+358 40 7070202
Search

Niksi: Still-kuvan irroittaminen videosta Photoshopilla

Koska videomateriaalia käytetään yhä enemmän markkinoinnissa ja viestinnässä niin joskus voi tulla eteen tarve hyödyntää videomateriaalia myös stilleinä. Paras toki olisi jos materiaalin kuvauksen yhteydessä olisi myös kuvattu still-kuvat, mutta koska näin ei aina ole niin katsotaanpa kuinka homma hoidetaan Photoshopilla. Photoshopissa on versiosta CS6 (Extended) eteenpäin ollut  sisäänrakennettuna videon muokkaus- ja editointimahdollisuudet joten eritystä videoeditointiohjelmaa ei välttämättä tarvita.

Videon ruutujen muuntaminen tasoiksi Photoshopissa

Valitse komento File-Import-Video Frames to Layers ja navigoi videotiedostoon josta haluat napata still-kuvan. Avautuvassa ikkunassa voit siirtää kursorin haluamaasi kohtaan videossa. Kannattaa siirtää pienemmät nuolet janalla valitun kohdan lähelle molemmin puolin niin mukaan tulee muutamia ruutuja valitun ympäriltä.

Ruutujen valinta

 

Paina OK ja videoruudut avautuvat kuvaksi Photoshopiin. Jokainen valinta-alueen sisällä oleva ruutu on yksi taso Photoshopissa.

Videon ruudut tasoina Photoshopissa

Nyt voit valita haluamasi ruudun ja jatkaa kuvankäsittelyä normaalisti ja tallentaa kuvan haluamaasi tiedostoformaattiin. Full HD-videokuvan pikselimitat ovat 1920×1080 joten tämä hieman rajoittaa käyttöä suuressa koossa mutta hyvälaatuisen ruudun kokoa voi Photoshopissa jonkin verran kasvattaa. Tällöin kannattaa valita Image Size-ikkunassa valinta Preseve Details (Enlagement) sekä tarpeen mukaan tehdä kohinan poistoa. Lopuksi mahdollinen terävöinti.

 

Juha Laamanen, Adobe Certified Instructor

Niksi on ensimmäisen kerran julkaistu Julkaisija-lehden Niksit-palstalla. Tutustu Julkaisija-lehteen alla olevasta linkistä: