Kesäkampanjamme on jälleen käynnistynyt

Saat hintaetua 4.6.-16.8. runsaasta kurssivalikoimasta – tutustu tarkemmin ehtoihin ja kursseihin täältä!

Järjestämme 26.9. suositun Saminarium -tietoturvaseminaarin, ilmoittaudu kesäkuussa ja saat seminaarista early bird -ilmoittautujan edun!

Search

WordPress 5 & Gutenberg. Ota nämä 4 asiaa huomioon päivittäessäsi

Päivitys 22.1.2019

WordPress 5 julkaistiin itsenäisyyspäivänä 6.12.2018 ja nyt ollaan jo menossa päivitysversioissa 5.0x. Gutenberg on silti ajankohtainen aihe sillä se on aivan uusi tapa sisällön lisäämiseen sivuille. Myös taustalla oleva tekniikka, jolla se toimii poikkeaa aiemmasta. Kannattaa siis edelleen seurata oman sivuston toimintaa. Jos ratkaisit ongelman olemalla päivittämättä WordPressiä niin se tie ei pitkälle vie. Jossain kohtaa päivitys on tehtävä ja se miten se tehdään on riippuvainen sivustosi rakenteesta. Sivunrakennuslisäosat kehittyvät myös hyvää vauhtia ja kertovat olevansa yhteensopivia Gutenbergin kanssa.

Päivitykset ovat kuitenkin merkittäviä ja kannattaa varautua siihen, että jossain kohtaa se on kuitenkin tehtävä. Seuraa siis sivustosi lisäosien valmistajien tiedotusta. Parempi päivittää pian kuin jättää liian myöhäiseen. Päivittäminen ei muutu ainakaan helpommaksi jos sitä lykkää.


alkuperäinen 21.11.2018 julkaistu teksti

WordPress päivitys versioon 5 on suunniteltu julkaistavaksi aivan lähiviikkoina, vielä marraskuun aikana. Päivityksen mukana sisällöntuotannossa käytettävä editori vaihtuu kokonaan uuteen mikä tulee vaikuttamaan suuresti sivustojen sisällöntuotantoon ja samalla myös toimintaan. Muutos on oikeasti merkittävä ja siihen tulee suhtautua vakavuudella. Kirjoitin aiheesta helmikuussa ja kehotin varautumaan, nyt on se aika kun tapahtuu.

TODO

  1. Testaa sivustosi uudella Gutenberg editorilla
  2. Varmista, että teemasi ja käyttämäsi lisäosat ovat yhteensopivia Gutenbergin kanssa
  3. Muokkaa sisältö Gutenberg:n lohkoiksi
  4. Varaudu backup-suunnitelmalla

Hyvät ja huonot uutiset

Otetaan ensin huonot uutiset.

Osalla sivustoja tulee varmasti esiintymään ongelmia. Ongelmat voivat olla vakavia ja esimerkiksi sisällöntuotanto voi mennä totaalisesti rikki! Ei ole taattua, että sivuston käyttämä teema ja muut lisäosat olisivat yhteensopivia uuden sisältöeditorin kanssa.

Huonona uutisena valmistautumattomille voi olla myös se, että Gutenberg editori asentuu ja tulee oletuksena käyttöön seuraavassa isossa WordPress päivityksessä eli versiossa 5.

Mahdollisten virhetilanteiden listaaminen tässä yhteydessä on mahdotonta, sillä jokainen sivusto, teema ja lisäosat muodostavat yhdistelmän, jolla vaikutukset näkyvät eritavoin. Nyt on kuitenkin viimeinen hetki testata ja tarkistaa oman sivuston toiminta uudella editorilla.

Testaaminen on sikäli helppoa, että WordPressin nykyinen versio tarjoaa jo mahdollisuuden asentaa Gutenberg editorilisäosa ja ottaa se käyttöön. Testaamista ei kuitenkaan kannata tehdä tuotantoympäristössä!

WordPressin ilmoitus gutengerg editorin käyttöönotosta

Miksi tällainen iso muutos tapahtuu

Miksi kaikki kehittyy? Oliko ennen kaikki paremmin? Hyviä kysymyksiä. Uuden sisältöeditorin avulla WordPressin sisältöeditori tulee vihdoin tälle vuosituhannelle ja mahdollistaa sisällöntuotannossa sellaiset toiminnot, joita tähän asti on toteutettu kolmansien osapuolien valmistamilla lisäosilla – sivunrakennustyökalulla.

Hyvät uutiset

Gutenberg mahdollistaa sisällön tuomisen sivuille lohkoina (block) ja niiden asemoinnin rinnakkain eli nyt WordPress mahdollistaa sisällön tuottamisen kuten modernilta sisällönhallintajärjestelmältä voi odottaa. Muutos on hyvä askel tulevaisuuteen, vaikka samalla se aiheuttaa merkittäviä muutoksia sivustojen ylläpitäjille ja sisällöntuottajille.

Gutenberg editori asentuu ja tulee oletuksena käyttöön seuraavassa isossa WordPress päivityksessä eli versiossa 5

Miten testata

Älä testaa tuotantoympäristössä! Luo itsellesi erillinen testiympäristö, jossa voit huoletta testata WordPressin muutoksia, lisäosia tai mitä ikinä oletkin tekemässä. Testiympäristön luominen voi sisältyä hostingpalveluusi. Jos sisältyy, niin käytä sitä. Ellei, niin tee itsellesi paikallinen ympäristö, jossa voi tehdä testauksia. Tässä yksi resepti paikallisen testiympäristön luomiseen.

  • Lataa ja asenna koneellesi tarvittava palvelinympäristö (esimerkiksi MAMP, https://www.mamp.info/en/)
  • Lataa luo paikallista sivustoa varten tietokanta (MAMP:iin sisältyy MySQL tietokantapalvelin)
  • Lataa WordPress asennuspaketti osoitteesta https://fi.wordpress.org/
  • Asenna WordPress paikallisesti
  • Kopioi tuotantoympäristön sisältö paikalliselle sivustolle esimerkiksi ”All-In-One WP Migration” -lisäosan avulla
  • Asenna Gutenberg käyttöön ja testaa

Mitä jos jokin ei toimikaan?

Näin voi käydä ja todennäköisesti käykin monella sivustolla. Tämä riippuu täysin siitä, miten sivusto on tähän mennessä rakennettu ja mitä lisäosia on käytössä. Yksi todennäköinen ongelma on se, että Gutenberg ei ole yhteensopiva olemassa olevien (ainakaan kaikkien) sivunrakennustyökalujen kanssa. Esimerkiksi Erittäin paljon käytetty ja monien kaupallisten teemojen mukana tullut ja jopa edellyttämä lisäosa Visual Composer tai nykyisin Page Builder ei ole yhteensopiva Gutenbergin kanssa.

Tällöin ratkaisu on helppo – Älä ota Gutenberg-lisäosaa käyttöön tuotannossa.

Miten pysyä vanhassa editorissa

Kun muutos tulee ja Gutenberg WordPressin mukana oletuseditorina. Eli Gutenberg tulee käyttöön, kun WordPress päivittyy! Teet mitä tahansa.

Sivustoille, joilla Gutenberg ei toimi on mahdollista asentaa ja ottaa käyttöön entinen eli siis nykyinen editori ”Classic editor”, jonka voi ladata ja asentaa lisäosana. Lisäosa löytyy WordPress plugins hakemistosta osoitteesta: https://wordpress.org/plugins/classic-editor/

Valmistaudu, testaa ja varaudu

Gutenberg on iso muutos WordPress maailmassa. Tämän tason uudistuksia ei onneksi tule kovin usein mutta näitäkin tarvitaan joskus, jotta asiat kehittyisivät ja mahdollistettaisiin jatkumo tulevaisuuteen. Nyt on sellainen iso mullistus ja siihen on vain sopeuduttava.

Kertauksena. Nyt on oikeasti tärkeää, että testaat sivustosi toiminnan tulevalla editorilla ja varaudut muutokseen. Tämä tuleva WordPress -päivitys on loppukäyttäjille merkittävämpi kuin useimmat muut versiopäivitykset ja erityisesti nyt se tulisi ottaa vakavissaan.