Corellialla on uusi osoite! Löydät meidät syyskuun alusta lähtien osoitteesta Kalevankatu 9, 00100 Helsinki, Hotelli Tornin kanssa samassa korttelissa. 

Tiedustelut myynti@corellia.fi tai 040 7070 202

Niksi: Illustratorin Shape-objektit

Kesän 2014 päivityksessä Illustratoriin tuli mainiona uutena ominaisuutena  Shape –konsepti. Esim. Rectangle Shape on siis suorakaide objekti jonka ominaisuuksia voi säätää Transform –paneelissa, sekä elementin Widget-säätimillä. Edellytyksenä oli, että objekti oli piirretty Rectangle-työkalulla. Myöhemmin tämä sama mainio ominaisuus tuli myös ellipsi- ja monikulmiotyökaluilla luotuihin objekteihin!

Suorakaideobjektit

Live Rectangle on siis suorakaide objekti jonka ominaisuuksia voi säätää Transform -paneelissa sekä elementin Widget-säätimillä.

Suorakaideobjektin asetukset Illustratorissa
Suorakaideobjektin asetukset Illustratorissa

Asetuksissa voidaan määrittää suorakaideobjektille:

  • Leveys ja korkeus
  • Kääntö (Rotation) astelukuna
  • Kulman asetukset , valittavissa pyöristetty, sisäänpäin pyöristetty ja viiste

Asetukset ovat muokattavissa myös yläpalkin asetuspaneelissa

Objektin asetukset asetuspaneelissa
Objektin asetukset asetuspaneelissa

Ellipsit

Piirrettäessä Ellipsityökalulla Illustrator automaattisesti tarjoaa symmetristä ympyrää mikäli piirrettävä muoto on lähellä sitä. Tästä merkkinä on Smart Guide-tyyppinen ristikko ympyrän keskellä.

Symmetrisen ympyrän piirtäminen
Symmetrisen ympyrän piirtäminen

 

Transform-paneelissa taasen on määritettävissä objektin ulkomitat, kierto ja mikä hauskinta “piirakka-segmentin” kulma. Esimerkiksi kierto (rotation) astemääritys on ollut kovin kaivattu, nyt objektilla on oletuskulma joka on numeraalisesti myös palautettavissa.

  1. Ulkomitat
  2. Kierto
  3. Piirakkasegmetin alku-ja loppukulma
  4. Piirakan kääntö (Invert Pie)
Ellipsin asetukset Transform-paneelissa
Ellipsin asetukset Transform-paneelissa

 

Piirakoiden piirtäminen

Infografikkoa kiinnostanee uusi kätevä tapa piirtää “piirakoita”. Ellipsiobjektissa on oikealle osoittava “kahva” jota siirtämällä objektiin syntyy aukko. Tämän “piirakkasegmentin” arvoja voi muokata myös Transform-paneelissa.

Piirakkasegmentit ellipsiobjektissa
Piirakkasegmentit ellipsiobjektissa

 

Transform-paneelin Invert Pie-komennolla  piirakka voidaan kääntää “nurinpäin”.

Invert Pie
Invert Pie

 

Kopioimalla piirakkalementti ja “invertoimalla” kopio saadaan helposti aikaiseksi oheisen kaltainen piirakkagraafi. Tosin ainakaan tässä vaiheessa ei ole mahdollista saada näin numeroarvoihin perustuvaa tarkkaa esitystä.

2 ellipsielementtiä infografiikkaan-50
2 ellipsielementtiä infografiikkaan

 

Monikulmio-objektit

Vastaavalla tavalla monikulmio-objekteissa (polygon) asetukset ovat Transform-paneelissa muokattavissa. Muokattavia asioita ovat elementit mitat, kierto, sivujen lukumäärä ja kulman muotoilut.

Monikulmio-objektit
Monikulmio-objektit

 

Monikulmio-objetin widget-säätimillä on lisäksi mahdollista muokata sivujen lukumäärää ja kulmien muotoilua.

Mikä tässä on niin merkittävää?

Shape-objektit poikkeavat nykyään siis käytettävyydeltään paljon vanhoihin Illustrator versioihin verrattaessa.  Elementti ”muistaa” asetukset, mukaan lukien käännön  (Rotation)  ja elementit ovat siis aina muokattavissa ja palautettavissa oletuksiin helposti paneelin käyttöliittymästä. Aiemmin tällainen ei ollut mahdollista. Erityisesti kannattaa huomata tuo Rotation -säätö joka nyt toimii niin kuin sen olisi aina pitänyt!

Konvertointi

Vanhemmassa versiossa piirretyn piirroseobjektin voi muuttaa uudentyyppiseksi (Shape)  valikkokomennolla Object- Shape- Convert To Shape. Mikäli taas haluat muuttaa Shape-objektin perinteisen tyyppiseksi niin valitse objekti  ja tee komento Object – Shape- Expand Shape.

 

 

Juha Laamanen, Adobe Certified Instructor

 Juha on menneinä vuosina kirjoitellut Adobe-teemaisia niksejä Julkaisija-lehden Niksit-palstalle. Nyt näitä niksejä voi jatkossa lukea myös täällä Corellian blogissa paperilehden ilmestymisen jälkeen. Niksien idea on olla nimensä mukaisesti lyhyitä vinkkejä, ei niinkään läpiluotaavia asiantuntijanovelleja. Paperilehdessä niksin pitää yleensä mahtua yhdelle sivulle.

Julkaisija on lehti, joka käsittelee graafisen alan asioita kattavasti, kannattaa ilman muuta tutustua! Niksi on ensimmäisen kerran julkaistu Julkaisija-lehden Niksit-palstalla syksyllä/2016. Tutustu Julkaisija-lehteen alla olevasta linkistä: