+358 40 7070202
Search

Vinkki: Sivuston nopeustuunausta Google PageSpeed avulla

Google PageSpeed sivustotestit

Sivuston nopeus on monen tekijän summa ja yhä merkittävämpi käyttökokemuksen sekä hakukoneoptimoinnin kannalta. Google arvottaa nopeasti latautuvat sivut paremmin kuin hitaat. Vinkkejä oman sivuston tehostamiseen saa käyttämällä testaustyökaluja tai  -palveluita. Yleisin lienee ehkäpä Googlen PageSpeed. Muita on mm. Yahoon Yslow tai GTmetrix.com.

Periaatteet sivuston nopeuttamiseksi ovat kuitenkin aina samat. Tekijöitä, joihin pitäisi kiinnittää huomiota ovat mm.

  • Vähennä http-kutsuja
  • Optimoi kuvat
  • Käytä selaimen cache välimuistia
  • Minimoi JavaScript
  • Minimoi CSS
  • Lataa JavaScript siten ettei se estä sivun piirtämistä

Konstit ovat siis tutut mutta työkalut kertovat arvion omasta sivustosta sekä antavat vinkkejä siitä miten optimointi voidaan tehdä. Lukemalla näitä ohjeita oppiikin paljon sivuston optimoinnista. Saatu mittaustulos on hyvä vertailuarvo kun tekee muutoksia.

Google PageSpeed result

Käyttäessäsi jotain sisällönhallintajärjestelmää (vaikkapa WordPress) voi joidenkin optimointitoimien tekeminen olla hankalaa ellet sitten halua ja osaa muokata käyttämäsi teeman lähdekoodia. Lisäksi nopeuteen voi vaikuttaa palveluntarjoajasi palvelinratkaisut. Joillakin palveluntarjoajilla on esimerkiksi sivusto ja sen käyttämä tietokanta eri palvelimilla ja niiden väliseen liikennöintinopeuteen et voi itse vaikuttaa.

PageSpeed käyttö

Mene sivulle https://developers.google.com/speed/pagespeed ja syötä haluamasi sivuston osoite url-kenttään. Ohjelma analysoi sivuston ja antaa vinkkejä optimointiin. Helppoa (tähän asti). Varsinaisten optimointitoimien tekeminen vaatiikin sitten jo muutoksia palvelimen asetuksiin, sivuston koodiin jne. Sitä emme käsittele tässä kirjoituksessa.

Halutessasi voit asentaa Chrome selaimeen PageSpeed lisäosan. Tällöin pääset tekemään testauksen selaimessa valitsemalla kehittäjätyökalut ja sieltä PageSpeed välilehden.

PageSpeed plugin

Teetpä testauksesi millä tahansa, optimointi kannattaa aina.

Tilaa uutiskirje, saat vinkkejä myös joulun jälkeen:

[contact-form-7 id=”924″ title=”Uutiskirje”]