+358 40 7070202
Search

Smashing Conference 2013 tiistain ohjelmasta

Niin siinä kävi, että sain tuplasti ohjelmaa siihen mitä olin kuvitellut. Jotenkin mielessäni oli, että konferenssi olisi ollut vain päivän mittainen plus workshop -päivä. Oikeasti konferenssi on kaksi + yksi päivää. Sain siis samalla rahalla lähes tuplasti laatuohjelmaa! Onneksi olin varannut paluulennon vasta huomiselle.

Mystery Speaker – Ethan Marcotte

Tämän päivän ohjelma oli yhtä korkealla tasolla kuin ensimmäisenkin päivän. Päivän aloitti yllätyspuhuja Ethan Marcotte, joka ei esittelyjä tarvitse! Lähes kaikki konferenssin puhujat ovat suuria nimiä alalla mutta Ethania en osannut odottaa. Kaikkialla puhuttiin vain Mystery Speakerista. Todellisus paljastui vasta kun hän astui lavalle.

Ethan puhui mobiilin merkityksestä, webin käytön muuttumisesta ja tulevaisuudesta ja erityisesti suunnittelun merkityksestä. Esityksessä oli mukana mm. lukuja käyttäjätilaistoista ja ennusteista. Käyttö painottuu mobiililaitteisiin; suurimmalla osalla ei ole (varaa) tietokoneeseen mutta mobiililaitteisiin kyllä. Esimerkiksi Dhakassa mobiilidatan käyttäjien määrä kasvoi vuonna 2011 900%! Tämä on suuntaus, joka jatkuu kaikkialla kehittyvässä maailmassa. Vuonna 2017 nettikäyttäjiä on miljarditolkulla. Näistä 36% CDMA/edge verkon varassa.

Websuunnittelija voi tietenkin ajatella, että “eivät ole minun käyttäjäkuntaa”. Siitä voisi puhua pitkään mutta asiassa on opittavaa myös meille nopeanverkon ja edistyneiden laitteiden käyttäjille. Maailma ei ole niin mustavalkoinen kuin millaisena se helposti nähdään.

Jayson Santa maria

Toisena puhujana oli Jayson Santa maria. Jason puhui työnkulusta ja suunnitteluprosessista; siitä mistä ei pidä aloittaa ja mistä kannattaa. Luonnostelusta, ja sisällön suunnittelusta. Luonnollisena johtopäätöksenä grid-systeemin ja sisältösuunnitelman toteutusjärjestys ja tapa. Tästä tulee kyllä jotain kurssimateriaaliini (kuten kaikesta muustakin).

David Brezina

Kolmas esitys oli typografiasta ja fonttien suunnittelusta sekä “Type experience” parantamisesta. Esittäjänä David Brezina. Typografia on mulle tällä tasolla vierasta kieltä mutta opin silti paljon erilaisten tyyppien ominaisuuksista ja esimerkiksi serif tyyppisen fontin sans version muunnoksesta. Siitä miten fontin “ilme” muuttuu ja mitä kaikkea kirjasimessa on muutettava saman vaikutelman aikaansaamiseksi.

Addy Osmani

Ennen lounasta Addy Osmani piti erinomaisen esityksen suorituskyvystä – Gone in 60 Frames per Second. Addy näytti miten suorituskykyä voi mitata ja mitkä tekijät eniten vaikuttavat selaimen suorittamaan näytön piirtämiseen kuluvaan aikaan. Mukana muutamia aika yllättäviä tekijöitä. Websuunnittelu ja toteutus ei ole niin yksinkertaista kuin usein luullaan. Mukan oli muuten useita asioita, joihin designerit vaikuttavat. Vastuuta sivuston suorituskyvystä ei voi jättää kehittäjän vastuulle. Suuri osa suorituskykyyn vaikuttavista tekijöistä päätetään jo visua suunniteltaessa! Ettäs tiedätte graafikot. Pitäisi ehkä kertoa teille mitkä, joten lisätään kurssimatskuun.

