Kesäkampanjamme on jälleen käynnistynyt

Saat hintaetua 4.6.-16.8. runsaasta kurssivalikoimasta – tutustu tarkemmin ehtoihin ja kursseihin täältä!

 

Search

Kari Selovuosta sertifioitu saavutettavuusasiantuntija

Näin kauden alkuun saimme aivan uutta potkua saavutettavuuskoulutustemme tueksi. Corellian kouluttaja ja yksi osakkaista Kari Selovuo on nyt yksi 204:stä CPWA sertifioituneesta saavutettavuusasiantuntijasta! CPWA sertifikaatin saa, kun on läpäissyt IAAP:n CPACC (CertifiedProfessional in Accessibility Core Competencies) sekä WAS (Web Accessibility Specialist) testit.

Keväällä tehtyjen testien tulokset tulivat heinäkuussa ja hienot plakaatit ovat tulossa postitse! Tämä on vallan hieno juttu! Saavutettavuus on yhä tärkeämpi asia Corellian koulutuspaletissa ja tarve asiakkailla on huutava. Edellisellä koulutuskaudella pidimme lähes neljäkymmentä erillistä koulutus- ja konsultointitapahtumaa asiakkailla ja täällä Vuorikadulla.

Kyseinen sertifikaatti ei ole myöskään mikään läpihuutojuttu! Kari on kokenut konkari ja uransa aikana suorittanut kymmeniä erilaisia testejä, spontaani kommentti Karilta oli, että ”oli kyllä yksi hankalimmista koskaan ”(oikeasti kieli saattoi olla värikkäämpääkin 😉 )”.

Isot yläfemmat Karille tästä suorituksesta! Mikäli saavutettavuusasiat ovat sinun työpöydälläsi, ota rohkeasti yhteyttä, niin katsotaan kuinka voisimme olla avuksi.

Karin omat kommentit testeistä:

Kari Selovuo
Kari Selovuo – CPWA

”Liittyessäni IAAP (International Association of Accessibility Professionals) jäseneksi pidin selviönä, että suoritan myös alan sertifiointitestit. Nykyajassa oman ammatillisen osaamisen näyttämiseen ei riitä vuosikymmenet sitten suoritettu tutkinto, vaan ajantasaiset sertifioinnit ja näytteet työstä. Minulle näitä ovat mm. nyt suoritetut testit ja julkaisemani Saavutettavuusopas-kirja.

Saavutettavuudesta sertifiointitestejä on tällä hetkellä kaksi:
–      IAAP Certified Professional in Accessibility Core Competencies (CPACC)
–      IAAP Web Accessibility Specialist (WAS)
Suorittamalla hyväksytysti molemmat, myöntää IAAP henkilölle CPWA (Certified Professional in Web Accessibility) sertifikaatin.

Testit voi suorittaa mm. Kryterion testikeskuksissa, jollainen Suomesta löytyy Espoosta SwanIT yrityksestä. Testejä suoritetaan kahden kuukauden mittaisissa ”testijaksoissa” (Exam window), joiden aikana suoritetut testit tarkastetaan ja arvioidaan yhdessä testijakson jälkeen. Itse testitilanteesta ei saa itselleen mitään tietoa mahdollisesta läpäisystä tai hylkäyksestä. Vain oma fiilis kertoo miten testi meni.

Testit ovat haastavia. Olen suorittanut lukuisia testejä urani aikana (Microsoft, Sun, Oracle, Adobe, CompTIA) mutta tällä kertaa oma usko testien läpäisyyn joutui kyllä koetukselle. No, sain ne hyväksytysti suoritettua mutta kysymysten taso oli sitä luokkaa, että itsevarmuus kyllä hiukan mureni ;).

Testeissä käsitellään saavutettavuuteen liittyviä aiheita huomattavasti laajemmin kuin mitä aiheesta yleensä tiedetään. CPACC (Core Competencies) testissä aihealueina ovat käyttäjien erilaiset toimintaesteet, saavutettavuus ja suunnittelu (universal design), suunnittelumallit ja periaatteet, saavutettavuutta määrittävät standardit sekä lainsäädäntö maailmalla, projektihallinta sekä henkilöstöhallinto (vammaiset ja työelämä). Testeissä kysymysten aiheet liittyvät kaikkiin elämän osa-alueisiin, ei yksin digitaalisiin palveluihin vaan kaikkeen muuhunkin toimintaan.

WAS testi oli huomattavasti syvemmin tekniikkaan painottuva, vaikka testin kuvauksessa mainitaankin, ettei testi keskity koodin kirjoittamiseen vaan ennemminkin kykyyn tunnistaa ongelmat kooditasolla ja huomata mikä toteutuksessa on väärin tai mitä puuttuu. Testissä edellytetään silti hyvää web-tekniikoiden tuntemista myös koodin tasolla kysymysten ja vastausvaihtoehtojen ymmärtämiseksi. Lisäksi edellytetään kykyä ymmärtää käytettävyyden merkitys, testauksen hallitsemista sekä yleistä ymmärrystä eri suunnitteluratkaisujen vaikutuksesta loppukäyttäjille.

Kysymysten aiheet liikkuivat core-testin aiheista digitaalisten palveluiden suunnitteluun, kehittämiseen, koodaamiseen, testaukseen ja ylläpitoon sekä avustavien tekniikoiden toimintaan ja käyttöön.

Testituloksia jouduin odottamaan pitkälle kesälomaan, mutta eräänä aamuna sähköpostissa oli IAAP:n onnittelut läpäistyistä testeistä. Siinä kohden loma alkoi myös henkisesti.

Nyt testit suoritettuani olen ylpeä siitä, että kuulun koko maailmassa toistaiseksi vain 204:n CPWA testin suorittaneen joukkoon”.

CPWA lista löytyy osoitteesta: https://www.accessibilityassociation.org/cpwacertificants