+358 40 7070202
Search

Photoshop CC2023 ja sen uudet ominaisuudet ja muutama omituisuuskin

Adobe Max-seminaari oli taas Lokakuun puolenvälin jälkeen ja silloin perinteisesti CC-paketin ohjelmat saavat merkittävimmät uudet ominaisuuspäivityksensä. Reippaana adobe-kouluttajana kiirehdin sitten lataamaan uudet versiot päästäkseni testaamaan uudet jutut mm. tätä artikkelia varten. Heti kun päivitetyn ohjelman avaa Photoshop tarjoaa popup-ikkunan, jossa tärkeimpiä uusia ominaisuuksia on lueteltu.  Hämmennys oli suuri, kun uusia ominaisuuksia kokeiltaessa kaikkia ei löytynytkään juuri päivitetystä ohjelmasta. Osa toiminnoista on listassa toki merkitty ”beta”-versioiksi, mutta erikseen ei mainita, että ne ovat käytettävissä vain erillisessä Photoshopin Beta-versiossa, ei siis juuri versioon 24  päivittyneessä Photoshopissa. Sekavaa ja poikkeuksellista jopa  Adobelta. Sekavuutta lisää vielä sekin, että esim. Live Gaussian Blur-toiminto on vain Macille tarkoitetussa beta-versiossa. Ei näin Adobe, ei näin!  Noh, nämä uudet herkut toki ovat roadmapissa viralliseenkin julkaisuversioon varmaan aivan lähiaikoina ja käsitellään seuraavassa nyt niitä ominaisuuksia, jotka uusina ovat kaikkien ohjelman päivittäneiden käytettävissä tätä kirjoitettaessa.

Object Selection-työkalun parannukset

Ei päivitystä Photariin ilman tuunauksia valintoihin tai syväämiseen. Ja hyvä niin, kaikki toimivat helpotukset otetaan ilolla vastaan. Objektinvalintatyökaluesiteltiin jo useampi vuosi sitten, mutta se on jatkuvasti saanut myös lisää toiminnallisuutta. Tällä kertaa se osaa valita muutakin kuin ne kaikki ilmeisemmät objektit kuvassa. Esimerkissä Object Selection-työkalu on tunnistanut rakennuksen, taivaan ja nurmialueita omiksi valinnoikseen, tämä helpottaa esim. taivaan sävyjen säätöä tässä kuvassa erikseen merkittävästi.

Kuvassa näkyvissä korostettuna kaikki erilliset alueet. Esim. taivaan tai rakennuksen valitseminen ja muokkaaminen on helppoa.

Nopeampi valinta ja täyttö

Esimerkkikuvassa seinässä on pari häiritsevää pistorasiaa. Nyt voit vaikkapa lassolla valita pistorasian ja hiiren oikealla pikavalikosta valita Delete and Fill. Vaihtoehtoisesti voit valita alueen objektinvalintatyökalulla ja Shift – Delete/Backspace-komennolla alue täyttyy. Pieni mutta näppärä lisä.

Uusia Neural-suotimia

Keinoälyä hyödyntävä taustojen generointi on vasta Beta-versiossa käytettävissä mutta vanhojen kuvien restaurointiin tehty Photo Restoration-suodin on mukana päivityksessä (vaikka onkin myös merkinnällä ”Beta”).

Valokuvien restaurointisuodin toimii hyvin ja perinteistä kloonaamista sekä parantelua korjaussiveltimellä ei juuri enää tarvitse tehdä

Vanhassa kuvassa on roskia ja muita virheitä
Keinoäly ja automatiikka tekee kelpo jälkeä.

Share for Review

Tallentamalla tiedoston ns. pilvidokumentiksi voit kutsua useamman käyttäjän muokkaamaan samaa dokumenttia ja keskustelemaan sekä kommentoimaan siinä yhteydessä. Tämä on vanha juttu jo. Uudempaa sen sijaan on mahdollisuus avata keskustelu ja kommentointi  Creative Cloudissa myös paikallisesti tallennetuille tiedostoille. Komento Share for Review luo tiedostosta näkymän Cloudiin joko valituille käyttäjille tai sitten kaikille, joilla on linkki. Tämä on tuttua jo aiemmin InDesignista.

Substance materiaalit

Sampo on aiemmin kirjoittanut teemasta Illustratorin CC2022 päivityksen yhteydessä https://corellia.fi/adobe-illustrator-2022-3d-uudistus/, mutta nyt nämä samat materiaalit ovat ensi kertaa käytettävissä myös Photoshopissa. Adobehan aiemmin on ilmoittanut,että aiemmat 3D-toiminnallisuudet tulevat poistumaan ja korvautumaan uuden sukupolven Substance-tekniikoilla.  Uudessa Materials-paneelissa on Illustratorin tyyliin valittavissa materiaaleja joilla voidaan tasoja ja alueita täyttää.

Esimerkissä kuvapankkikuvan alkuperäinen tiiliseinäpinta on korvattu Substance kirjastosta löytyvällä laavapinnalla

Harmillisesti monelle käyttäjälle lupaavan oloiset toiminnot Live Gradient ja Live Gaussian Blur eivät tähän kyytiin siis vielä ohjelmaan ehtineet, mutta eivätköhän ne sieltä päivitysten myötä vielä julkaisuversioonkin putkahda.