welcome

Natalie Downe

Lounaan jälkeen Natalie Downe kertoi startup yrityksen vaiheista, rahoituksesta, verkoston luomisesta, elämänhallinnasta ym. Tärkeästä. Natalien ja hänen miehensä startup lanyrd.com toimi esimerkkinä tapauksessa. Mielenkiintoista kuultavaa ihmiseltä, joka on kaiken sen käynyt läpi. Natalien esitys oli hyvä mutta vähän liikaa harjoiteltu ja kaavamaisesti “paperilta luettu”. Sisältö oli hyvä enkä moiti esitystäkään mutta samaa luontevuutta ei ollut kuin muilla esiintyjillä.

Nicolas Callagher

Nicolas Callagher tuli puhumaan CSS Application Architecture aiheesta. Nicolas nosti hyvin esiin hyvän koodaustavan merkityksen erityisesti muuttuvissa tilanteissa. CSS koodista tulee helposti hankalasti ylläpidettävää paikka paikan päälle kirjoitettavaa sotkua. Näistä CSS arkkitehtuuriasioista on kirjoiteltu ja keskusteltu alalla jo pitkään. Aihe on merkittävä ja siihen on kiinnitettävä huomiota. Henkilökohtaisesti olen törmännyt ongelmaan joutuessani ylläpitämään muilta ostetun valmiin toteutuksen tyylejä. Osa asioista on lähes mahdottomia muotoilla uudestaan pelkästään huonosti suunnitellun toteutuksen vuoksi.

Kyseessä on siis ongelma, josta ei välitetä ennen kuin se osuu omalle kohdalle. Ei siis kannata syyllistyä siihen itse.

Nishant Kothary

Nishant Kothary puhui aiheesta The Design of People. Tällä kertaa ei tekniikkaa vaan psykologiaa ja sosiologiaa; ihmisten käyttäytymisen syitä ja sitä miten se vaikuttaa suunnitteluprosessiin. Samalla kun samat vaikuttimet ovan tiimin tai asiakkaan edustajien käsitysten taustalla, ovat ne myös designerin oman suhtautumisen ja näkemyksen taustalla. On hyvä oppia tunnistamaan syyt mitkä vaikuttavat ihmisten reaktioihin samoin kuin tuntemaan itsensä.

Jeremy Keith

The Long Web. Jeremy on ollut websuunnittelija / -kehittäjä jo aivan webin alkuajoista lähtien. Jeremy veti sellaisen päätösshown konferenssille, että en enää osaa kommentoida. Miten sitä nyt kommentoisi tunnin standup showta, joka tosin koostui täydestä asiasta. Ammattilainen alallaan ja hyvä esiintyjä.

Yleistä Smashing Conference 2013 tapahtumasta

Tilaisuus oli pieni, vain noin 300 osallistujaa. Kaikki suunnittelijoita tai kehittäjiä (tai molempia). Yhteishenki ja yleinen fiilis oli mahtava. Järjestelyt toimivat, tarjoilut hyvät (muutenkin kuin wordpress.com tarjoamat ilmaiset oluet). Seminaaripaikka Freiburgin vanhassa raatihuoneessa oli miellyttävä; historiaa ja toimivaa tekniikkaa. Oli muuten kerrankin kunnolla toimiva WiFi käytössä koko seminaarin ajan.

Ensivuoden syyskuussa on muuten vastaava Smashing Conference samoissa tiloissa. Jos aihe koskettaa sinua työsi puolesta, kannattaa tänne tulla. Jonkin asteisella todennäköisyydellä tapaamme täällä. Ellei sitten jo keväällä Smashing Conference 2014 Oxfordissa Englannissa?

Nyt syömään ja pakkaamaan. Huomenna on jäljellä Luke Wroblewskin Mobile workshop ja sen jälkeen pitkä kotimatka edessä. Torstaina sitten jälleen Corellian toimistolle.

Kari