+358 40 7070202
Search

HTML lukutaito on tarpeen

Tämän päivän työtehtävissä yhä useampi joutuu (saa) ylläpitää verkkosisältöä. Viestintä verkossa on jo normi eikä paluuta ole. Vaikka hyvät ja käyttäjäystävälliset sovellukset helpottavat verkkosisällön tuottamista, eivät ne valitettavasti vielä oikein riitä. 

HMTL koodia pitäisi osata lukea, ymmärtää ja vähän kirjoittaakin!

Vaikka sisällön ylläpito tapahtuu tavallisen tekstinkäsittelysovelluksen kaltaisen käyttöliittymän kautta, on silti tunnettava tekniikka, jolla verkkosivut toteutetaan. Miksi? No esimerkiksi siksi, että vain tuntemalla tekniikan osaa korjata virheet jos lopputulos ei näytäkään siltä mitä halusi. Joskus nimittäin käy niinkin, että tekstieditorissa tuotettu sisältö ”hajoaa” sivuilla.

On ikävää yrittää ylläpitää sivustoa jos sitä joutuu tekemään ohjeita lukien copy-paste menetelmällä ja silti ’kylmä rinki pakoputken ympärillä’ kun pitäisi painaa Update tai Publish -painiketta. Tarve koodin perusteiden osaamiselle voi tulla yhtälailla sisällöntuottajalle, ylläpitäjälle kuin graafiselle suunnittelijalle.

Wordpress editor

Jos olet suunnittelija

Visuaalisille suunnittelijoille HTML perusteiden osaaminen olisi erityisen tärkeää, että tietää mikä on mahdollista, mikä on kannattavaa ja miten tehdyt designpäätökset vaikuttavat toteutukseen. Ei olisi yhtään tyhmempää osata myös itse tehdä ainakin alustavia sivustojen malleja vaikka lopullisen toteutuksen teettäisi ammattikoodareilla.

Jos olet sisällön ylläpitäjä

Ei ole yksi eikä kaksi ihmistä, joille on annettu tehtäväksi ylläpitää yrityksen julkista verkkosivua tai intraa ilman perehdytystä. Vaikka tehtävästä selviytyy saattaa siinä olla henkistä kipuilua. Olisi mukavampi tehdä töitä kun olisi riittävästi itsevarmuutta tehtävien suorittamiseen. Ellei johtoporras sitä ymmärrä, niin tekijät kyllä ymmärtävät – Osaava työntekijä on myös tuottavampi ja voisi kehittää asioita eteenpäin.

Ota HTML perusteet haltuun parin päivän opiskelulla

Kaikki tietävät, että verkko on se, jonka merkitys ei ole vähenemässä. Ei kannata kuvitella että selviäisi pään laittamisella puskaan ja toivomalla, että se internet-villitys menisi ohi. Ei se mene! Helpompaa olisi ottaa pässiä sarvista ja homma haltuun.

Väitän, että HTML -perusteet oppii riittävällä tasolla parin päivän kurssilla. HTML5 määrityksessä on hieman toistasataa elementtiä (riippuen siitä miten elementit lasketaan: lista). Näistä elementeistä on hallittava vain osa sekä niiden käyttämiseen tarvittava ’kielioppi’. Verrattuna luonnollisten kielten opiskeluun vaiva on vähäinen. Hyöty sitäkin suurempi!

Laitoin Slideshare palveluun muutaman kalvon peruskäsitteistä helpottamaan kurssin aloitusta. Päästään sitten kurssilla nopeammin itse asiaan.

 

PS. Meinasin unohtaa mainita, että aiheesta on ihan kurssitustakin meillä. Seuraavan kerran puhun aiheesta 27 – 28.1.2014 kurssilla HTML ja CSS – ABC Viestinnän ammattilaisille.