+358 40 7070202
Search

Generative Fill – keinoälyllä tekstistä kuvaksi Photoshopissa

Keinoäly, aihe josta ei ole ollut poispääsyä puoleen vuoteen, mikäli seuraa yhtään teknologian kehitystä tietotyössä. Kun noin puoli vuotta sitten erilaisten tekstistä kuvaksi generaattoreiden virallisemmat julkistusversiot tulivat ulos, hämmennys oli melkoinen. On olemassa työkaluja joille voi *kertoa* mitä haluaa kuvassaan olevan ja tsädäm! Keinoäly luo kuvailusi mukaisen kuvan. Hommaan liittyy tietysti välitöntä huolta osalla töiden säilymisestä. Toisaalta tekijänoikeudellisetkin asiat olivat hiukan vielä mietinnässä, kun kuvia jo tuotettiin täyttä häkää. Työkalujen kuten Midjourney tai Dalle-e käyttäminen tavoitteellisesti on vaatinut aika paljon reipasta nörttihenkeä.  Kaikissa työkaluissa ei ole varsinaista käyttöliittymää ja mikäli on halunnut asentaa oman keinoälypurkin kuvatuotantoon on tarvittua aika paljon osaamista, tai ainakin perehtymistä. Eikä niiden tekstikuvailujen eli promtpienkaan kielentaju aina ole kohdannut heittämällä oman verbaliikan kanssa.  Adobella on kuitenkin jo aiemmin julkaistuna Firefly-niminen selaimessa toimiva keinoälyvimpain josta kirjoitin jo taannoin, katso: https://corellia.fi/adobe-firefly-tekstista-kuvia-keinoalylla/

Fireflyn idea on ollut tuoda helppokäyttöinen käyttöliittymä kuvasisällön generointiin, mutta nyt nämä hommat ovat mahdollisia Photoshopin sisällä! Toistaiseksi Photoshopin beta-versiossa tosin, mutta se on kuitenkin jo kaikkien asennettavissa. Katso lisätietoja Beta-versioista ja niiden asentamisesta ja käyttöehdoista: https://helpx.adobe.com/x-productkb/global/creative-cloud-beta.html

Beta-versiot ovat asennettavissa Creative Cloud työpöytäsovelluksen avulla

Photoshop 2023 (Beta) – Generative Fill

Uskoisin että kyseessä on suurin uudistus Photoshopissa koko sinä aikana kun olen ohjelmaa käyttänyt. Photshopin käyttöhistoriani alkoi -90 luvulla ja kouluttanutkin olen ohjelmaa jo vuodesta 2005. Kaikenlaista näppärää on matkan varrella tullut, mutta nyt ollaan kuitenkin ihan uudentyyppisen asian äärellä. Photoshop luo pyyntösi mukaista sisältöä kuvaan kuvailutekstiesi perusteella. Erittäin siistiä!

Esimerkissä on purjehdusvene ohittamassa luotoa. Kuvituksemme kannalta olisi autuaampaa jos luodolla olisi loisto tai majakka. Entiseen aikaan etsisimme toisen kuvan jossa olisi majakka, irrottaisimme sen taustasta ja toisimme kuvaamme. Hämmästelisimme ja tuunaisimme varjoja, perspektiiviä ja muita sen kaltaisia asioita aikamme ja lopputulos olisi sellainen kun halutaan, tai joskus sellainen kun sattuisi tulemaan 😉 Nyt meidän on mahdollista kertoa mitä haluamme lisätä kuvaan.

Ensin valitsemme alueen jonne haluamme uuden sisällön luoda. Tässä esimerkissä suorakaidevalinta käy hyvin
Kirjoitin tekstikenttään ”red lighthouse”. Ja luodolle ilmiintyi majakka! Vähän oudon näköinen tosin, mutta ei hätää…
…Photoshop loi kolme variaatiota majakasta, näistä yksi oli tähän tarkoitukseen vallan sopiva.
Valmis lopputulos

Entäpä jos haluaisimme vaihtaa kuvaan toisen taustan? Esimerkissä kuvapankin baristaheppu poseeraa ihan kivasti, mutta taustaan haluaisimme hieman urbaanimpaa tulokulmaa. Käytetään ensin automaattista Select Subject-toimintoa, heppu tulee valituksi hienosti. Koska haluamme vaihtaa taustaa käännämme valinnat taustan valinnaksi Invert selection-komennolla. Ja kirjoitamme tekstikenttään ” Trendy and busy coffeeshop at the backround” ja kas, saimme kolme vaihtoehtoa. Mikäli emme ole täysin tyytyväisiä voimme tehdä generoinnin uudestaan ja muokata hieman kehotteen sanoja. ” Trendy and busy coffeeshop at the backround with people” lisää taustaan keinotekoisia ja viitteellisiä keinoihmisiä tunnelmaa luomaan ja joku näistä kuvista olisi ihan käyttis.

Kuva kaipaa uutta taustaa. Tausta on jo valittu ja nyt annamme tekstikehotteen ”trendy and busy coffeshop in the background”
Ensimmäinen yritys ei vielä säväytä , mutta kun lisäämme sanat ”with people”…
Muuttamalla kuvailuteksti, ja tekemällä generoinnin pari kertaa, saimme usampiakin hyviä vaihtoehtoja

Toinen esimerkki taustanvaihdosta. Meillä on hieman kliininen mainoskuva italialaisesta pikkuautosta ja haluaisimme kuvaan hiukan lisää italialaista torimeininkiä. Ensin valitaan aihe ja käännetään valinta. Sen jälkeen naputamme tekstikenttään kehotteen ” Italian classic piazza in the background” ja Photoshop generoi taustalle pseudoitalialaisia torimaisemia. Tässä on hyvä huomata, että vaikka huijaus ei ole täydellinen koska alkuperäisen kuvan valaistus on niin päivänselvän keinotekoinen, niin perspektiivi osuu kohdalleen automaattisesti. Taustalla olevat pikseli-ihmiset eivät toisaalta läpäise kriittisintä tarkastelua.

Alkuperäinen kuva jossa tausta on jo valittu
Variaatoista löytyi sopiva asetelma, taustan pikseli-ihmiset eivät kestä zoomausta:)

Sellaista siis tänään tiistaina 23.5. AD2023. Kehityksen ollessa keinoälyn suhteen todella nopeaa, jäämme mielenkiinnolla odottamaan tulevaa. Mutta mainiota on että enää ei tarvitse poistua monille tutun työkalun ääreltä hyödyntääkseen keinoälyä kuvankäsittelyssä! Lisätietoja ja inspitraatiota voit luntata vaikkapa Adoben blogista: https://blog.adobe.com/en/publish/2023/05/23/future-of-photoshop-powered-by-adobe-firefly