Maanantaina 11.9. alkaa jälleen Smashingconf webdesignereiden ja devaajien konferenssi Saksan Freiburgissa. Olen mukana nyt neljättä kertaa. Kolmas täällä Smashingmagazinen kotikaupungissa ja kerran oli Oxfordissa. Matka alkoi tuttuun tapaa sunnuntaina aamuvarhaisella, sillä lento Frankfurtiin lähti jo 0635. Lentomatkustaminen oli helppoa, mukana pelkät käsimatkatavarat ja check-in tehty jo edellisenä päivänä.
Smashing junamatka
Sen sijaan junamatka Frankfurtista Freiburgiin ei mennyt kuten oletin. Deutsche Bahn oli katkaissut sillan jostain kohtaa matkaa ja jouduin aiemman yhden ICE -junan sijaan käyttämään kolmea junaa ja vielä bussia siinä välissä. Ei järin mukava matka, kun piti mennä puolen tunnin pätkissä. Lepäämään ei ehtinyt.
Maanantai 10.9.
Päivä alkoi heti esityksellä, jota olin odottanut - Rachel Andrews ja CSS Grid / Flexbox asemointi. Rachel on varmaan tällä hetkellä maailmassa se, joka CSS Grid asemoinnista osaa kertoa parhaiten. Esitys oli täyttä asiaa nyt entistäkin tärkeämmästä asiasta; verkkosivujen sisällön asemoinnista. CSS Grid on jo kaikkien valtavirta selainten tukema tekniikka ja lokakuussa Microsoft Edge tulee parantamaan tukeaan tekniikalle. Enää ei ole syytä olla käyttämättä tätä asemointitekniikkaa.
Michael Riethmuller piti erinomaisen luennon responsiivisista toteutuksista ilman media query -tekniikkaa. Mike esitti hyviä käytäntöjä ja esimerkkejä siitä miten CSS yksiköillä ja calc() -funktiolla voidaan dynaamisesti toteuttaa responsiivisia sivuja. Tässäkin esityksessä kuten yleensäkin Smashingconf tilaisuuksissa asiat käsitellään toimivien käytännön esimerkkien avulla. Esityksestä jää hyviä käytänteitä mieleen.
Mathias Biilman kertoi JAM -stackista. JavaScript, API ja Markup tekniikan käytöstä kokonaisten sivustojen toteuttamisessa ilman perinteistä CMS järjestelmää. Asia, jollaista olen miettinyt mutten osannut mieltää kokonaisuutta enkä sen merkitystä ennen tätä päivää. Mathiaksen kalvosetti täytyy kyllä opiskella kunnolla ja ajan kanssa kunhan olen kotiutunut.
Päivän muita esityksiä olivat design systeemien merkitystä ja työnkulkuja tehostavat aiheet. Varmasti hyviä ja hyödyllisiä mutta eivät koskettaneet minua aivan niin paljon kuin mainitsemani tekniset aiheet.
Tiistain sisällöstä lisää myöhemmin.
Tiistai 12.9.
Smashingconffin toinen päivä alkoi kuten aina; mysteeripuhujalla. On tapana, että toisen päivän ensimmäisen puheenvuoron esittäjää ei kerrota ennalta vaan se tulee yllätyksenä osallistujille. Tällä kertaa yllätyspuhuja oli Yiying Lu. Tunnettu designer, joka on työskennellyt maailman tunnetuimpien brandien kanssa ja saanut ansaitsemaansa huomiota. Hänen esityksensä omasta työstään oli lennokas ja miellyttävää kuunneltavaa. ¨
Seuraavana oli vuorossa enemmän konkretiaa kun Christopher Wright puhui verkosivujen layout-tekniikoiden evoluutiosta ja siitä miten ”Hacks became features”. Puhuttiin Media Queryjen evoluutiosta ja CSS Grid sai jälleen ansaitsemansa huomion puheessa.
Päivän kolmantena puhujana oli Alma Hoffman. Hän kertoi luovuuden ylläpitämisestä ja harjoittamisesta. Puhe oli hyvää motivaatiota kaikille alan ihmisille, jotka kohtaavat samoja haasteita kukin tahollaan.
Motivaatiosta ja inspiraatiosta päästiin jälleen konkretiaan kun Scott Helme, tietoturva-asiantuntija, kertoi verkkoprotokollien turvallisuudesta – tai turvattomuudesta. Sekä tietenkin siitä miten tulisi toimia ja mihin selainteknologiat ovat kehittymässä. Pääsimme jälleen näkemään asioita, joita ei välttämättä vielä voi toteuttaa täysimittaisesti mutta mihin on syytä varautua.
Päivän toiseksiviimeisenä puhujana oli jälleen nimekäs designer, ”Full stack Creative” kuten hän itsensä määritteli; Barry Munsterteiger. Puheenvuoro oli mahtava annos insipiraatiota, oivallusta ja ajateltavaa. Mahdoton kertoa blogissa, luento täytyy vain kokea.
Viimeiseksi käsiteltiin design alan koulutuksen ongelmia ja nykyisen koulujärjestelmän kankeuttaa nopeasti muuttuvalla alalla. Puhujina Sara ja Ramos.
SmashingConffin anti
Mitä tältä konferenssilta sain? Paljon ajateltavaa, suuntaviivoja ja reittiohjeita siihen mihin kannattaa keskittyä. Vahvistusta omille mielipiteille ja ajatuksille sekä intoa ja inspiraatiota. Tällaisten konfferenssien tarkoituksena ei edes ole opettaa osallistujille tekniikoita sovellettavaksi kotiin palattaessa vaan antaa alan johtavien huippujen ajatuksia ja visioita. Aiheiden tekninen opiskelu tapahtuu aina omalla ajalla ja omassa työssä mutta ilman tällaisia tapaamisia alan muiden ammattilaisten kanssa, on vaikea kehittää itseään.
Jaettaessa tieto lisääntyy, ei vähene.
Smashingconffin anti tulee heijastumaan siihen mitä ja miten Corellian koulutuksissa painotetaan. Web-suunnittelun ja kehityksen nopea kehitystahti edellyttää jatkuvaa alan seuraamista eikä vanhoilla opeilla pärjää kovin pitkälle. On seurattava alaa tietääkseen edes sen mitä ei tiedä. Vain siten voi kehittyä. Joskus se tekee vähän kipeää mutta itsehän olen alani valinnut ?
Terveisiä Freiburgista