Black Week -kampanja käynnissä!

-50% valikoiduista kursseista 25.11.-6.12. 👉tästä kampanjasivulle!

Illustrator 2024 uudet ominaisuudet

Adobe Illustratorin uusi päivitys vuoden 2024 versioon (v28) tuo generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet myös vektorigrafiikan puolelle. Lisälukemiseksi aiheesta suosittelen Juha Laamasen tilannekuvaa tekoälyn käyttämisestä viestinnässä ja sisällöntuotannossa.

  • Teksti vektorigrafiikaksi
  • Mock Up -kuvat
  • Tekstin tunnistus kuvasta
  • Smooth-säädin
  • Generatiivinen väritys
  • Kommentointi PDF:nä

Teksti vektorigrafiikaksi (beta)

Kuvantuottamisessa on viime aikoina tapahtunut paljon, kun generatiivinen tekoälli on kehittynyt aimo harppauksin ja jo vakiinnuttanut asemansa luovan suunnittelun ytimessä. Nyt tämä maailma on avautunut myös vektorigrafiikan osalta. Text to Vector Graphic -toiminnon löydät omana paneelinaan Window-valikosta ja samoin myös Properties-paneelista. Tätä kirjoittaessa puhutaan vielä beta-tasoisesta toiminnosta, mutta eiköhän tämä tieto vanhene muutaman hetken sisällä.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa päättää, että onko tekemässä laajempaa maisemallista kuvaa (Scene), yksittäistä kuva-aihetta (Subject), ikonia (Icon) vai täyttökuviota (Pattern). Huomaa, että voit myös ottaa huomioon samalla arkilla aiemmin olevan grafiikan, jolloin niiden tyyli sovitetaan yhteen. Grafiikan jälki on kohtuullisen hyvää kuvituskäyttöön. Muotojen linjat ovat kuitenkin automaatiolle leimallisesti hieman horjuvia, joten siistin yritysgrafiikan luomiseen on vielä matkaa.

Kuvat luodaan piirtämällä dokumenttiin vektoriobjekti – suorakaide varmaankin järkevin. Tämän jälkeen tosiaan valitaan kuvan tyyppi ja sitten vain syötetään tekstinä ns. prompti, eli tekstikuvaus toivotusta kuva-aiheesta. Alla esimerkkejä.

Scene luo kuvapinnan koko objektiin. Sopii hyvin maisemallisiin pintoihin.

Subject on yksittäinen kuva-aihe, jolla ei ole taustaa.

Icon on pelkistetty tunnusmainen kuva.

Pattern tuottaa täyttökuvioidun pinnan.

Samalle arkille luodut kuvat ovat samankaltaisia toteutukseltaan ja väripaletiltaan.

Mock-up kuvat (beta)

Illustratorilla tuotetaan usein grafiikkaa sijoitettavaksi erilaisiin pintoihin kuten pakkauksiin, tekstiileihin jne. Mock-up toiminnolla pystyt helposti yhdistämään grafiikan kuvaan ja kokeilemaan suunnitelmasi toimivuutta. Voit käyttää omia kuviasi, jossa on tunnistettavissa oleva kohde tai voit myös valita joukosta valmiitakin kuvia kangaskasseista pakkauslaatikoihin.

Tekstin tunnistus kuvasta (Retype beta)

Toisinaan tehtäväksi tulee toteuttaa versio esimerkiksi ilmoituksesta tai vastaavasta, mutta tiedossa ei ole mikä on siinä käytetty fontti, eli kirjasin. Ja varsinainen juttuhan on se, että tunnistettu teksti on muokattavissa. Saman voi tehdä myös vektoroidulle tekstille, mikä on itseasiassa Illustratorin ympäristössä tyypillisempää. Ohjelmaahan käytetään paljon esimerkiksi tulostusaineistojen muokkaamiseen. On ihan näppärää, että pystyy korjaamaan pienet kirjoitusvirheet myös näissä vektoroiduissa tapauksissa. Ja kröhöm – täytyy myöntää, että on sitä itsellekin sattunut, että on tullut tallennettua originaalin päälle tekstin vektoroimisen jälkeen.

Smooth-säädin vektoreille

Perinteisempää vektorinkäsittelyä edustaa Smooth-säädin, jonka löytää Object > Path -valikosta. Tämä on varsin näppärä säädin, etenkin vapaalla kädellä piirrettyjen viivojen siivoamiseen. Samoin automaattisen vektoroinnin jälki kaipaa monesti siivoamista. Toiminnon voi kohdistaa myös vektoripolun osille, kun valitset objektista yksittäisiä ankkuripisteitä valkoisella suoravalinta-työkalulla.

Generatiivinen väritys

Generatiivinen väritys tuli päivityksenä jo hieman aiemmin, kuin nämä muut, mutta otetaan sekin tähän mukaan. Tämä toiminto löytyy vanhan Recolor-toiminnon sisältä (Välilehti ylälaidassa). Idea on sama, kuin kuvien luomisessakin, mutta tässä annetaan kuvailevia sanoituksia väreille. Ohjelma ehdottaa neljä erilaista variaatiota värityksestä, joista voit valita mieleisesi. Voit myös lisätä useitakin omia värejä palettiin plus painikkeella, jotka lisätään generoituun palettiin.

Kommentointi PDF:nä

Uutena on myös mahdollisuus käyttää Share for Review -kommentointia PDF-tiedostona tallennettuihin töihin. Huomiona se, että PDF-tiedostossa on täytynyt käyttää ”Preserve Illustrator Editing Capabilities” -asetusta.

Lopuksi

Generatiivisen tekoälyn ulottuminen vektorigrafiikan puolelle on ollut tervetullut uudistus. Tällä hetkellä Illustrator tuottaa osin hyvää jälkeä – osin kelvotontakin. Tekoälynkään kanssa asiat eivät tapahdu sormia napsauttamalla, vaan tahdottu lopputulos vaatii kokeiluja kokeilujen perään. Itseään ei pidä myöskään lähteä korvaamaan, vaan kannattaa muistaa kuka antaa sen viimeisen silauksen. Voit aina korjata ja muokata tekoälyn tuottamaa raakakuvaa.

Elämme vielä laajemminkin ajatellen koko tekoälyn soveltamisen beta-vaihetta. Tulevaisuus tulee näyttämään, kuinka se lopulta muuttaa luovan alan työtapoja. Kyllä – olemme jo nähneet huikeita esimerkkejä, mutta horisontin takana siintää mahdollisuuksien loputon avaruus.

Parhaat vinkit uusien ominaisuuksien hyödyntämisestä saat monipuolisilla Illustrator kursseillamme: