Kesäkampanjamme on jälleen käynnistynyt

Saat hintaetua 4.6.-16.8. runsaasta kurssivalikoimasta – tutustu tarkemmin ehtoihin ja kursseihin täältä!

Järjestämme 26.9. suositun Saminarium -tietoturvaseminaarin, ilmoittaudu kesäkuussa ja saat seminaarista early bird -ilmoittautujan edun!

Search

Illustrator 2023 uudet ominaisuudet

On taas se aika, kun Adobe-maailmassa vuosikello pyörähtää Creative Cloud ohjelmien pääversioiden mukaan, jotka julkaistaan perinteisesti Adobe MAX -tapahtuman yhteydessä. Katsastin mitä uutta löytyy Adobe Illustrator CC 2023 (v. 27.0) ohjelmasta.

Intertwine

Intertwine – yhteen kietominen – mahdollistaa päällekkäin olevien objektien kietomisen toisiinsa samalla, kun objektien alkuperäinen muoto ja rakenne säilyy. Tämä siis ratkaisee helposti aiemmin monivaiheisen tehtävän, jossa alkuperäiset objektit usein piti pilkkoa paloihin, jotta vaikutelma kietoutumisesta saatiin toteutumaan.

Uusi Intertwine -toiminto ratkaisee asian yhdistämällä valitut objektit erityiseksi Intertwine-ryhmäksi hieman samaan tapaan, kuin esimerkiksi Blend- tai Envelope-toiminnotkin. Aluksi valitaan yhdistettävät objektit ja sitten Intertwine-toiminto valitaan Object-valikosta. Muokkausvaiheessa päällekkäiset kohdat valitaan lassoamalla tai Shift-näppäin (Vaihto) pohjassa valintaneliöllä. Piirrettävät muodot ovat käytännössä maskeja, mutta ne eivät vain sumeasti maskaa koko piirrettyä pintää, vaan fiksusti tehoavat vain varsinaisiin objekteihin tuoden alla olevat kohdat päällimmäiseksi. Valmis Intertwine objekti on muokattavissa jälkikäteen Intertwine > Edit -komennolla.

Intertwinen maskaus osaa ottaa myös efektit huomioon. Alla olevassa kuvassa suorakaiteissa on käytetty Drop Shadow -efektiä.

Tämä on päivityksen ainoa varsinaiseen kuvantuottamiseen liittyvä uusi toiminto. Muut uudistukset keskittyvätkin sitten enemmän työtä nopeuttaviin ja helpottaviin parannuksiin ohjelmassa.

Tekstin kopionti Illustratorin ja InDesignin välillä

Vihdoinkin! Nyt on mahdollista kopioida tekstiä ja sijoittaa se muotoiluineen Adoben kahden keskeisen suunnitteluohjelman välillä.  Voit nyt kopioida tekstin InDesignista ja se tuo mukanaan siinä olevan muotoilun, kappaletyylit, merkkityylit ja värit. Sama päinvastoin, eli myös Illustratorissa luodut muotoilut siirtyvät nyt InDesigniin.

Huom! Kannattaa tarkistaa molempien ohjelmien oletusarvoista Clipboard Handling asetus, ettei siellä ole päällä ”Text Only” tai ”Paste text without formatting”.

Yhteistyötä Share for Review -kommentoinnilla

Korjauskierrosten ja kommentoinnin suoraviivaisteminen on ollut Adobella jo jonkin aikaa projektina. Nyt useimpiin CC-ohjelmiin on lisätty Share for Review toiminto. Ajatuksena on poistaa iän ikuinen PDF-rumba ja tehdä yhteistyöstä joustavampaa ja reaaliaikaisempaa.

Kommentointi kutsu lähetetään ohjelan oikeasta yläkulmasta löytyvällä Share-painikkeella. Voit kutsua toiset muokkaamaan Creative Cloudiin tallennettuja tiedostoja tai uutena ominaisuutena kutsua heidät kommentoimaan työtäsi.

Share for Review -paneelissa on valittavissa kutsutaanko toiset nimetyllä sähköpostiosoitteella vai avoimella linkillä. Vastaanottajalla ei tarvitse olla Adoben tunnuksia. Koko kommentointi tapahtuu selaimeen avautuvassa näkymässä. Kommenteissa voi käyttää kommenttimerkkejä tai piirtää merkinnän, joihin voi lisätä tekstit.

Kommentit päivittyvät samantien lähettäjän Illustratoriin, jossa ne ovat näkyvissä Window > Comments -paneelissa.  Kommentteihin voi vastata ja ne voi kuitata tehdyiksi, jolloin suodattuvat pois näkymästä.

Quick Actions – pikatoimintoja

Aikalailla kokeellisesti esitellään myös uudet Quick Actions -pikatyylit. Ne löytyvät ohjelman Discover-paneelista Help > Illustrator Help.

Ajatuksena on tarjota ehkä hieman esimerkinkin omaisesti monivaiheisia pikatoimintoja, jotka käyttävät ohjelmasta jo valmiiksi löytyviä toimintoja ja ominaisuuksia. Lopputulos on täysin muokattavissa. Ohjelma opastaa asetusten muokkaamiseen Properties tai Appearance -paneelien avulla. Näitä ei ainakaan vielä pysty itse tekemään, mutta oletettavaa on, että tämä tästä vielä jotenkin kehittyy – vai jäävätkö sitten ikäänkuin opetuskäyttöön.

Lisää tukea 3D-objektien vientiin

Edellisen 2022 version aikana Illustratoriin tuotiin uusi 3D-efekti, joka mahdollisti myös varsinaisten 3D-objektien luomisen ohjelman avulla. Voit viedä Illustratorissa luomiasi 3D-objekteja muihin 3D-ohjelmiin, kuten Adoben Dimension tai Substance 3D Stager ohjelmiin. Tässä versiossa lisättiin uusia tuettuja tiedostomuotoja aiemman OBJ-muodon lisäksi. Nyt voit käyttää myös GLTF ja USD -tiedostomuotoja.

Lopuksi

Määrällisesti uusia ominaisuuksia ei tullut kovinkaan paljon, mutta kaikki ne olivat perusteltuja ja hyödyllisiä. Uusi Intertwine tulee ehdottomasti käyttöön. Olen jo aiemminkin käyttänyt Adoben ohjelmissa erilaisia kommentointi tapoja, joten varmasti myös Share for Review tulee aktiivikäyttöön. Olemme näitä käyttäneet etenkin omissa Corellian sisäisissä projekteissa, joissa nopeus on ollut se valttikortti.

Aiempien vuosien tapaan, niin tämä ei ollut tässä, vaan odotettavissa on seuraavan vuoden mittaan ainakin 2-4 välipäivitystä, jotka tuovat taas uusia ominaisuuksia ja parannuksia mukanaan.