Kesäkampanjamme on jälleen käynnistynyt

Saat hintaetua 4.6.-16.8. runsaasta kurssivalikoimasta – tutustu tarkemmin ehtoihin ja kursseihin täältä!

 

Search

Helppoa videoeditointia Photoshopilla!

Juha Laamanen –

Photoshopin CS6 versiosta lähtien on käyttäjien ollut mahdollista tehdä videoeditointia suoraan tutussa Photoshopissa! Videon merkitys viestinnässä on korostunut kovasti viime vuosina. Kuvaamisen ja julkaisun suhteen kynnykset ovat tosi matalalla. Kuvaaminen älypuhelimella ja lataaminen Youtubeen tai Facebookkiin onnistuu parilla sormen tökkäisyllä! Videoiden laadun kohottaminen on sitten hieman toinen juttu, kuvausvaiheessa suunnitelmallisuus ja hyvä digijärkkäri auttavat jo paljon eteenpäin mutta editointi on monelle pullonkaula, varsinaiset videoeditointisoftat kun ovat usein aika monimutkaisia. Photoshop voi siis tulla tässä apuun!  Uusimmissa versioissa (CS6/CC) on kattava tuki yleisimpien videoformaattien editointiin. (MOV/Quick Time, MPEG1/4 ja Flash video,). Esimerkiksi toimittajille ja valokuvaajille tämä on näppärä tie ensikokeiluihin videon parissa ennen raskaampiin työkaluihin siirtymistä!

Videoeditoinnin käyttöliittymä Photoshopissa

Photoshopin työpöydän alareunassa  erillinen aikajanapaneeli (Time Line)jossa voit  mm:

  • Liittää video-otoksia toisiinsa
  • Trimmata otoksia (leikata)
  • Ottaa käyttöön siirtymätehosteita otosten välillä
  • Luoda ääniraidan ja tuoda musiikkia taustalle

 

Photoshop aikajanapaneeli

Lisäksi voit lisätä videoon valokuvia, grafiikkaa, tekstiä ja efektejä.  Kaikki elementit ovat muokattavissa tutussa Layers-paneelissa.

Videoryhmä tasot paneelissa

Videon tuominen työtilaan

Video-otokset tuodaan aikajanapaneelin oikeassa reunassa olevan +painikkeen avulla.  Avautuvassa tiedostonhallintaikkunassa  voit navigoida videoosi ja  tuoda sen aikajanalle. Samalla lailla  voit tuoda perään lisää yhdistettäviä otoksia. Otokset näkyvät aikajanalla peräkkäin ja omana videoryhmänään  Layers-paneelissa.  Heti alussa on hyvä tallentaa videoprojekti .PSD muodossa.

Kannattaa soittaa (play) video kertaalleen ääni vaimennettuna (kaiutinsymbolipainike aikajanan hallintapaneelissa). Tällöin video ajetaan välimuistiin (buffer)  ja videon käsittely ja editointi on jatkossa sujuvampaa. Aikajanan Playhead osoittimen avulla voidaan siirtyä haluttuun kohtaan videossa ja samalla nähdä esikatselu erillisessä ruudussa.

Videon leikkaaminen

Leikkaaminen on perusjuttuja videoiden käsittelyssä. Usein joudutaan otoksen  pituutta aikajanalla  lyhentämään.  Voit tarttua hiirellä otoksen reunasta aikajanalla jolloin näkyviin tulee trimmaus työkalun ”osoitinkahva”. Osoitin voidaan viedä aikajanalla haluttuun kohtaan ja leikkauskohta näkyy esikatselussa.

Otoksen lyhentäminen

Video-otokset voidaan myös leikata pienempiin osiin viemällä Playhead haluttuun kohtaan ja napsauttamalla  saksipainiketta jolloin video ”katkeaa” ja väliin voidaan liittää muita otoskia tai välistä poistaa tarpeettomia kohtia. Tuttua huttua kaikille jo videoita muokanneille mutta kokeilu ja testailu kannattaa mikäli videon kanssa puuhailu on vasta tutustumisvaiheessa.

Leikkaa saksilla

Siirtymätehosteet

Käyttämällä otosten siirtymätehosteita saadaan siirtymät otoksesta toiseen ammattimaisemmiksi ja jouhevammiksi.  Käytä niitä kuitenkin harkiten, kaikkien otosten ei tarvitse häivyttyä toisiinsa. Photoshopin mukana tulee joukko yleisimmin käytettyjä siirtymätehosteita. Siirtymätehosteet saa käyttöön napsauttamalla siirtymätehosteen kuvaketta paneelissa  ja raahaamalla tehoste joko otoksen alkuun tai loppuun. x

PS Siirtymätehosteet

Vaihtotehosteen pituutta voi säätää hiirellä tarttumalla tehosteen symboliin ja sen pituutta aikajanalla säätämällä.

Musiikki ja ääni

Musiikki ja muut äänet lisätään omalle raidalleen. Tuettuja tiedostomuotoja ovat ainakin AAC ja mp3.

Valmiin videon vienti

Työstövaiheessa video on normaalissa Photoshopin omassa .PSD formaatissa. PSD ei vielä ole varsinainen videotiedosto vaan työskentely-/projektiformaatti joten video on ”renderöitävä” elokuvamuotoon. Photoshop käyttää renderointiin erillisen Adobe Media Encoder työkalun laskentamoottoria. Komento Renderoi Video löytyy aikajanan valikosta.

PS Videon renderöinti

Renderoinnin esiasetuksista löytyy useimpiin käyttökohteisiin sopiva vaihtoehto. Esimerkissä viedään Full HD laatuinen  video YouTube käyttöön.

Disclaimer: Kirjoittaja on valokuvaaja ja Photoshop kouluttaja joka ei ole vielä varsinaisesti asiantuntija videon saralla. Sitä varten Corelliassa ovat Otso ja Tita jotka ammattilaisina vastaavat aiheen osaamisesta.