Eliot Jay Stocks: Where are we now and from where have we come
Päivä alkoi Eliot Jay Stocksin esityksellä webdesignin historiasta miten tähän on tultu. Esityksessä käytiin läpi websuunnittelun trendejä ja vaiheita tähän päivään asti. Mielenkiintoinen ja väliin hauska esitys, joka muistutti jo unohdetuista asioista.
Dan Mall: Responsive Web Design is hard / easy
Seuraavaksi lavalle astui Dan Mall kertomaan responsive designin haasteista. Hänen lähestymistapansa websuunnitteluprosessiin oli mieltä avartava. Yhtenä viestinä oli visuaalisen inventaarion tekeminen ennen prosessia. Prosessin tarkoituksena oli ohjata asiakasta ja suunnittelutiimiä löytämään haluttu lopputulos sivustolle.
Tim Kadlec: Performance by Design
Kolmantena esiintyjänä oli Tim Kadlec aiheena “Performance by Design”. Erittäin tärkeä aihe ja todella silmät avaavia esimerkkejä sivuston latautumisnopeuden merkityksestä. Niin sanottu Post-Optimization eli julkaisun jälkeinen optimointi ei toimi, sillä sitä ei yleensä koskaan tapahdu. Todellinen viesti oli, että “Lack of Performance = Lack of Planning”.
Suorituskyky on otettava huomioon heti suunnittelun alkuvaiheessa ja päätöksenteossa siitä mitä elementtejä ja sisältöä sivulle laitetaan. Selkeät rajat latausmäärille on asetettava ja niissä pysyttävä. Timin esityksessä oli myös hyviä mainintoja latausnopeuden havaitsemisesta ja jonkin verran myös teknisistä ratkaisuista, joihin on kiinnitettävä huomiota.
Performance olikin päivän teemassa näkyvästi esillä.
Inayali De Leon Persson: The most important part of your job
Ennen lounasta esiintyi Inayaili De Leon Persson, joka kertoi etätyöstä ja erilaisista työmetodeista. Tärkeää asiaa kaikille meille, jotka teemme työtä yksin ja etänä. Etätyöllä on omat etunsa mutta myös ihan merkittäviä haittoja. Ihminen on kuitenkin sosiaalinen olento, jolla on tarve olla muiden seurassa. Viestinnälle nykyisetkin tekniset ratkaisut asettavat haasteita. Kaikki mikä vaikuttaa hyvältä ei ole pelkästään sitä. Tästä aiheesta saattaisin kirjoittaa lisää lähestyvän kansallisen etätyöpäivän kunniaksi.
Lounaaksi tuli sitten nautittua torilla paikallista hodaria. Ainakin saksalaiset osaavat tehdä makkaraa ☺
Dan Rubin: Why we do what we do
Lounaan jälkeen Dan Rubin puhui motivaatiosta ja vaikuttimista mikä saa luovat ihmiset tekemään mitä tekevät. Aiheena oli “Why we do what we do”. Käsiäänestyksen tulos oli selkeä – vaikuttimena ei ole ainakaan raha ja taloudellinen hyöty. Intohimo siihen mitä tekee oli selkeästi vahvin vaikutin. Näin myös talouselämän esimerkkien mukaan. Applen ja Wallt Disneyn tarinoiden mukaan intohimo on tärkeintä. Ei rahaa voi unohtaa, sen tulee tulla yrityksen vaikuttimissa kakkosena sillä ilman sitä ei yritys voi toimia. Yritykset, joiden ainoa vaikutin on rahan tekeminen taas eivät ole menestyneet tavalla, jolla esimerkiksi Steve Jobs luotsasi Applea.
Andy Hume: Real-life Responsive Web Design
Andy Hume piti tämän jälkeen esityksen “Real-Life Responsive Design”. Andy luotsaa The Guardian lehden verkkoversion toteutusta ja hänellä oli todella painavaa asiaa prosessista ja tavoitteista. Andyn esitys keskittyi monelta osin myös suorituskykyyn – sivujen latautumisnopeuteen.
Andyn ajatus siitä, että progressive enhancement ei ole vain vanhojen selainten tukemista vaan strategia vikasietoisuuden lisäämiseksi oli hyvä. Samalla tekniikalla kuin millä huolehditaan “vanhojen” selainten tuesta toimiin myös verkon häiriötilanteiden “puskurina” saaden sivut toimimaan kaikissa tilanteissa. Ja jälleen kerran – oikein toteutettuna tällä on suuri merkitys myös sivustojen lautautumisaikoja parannettaessa. Performance Rules!
Luke Wroblewski: Organizing Mobile Web Experiences
Toiseksiviimeisenä esiintyi Luke Wroblewski aiheena “Organizing Mobile Web Experience”. Aivan mykäksi vetävän hyvä esitys käyttökokemuksen parantamisesta mobiililaitteissa ja oikean suunnittelun merkityksestä. Käytännön esimerkein. Yhtenä johtopäätöksenä esityksestä saattoi tehdä sen, että tulevaisuudessa suunnittelun on oltava Mobile First suunnittelun sijaan Multi Device suunnittelua. Ajatuksen lähtökohtana on se, että useimmat mobiililaitetta käyttävät ihmiset käyttävät myös muita laitteita ja saman prosessin on kyettävä jatkumaan toisessa laitteessa. Esimerkkinä vaikka Amazon Kindlen lukeminen ja luetun sisällön synkronointi laitteiden välillä. Esimerkkejä on paljon muitakin. Tulevaisuudessa on myös tilanteita, joissa yhdellä laitteella ei voida järkevästi toteuttaa koko syöteprosessia; esim. Google-laseilla ei voi järkevästi syöttää tekstiä vaikka se on pian tarpeen laseihin tehtäviin sovelluksiin. Ajat ja laitteet muuttuvat ja erityisesti ihmisten käyttötavat ja –tottumukset.
Jake Archibald: Your Browser is Talking Behind Your Back
Päivän virallisen osion päätti Jake Archibald viihdyttävällä tietovisan muotoon tehdyllä esityksellä eri selainten tavasta tukea ja toteuttaa web standardeja. Kysymykset näyttivät helpoilta mutta vastaukset eivät sitä olleet. Jake oli todellinen showmies (kuten myös Luke) ja esityksestä saatu oppi oli jälleen hyödyllistä. Jos kaikkea, tai yleensä mitään, ehti painaa mieleensä niin ainakin tietää missä syy saattaa piillä kun ihmettelee eri selainten toimintaa.
Kaiken kaikkiaan aivan upea päivä. Päivän anti on ollut loistavaa, poikkeuksetta. Yhden toisen suomalaisen tapasin tilaisuudessa. Voi täällä olla muitakin mutta tässä pienessä yleisössä olisi ehkä tavannut muitakin.
Nyt sitten vielä illan vapaaseen ohjelmaan valmistautumista tämän pikaisen bloggauksen jälkeen. WordPress.com sponsoroimana on kuulemma “Free Beer All Night”. Jos huomenna ei kuulu asiallista raporttia niin syy ei ole minun vaan paikallisten panimoiden.
Saksanmaalta, Kari