+358 40 7070202
Search

Miten asentaa WordPress paikallisesti

Paikallinen WordPress ympäristö,

Joskus on tarve testata, kehittää tai muuten vain käyttää WordPressiä paikallisesti ilman, että sivustoa olisi julkaistu kaikelle maailmalle. Tähän löytyy useitakin ratkaisuja, jotkut helpompia kuin toiset. Tässä artikkelissa kerron miten saat käyttöösi täysverisen WordPress-sivuston omalle koneellesi.

Kenelle nämä ohjeet ovat tarpeen ja hyödyksi?

Erityisesti WordPress käyttöä opiskeleville tai vaikkapa asiakkaille WordPress sivustoja tekeville. Ytimeltään piinkovat hard core koodarit rakentakoot omaan tarpeeseensa kehitysympäristön kuten haluavat. En tässä artikkelissa puutu Vagranttiin, Dockeriin enkä  vastaaviin.

Tämän artikkelin ohjeilla WordPress-sivuston saa käyttöön kuka tahansa vaikka kuinka koodia vierastavakin henkilö.

Aloitetaan ensin siitä miksi paikallinen kehitysympäristö on tarpeen ja hyödyllinen.

Miksi asentaa WordPress paikallisesti omalle koneelle?

Uutta sivustoa, teemaa tai lisäosaa kehittäsessä ei kannata suotta työskennellä verkon ylitse ulkoiselle palvelimelle asennetulla sivustolla. On helpointa, että koko ympäristö on asennettuna omalla koneella. Omalla koneella on helppo ottaa käyttöön uusia sivustoja sitä mukaa kun tarvetta ilmenee ja paikallisia sivustoja voi myös poistaa ”napin painalluksella”. Omalla koneella asennettuna WordPress on sikäli helppo käyttää, että tiedostot löytyvät paikallisesta tiedostojärjestelmästä ja sivusto toimii selaimessa aivan kuin mikä tahansa verkkosivusto.

En näe mitään järkeä lähteä tekemään kehitystyötä verkossa olevalla sivustolla. OK, olemassa olevan sivuston muokkaukseen voidaan käyttää ns. ”Staging” testiympäristöä julkaistun sivuston rinnalla jos palveluntarjoaja sellaisen mahdollistaa. Silloinkin pidän yhtään isompien kehitystöiden tekemistä järkevämpänä paikallisesti.

Ihan ikioma ”internet” omassa koneessa 😉

Miten asentaa WordPress paikallisesti?

Vaihtoehtoja on useitakin mutta esittelen tarkemmin vain yhden; sen jota suosittelen – Local.

Toimiakseen WordPress tarvitsee käytännössä kolme tekijää: web-palvelimen, palvelimelle tuen PHP kielelle ja tietokantapalvelimen (MySQL tai MariaDB). Kaikki nämä voit asentaa itse omalle koneellesi mutta siihen ja sivustojen ylläpitoon tarvittavaa työtä en näe mitenkään vaivan arvoisena. Etenkin kun tarjolla on paljon helpompiakin ratkaisuja. Helpointa on asentaa valmis sovellus, joka tarjoaa WordPressille tarvittavan toimintaympäristön.

Vastaus on Local

Mene osoitteeseen https://localwp.com ja lataa sieltä ilmainen **Local**-niminen sovellus.

Ladattuasi sovellusen asenna se. Asennus luo omalle koneellesi täydellisen palvelinympäristön WordPress-sivustoja varten. Ympäristö on kuin omalla koneellasi toimiva internet, jonka sisällön näet vain sinä itse omalla selaimellasi. Paitsi, että Local mahdollistaa omalla koneellasi olevan sivuston sisällön näyttämisen tilapäisesti myös ulkomaailmalle, jos ja kun niin haluat. Mahtavaa.

WordPress asennus ja käyttöönotto

OK, sinulla on nyt ihan ikioma internet koneellasi ja haluat itsellesi WordPress-sivuston ryhtyäksesi rakentamaan uutta sivustoa tai testataksi/opiskeltavaksi.

Local WP ohjelman aloitusnäyttö.

Asennetaan WordPress

Local:ssa sivuston luonti käy ”napin painalluksella”.

  1. napsauta plus-painiketta (Add local site)

  2. anna sivustolle nimi

  3. valitse ympäristön asetukset (ei tarvitse muuttaa, valitse continue)

  4. anna käyttäjätunnus ja salasana

  5. odota hetki kun WordPress asentuu

Palvelinasetuksia ei tarvitse muuttaa.
Anna käyttäjätunnus ja salasana (jonka muistat) ja napsauta ”Add site”.
Hetki odottelua ja homma on valmis. Käyttöjärjestelmäsi voi pyytää sinulta hyväksyntää, syötä silloin salasanasi (koneen salasana, ei äsken sivustolle antamasi).

Kun WordPress on asentunut, kirjadu sivuston hallintaa (napsauta ADMIN-painiketta).

Tee sivuston käyttöönottoon tarvittavat WordPress asetusten muokkaukset ja ryhdy töihin.

Sinulla on nyt täysin toimiva 100% aito mihin tahansa verkossa verrattavissa oleva WordPress sivusto käytössäsi. Sillä erotuksella tietty, että sivusto on vain sinun koneellasi ja sinun käytössäsi.

Mitä tämän jälkeen?

Sitten vaan rakentamaa sivustoa. Vaihda teemaa, tai koodaa omasi, ota käyttöön lisäosia ja tuota sivuston sisältö. Voit rakentaa sivuston täysin valmiiksi omalla koneellasi. Jos kyseessä on oikea julkiseksi tarkoitettu verkkosivusto, tulee se lopulta siirtää oikealle verkossa näkyvälle palvelimelle. Tähän tarkoitukseen tarvitset verkkotunnuksen (domain) ja web-hotellipalvelun, johon verkkotunnuksesi osoittaa. Näitä en käsittele tässä artikkeelissa.

Kun sinulla on julkisesti toimiva verkkotunnus ja webhotelli käytössäsi voit siirtää paikallisen sivuston sinne. Siirto käy helposti esimerkiksi All-in-One WP Migration lisäosalla. Olen tämän avulla siirrellyt lukuisia verkkosivustoja niin palvelimilta paikalliseksi (Local ympäristöön) kuin paikallisesti kehittyjä sivustoja julkisiksi.

Mikä Local:ssa on hyvää?

Local ympäristössä parasta on se, että se toimii nopeasti ja sinulla on täydet vapaudet rakentaa sivustoa haluamallasi tavalla. Voit käyttää mitä tahansa teemaa tai lisäosia ja ellet löydä valmiina, niin koodaa itse. Ota käyttöön uusia sivustoja ”napin painalluksella” ja poista jos käyvät turhiksi.

Miksi ei WordPress.com?

WordPress.com on tarkoitettu ilmaiseksi ja/tai maksulliseksi vaihtoehdoksi muille webpalvelintilaa tarjoaville hosting yhtiöille. Saat kyllä WordPress-sivuston ilmaiseksi käyttöösi mutta ilmaisuus tarkoittaa vain sitä, että sinun ei ole pakko maksaa rahaa heille. Maksat ominaisuuksissa ja niiden puutteessa. Jos haluat oikeasti tutustua WordPressiin, opiskella sen käyttöä tai ryhtyä rakentamaan uutta tulevaa maailmanvalloitussivustoa, niin tee se paikallisesti.

Valitse Local!

WordPress.com ilmainen versio ei maksa rahaa, se maksaa vapauden rajoittamalla mitä voit tehdä!

WordPress opiskelusta

Paikallinen ympäristö on hyvä ja helppo tapa luoda itselleen uusia sivustoja opiskelua ja testailua varten. WordPress on helppo ottaa käyttöön ja alkaa rakentaa sivustoa mutta helppoudessa on myös vaaransa. Todellisuudessa WordPress helppous on vain näennäistä ja vaikka sillä saa helposti aikaiseksi sivuston, niin yhtä helposti tekee virheitä tai vääriä valintoja, jotka kostautuvat myöhemmin sivuston ylläpidossa.

Pidän seuraavan WordPress aiheisen kurssin jo tulevana maanantaina (17.1.2022) mutta vastaavia koulutuksia pidetään vielä useita pitkin kevättä. Olet sitten sivuston sisällöntuottaja tai ryhtymässä rakentamaan kokonaan uutta sivustoa itsellesi tai asiakkaillesi, niin tiettyjen perusteiden oppiminen kurssilla on mukavampaa kuin kantapään kautta asiakasprojektissa. Kaikilla kursseillani asioita käsitellään tietyn vakiosisältörungon ja osallistujien erityistarpeiden mukaan räätälöidysti.

Tutustu Corellian WordPress -koulutuksiin.