+358 40 7070202
Search

Vinkki: älykkäät suotimet Photoshopissa

Vinkki on ensimmäisen kerran julkaistu Julkaisja-lehden vinkkipalstalla. Tutustu lehteen www.julkaisija.fi
Vaikka ns- Älykkäät Suotimet  (Smart Filters) tulivat Photoshopiin jo muutama versionumero sitten eivät kaikki ole vielä huomanneet ottaa niitä käyttöön. Aiemminhan kun käytettiin suotimia Photoshopissa niin Enterin painalluksen jälkeen pikseli-informaatio laskettiin uusiksi ja ainut tapa mennä taaksepäin oli peru-komento.  Älykkäiden suotimien idea on että suotimen käytön jälkeen suotimen vaikutusta voi myöhemmin palata muuttamaan käytännössä loputtomiin niin kauan kuin tiedosto on .PSD muodossa. Suotimen voi myös poistaa ja piilottaa näkyvistä milloin vain. Älykkäät suotimet  eivät  muokkaa suoraan pikseli-informaatiota joten ne ovat luonteeltaan häviöttömiä.

Lähes kaikki Photoshopin suotimet ovat käytettävissä älykkäinä suotimina pois lukien  Extract, Liquify, Pattern Maker ja Vanishing Point -suotimet

Älykkäiden suotimien toiminta perustuu Älykkäisiin Objekteihin (Smart Objects).  Niinpä  taso jolle suodinta halutaan käyttää pitää ensin konvertoida toimimaan yhdessä älykkäiden suotimien kanssa komennolla Filter-Convert for Smart Filters jolloin tasosta tulee  älykäs objekti:

 

Convert for Smart Filters
Convert for Smart Filters

 

Esimerkissä tehdään kuvalle Iris Blur –sumennus kuvan taustaan.

Iris Blur suodin käytössä
Iris Blur suodin käytössä

 

Suodin näkyy Tasot-paletissa nyt omana alitasonaan

Älykäs suodin Tasot-paletissa
Älykäs suodin Tasot-paletissa

 

Kaksoisnapsauttamalla suotimen nimeä paletissa saadaan suodin uudelleen muokattavaksi. Silmäkuvakkeesta voidaan poistaa suotimen vaikutus näkyvistä ja hiiren oikealla saadaan näkyviin pikavalikko josta voidaan yksittäinen suodin poistaa kokonaan.

Samalle tasoelementille voidaan myös osoittaa useita eri suotimia joiden vaikutusta on helppo muokata tarvittaessa.

Useita suotimia samassa kuvassa
Useita suotimia samassa kuvassa

 

Kaiken kaikkiaan on vaikea löytää syytä minkä takia Photoshopin suotimia käyttäisi enää muuten kuin Älykkäinä Suotimina

Tilaa uutiskirje, saat vinkkejä myös joulun jälkeen:

[contact-form-7 id=”924″ title=”Uutiskirje”]