+358 40 7070202
Search

WordPress 4.4 ja responsiiviset kuvat

WordPress päivittyi 8.12.2015 versioon 4.4. Tässä versiossa on kaksi uutta ominaisuutta, jotka eivät erityisesti näy käyttäjille mutta jotka ovat paljon paljon merkittävämpiä kuin moni osaa edes kuvitella. Nämä ominaisuudet ovat responsiiviset kuvat ja REST API -infrastruktuuri.

Responsiiviset kuvat

Yksi web-toteutusten tärkeimmistä tavoitteista on, tai ainakin pitäisi nykyisin olla, sivuston nopeus. Siitä lähtien kun responsiivinen web-suunnittelu sai alkunsa 25.5.2010 Ethan Marcotten artikkelista (http://alistapart.com/article/responsive-web-design), on etsitty ratkaisuja responsiivisten toteutusten teknisiin haasteisiin. Yksi suurimmista on sivuston latautumisen nopeuttaminen. Nopeuteen vaikuttaa usea tekijä mutta käyttötilanteeseen (tai ruudun kokoon) tarpeettoman suuret kuvat ovat yksi merkittävimpiä latausta hidastavia tekijöitä. Sivustosta tulee raskas kun verkon yli siirretään tarpeettoman suuria tiedostoja jotka sitten skaalataan pienillä näytöillä pieniksi. Vaihtoehtoisen kuvan valinta selainikkunan (tai laitteen ruudun) koon perusteella ei ole mahdollista webin perustekniikoilla. Ratkaisuksi kehitettiin responsiiviset kuvat.

Nyt WordPress on tuonut tämän ominaisuuden kaikkien WordPress-sivustojen käyttöön ilman, että käyttäjän, ylläpitäjän tai teemojen kehittäjien tarvitsee tehdä mitään! Ominaisuus on sisäänrakennettu WordPressiin ja toimii automaattisesti.

Tämä ominaisuus, joka tarjoaa automaattisesti selaimelle parhaiten soveltuvan tiedoston, on koko netin toiminnan ja dataliikenteen kaistankulutuksen kannalta merkittävä. Silti se on sivuutettu uutisoinnissa sivumaininnalla. Tämä varmaan siksi, että asia on oikeasti niin suuri, etteivät useimmat käyttäjät edes ymmärrä mitä se tarkoittaa ja kuinka paljon aihe on edellyttänyt kehitystyötä viimevuosien aikana. Suurin osa webin käyttäjistä, monet tekijät mukaanlukien, eivät tunnu ymmärtävän sivuston suorituskykyoptimoinnin merkitystä ja kuvien roolia siinä.

Parhaat uudet ominaisuudet ovat sellaisia, joita käyttäjä ei edes huomaa!

Nyt WordPress 4.4 tarjoaa tämän ”ihmeominaisuuden” sisäänrakennettuna; ilman mitään käyttäjältä edellytettäviä toimia. Loistavaa!

WordPress REST API

Toinen merkittävä uudistus, joka WordPress versiossa 4.4 tuli, on REST API -infrastruktuuri, jota WordPress ydin nyt tukee. Tämä on toinen uudistus, joka tarkoittaa niin suuria muutoksia ja mahdollisuuksia, etteivät tavalliset käyttäjät voi ymmärtää sitä. WordPress tai web-sovelluskehittäjille se tarkoittaa mahdollisuutta hyödyntää WordPressin koodia omien uusien sovellusten toteuttamisessa. Lyhyesti voisi todeta, että tämä mahdollistaa WordPressin tekniikkaan perustuvien sovellusten toteuttamisen ja julkaisemisen ilman, että ne näyttävät tai toimivat WordPressin tavoin. Olemassa olevaa tekniikkaa voidaa käyttää muiden kuin verkkosivustojen toteuttamiseen. Sovellukset voivat tulevaisuudessa olla jotain aivan muuta kuin mitä WordPress on tänään.

WordPress tekniikasta on tulossa sovelluskehittäjien käyttöön täysiverinen sovelluskehitysalusta, Application framework, jolla sovelluksia toteutetaan. Tämä, version 4.4, julkaisu on ensimmäinen askel sillä tiellä. Tulevaisuus näyttää mihin tie vie.

WordPress 4.4

Voidaan sanoa, että tässä versiopäivityksessä tuli paljon uutta. Merkitykseltään enemmän kuin moni ymmärtää ja miksi – siksi, että suurimmat kehitysaskeleet eivät näy loppukäyttäjälle. Isot asiat tapahtuvat kulissien takana.