutta kummallakin on täysin eri lähtökohta siihen miten toteutus tehdään.  Kummallakin on edelleen käyttötarkoituksensa – ja siten myös tulevaisuutensa. Flash-käyttäjien olisi tärkeintä nyt ymmärtää, että ei se Flash ole kuollut mutta sen käyttötarve on muuttunut ja vähenemässä merkittävästi. Mikäli haluaa olla leikissä mukana vielä tulevaisuudessakin ja ehkä jopa ansaita siinä jotain, tulee nyt alkaa siirtyä Edge Animateen. Edge Animatella on myös muutamia merkittäviä etuja, mm.

  • Se toimii myös olemassa olevien sivujen sisällön rikastajana.
  • Voit tehdä responsiivisia bannereita
  • Sinun ei tarvitse olla Flash guru, kaikki operaatiot ovat tuttuja kun osaa HTML ja CSS koodia. Ja pystyt tekemään kaiken vaikket koodia osaisikaan
  • jQuery koodari tekeekin sitten Animatella jo pieniä ihmeitä
  • Animate on oiva väline mainosten tekemiseen paketoituihin julkaisuihin

 Mediamyyjät  ja tiedostotyypit

Seuraavan muutoksen paikka onkin se miten mediamyynti, banneritilan myyjät, saadaan hyväksymään bannerit oikeassa muodossa. Flashin canvas toteutus ei välttämättä kelpaa. Valitettavasti voi olla, ettei aito Animaten HTML5 pakettikaan vielä kelpaa kaikille. Mutta siitä kyllä tulee tulevaisuuden tekniikka. Flashin swf -tiedostoilla on vielä paikkansa bannerimarkkinoilla.

Oikea työväline oikeaan tehtävään

Loppuyhteenvetona sanoisin, että mikäli olet siirtymässä tekemään bannereita ja rikastettua sisältöä webiin, niin opettele ehdottomasti Edge Animate. Siinä on tulevaisuutesi! Mikäli olet vanha Flash-käyttäjä ja tarvitset silloin tällöin sisältöä webiin HTML5 muodossa (canvas), tee se Flashilla. Mutta… opettele silti Edge Animate, saat siitä pitkässä juoksussa enemmän hyötyä. Kirjoituksen opetus pitäisi olla se, että työkalu tehtävän mukaan! Ei tuomita sitä Flashia ihan vain siksi, että muutkin niin tekee.